(12.10 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Prosím vás, kdybyste si četl, jak říkáte, stanovisko vlády k tisku 110... (Předsedající: Paní poslankyně, oslovovat mým prostřednictvím prosím.) Ano. Pane poslanče Michálku, kdybyste si četl stanovisko vlády k tisku 110, tak byste si přečetl jednu ze základních výhrad - internetová média jste nezahrnul do svého návrhu. Vykašlal jste se! Protože pan Babiš... (Předsedající: Prosím, paní poslankyně, opravdu mým prostřednictvím.) Protože je pan Babiš nevlastní. Takže internetová média podle Pirátů neovlivňují veřejné mínění. Ovlivňují je pouze tištěná média, případně rozhlas. (Předsedající: Čas vypršel.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, ještě jednou poprosím, prostřednictvím předsedající. Příště nebudu takto benevolentní, opravdu to bylo velmi napřímo, to oslovování.

Poprosím paní poslankyni Helenu Válkovou, poté se připraví paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Já tady vlastně na mikrofon vedu takovou debatu s panem ministrem pro legislativu Šalomounem a jsem za to na jedné straně ráda, je to pravda, na druhé straně si myslím, že bychom si to mohli říci i někde jinde. Ale právě to je takový důkaz toho, že se nám ta diskuse vůbec tímhle směrem nemusela ubírat, pokud bychom postupovali právně konformním nebo procesně konformním postupem.

Já se tedy ale musím zastavit u jednoho výrazu, když vás, pane ministře, odcituji, protože vy jste tady před chvílí řekl takové adjektivum, které se mně v téhle konstelaci zdá docela nebezpečné. Označil jste část odůvodnění toho předmětného ústavního nálezu, jako že jde o určité historizující pohledy, že sice nepopíráte hysterizující étos - to se mi velmi líbilo - a pak jste řekl, že si spíše myslíte - naštěstí spíše myslíte - že už v podstatě takovýto přístup - a to už je moje formulace - považujete za překonaný. Já si myslím, že dokud tady není jiný klíčový ústavní nález, tak to jako právníci můžeme sice říci, že si spíše myslíme, ale je to právně naprosto irelevantní. Takže to jsem chtěla, aby tady zaznělo.

A pak se ještě u jednoho výroku zastavím - že jsme měli všichni dostatek času připravit se na obsah toho pozměňovacího návrhu a v diskusi se k němu vyjádřit. Tam je jeden zakopaný pes už v tom vlastním přístupu, že pozměňovací návrh, který byl načtený na poslední chvíli, a vzbudil tedy odpovídající ohlas, v uvozovkách, tak vedl i pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím (Předsedající: Čas, prosím.), paní místopředsedkyně, k tomu, že navštívil příslušný kritizující úřad... (Předsedající: Čas uplynul, musím vás přerušit, měřím všem stejně.) Dobře, budu pokračovat...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Se svou faktickou nyní vystoupí paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo. Já, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, bych ráda panu kolegovi Michálkovi opravdu chtěla trošku domluvit do duše, aby to nedělal. Protože my jsme si skutečně mysleli, že to druhé volební období bychom mohli zkusit zvládnout v nějakém vzájemném dialogu. Načítáte to na poslední chvíli, a pokud je vaším argumentem třeba i čerpání evropských fondů, tak tomu tak není. A já bych byla ráda, aby teď Sněmovna, ctěná Sněmovna, poslouchala, protože sama vláda si dala na jednání vlády takzvanou analýzu čerpání evropských fondů, to znamená analýzu rizik. V rámci těch rizik jsou takzvaná horizontální kritéria.

A teď poslouchejte dobře - jedním z těch horizontálních kritérií nebo rizik je takzvaný střet zájmů. A stanovisko, které bylo na vládě - všechny požadavky Evropské komise v této oblasti byly ze strany ČR splněny a předcházení střetu zájmů je tak v postupech jednotlivých řídících orgánů řádně nastaveno.

Další riziko. Riziko pozastavení plateb ze strany Evropské komise z důvodu vazby na svěřenský fond. Vypořádání - všechna opatření k eliminaci tohoto rizika byla splněna, což potvrdila Evropská komise v zaslaném listing letteru ze dne 21. 10. 2022, to jest dopisem, kterým Evropská komise ruší předchozí varování.

Takže dávat nějaké takovéto přílepky k zákonu takto nahonem místo toho, aby se řešil normální zákon o střetu zájmů, pokud cítíte nějakou potřebu, je skutečně nadbytečné a chtěla bych - a já to samozřejmě rozeberu ve svém projevu, doufám, že se na mě i dostane, kde detailně rozeberu všechna ta horizontální rizika právě ve vazbě na evropské fondy. Tak ani tady tu oporu nemáte. Nedělejte to!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času i za to, abych promlouvala do duše, já takto to vyřizuji.

A nyní pan zpravodaj Radovan Vích se svojí faktickou, dále se připraví paní předsedkyně Alena Schillerová. Ještě pro informaci, poté pan poslanec Jan Volný, ať ví pořadí. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vaším prostřednictvím, já se musím vyjádřit k tomu, co tady řekl pan poslanec Michálek, kdy hovořil o kontrolním výboru, že se to tam projednávalo. Já jako předseda kontrolního výboru mohu říci, že kontrolní výbor se novelou tohoto zákona zabýval, bylo to 19. ledna letošního roku, byla tam přítomna i paní profesorka Válková, byl jste tam přítomen i vy. Byla to obsáhlá diskuse a v podstatě je potřeba říct, když vy tady říkáte, jak se to tam projednalo, tak jste řekl jenom to A, ale je potřeba taky říci to B. A to je to, že přestože vy máte ve všech výborech většinu, tak ten výbor stanovisko žádné k tomu nepřijal. Je to pro vás nevýhra. Vy jste to neobhájil ani před svými koaličními partnery. Takže bavme se o tom, že je potřeba tady říkat všechny věci a se všemi souvislostmi. A já jsem přesvědčený o tom, že pokud Sněmovna přijme novelu tohoto zákona, včetně tohoto pozměňovacího návrhu, včetně tohoto přílepku, že to bude důvodem k tomu, že se tím bude zabývat Ústavní soud. A já jsem přesvědčený - já nechci předjímat rozhodnutí Ústavního soudu, ale jsem přesvědčený o tom, že v tom případě, jak je tento přílepek koncipován, tak že je protiústavní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času a současně poprosím právě z důvodu toho, aby tady emoce nepřesáhly určitou mez, jednací řád předjímá to, ať se neoslovujeme úplně takhle napřímo.

A nyní prosím paní předsedkyni Alenu Schillerovou a poté pan poslanec Jan Volný, Robert Králíček, Jiří Mašek. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já znovu reaguji na pana předsedu Michálka, vaším prostřednictvím, protože teprve na mě došla řada.

Nemistrujte mě tady, pane předsedo, prosím vás zdvořile prostřednictvím paní místopředsedkyně. My máme právo se ptát. My máme právo chtít a znát odpovědi, protože tady probíhá něco, co je naprosto nestandardní, a neodpovídejte mi protiotázkou. Když jste vytáhl církevní restituce, ano, to byl pozměňovací návrh, který se týkal toho, aby se z toho platila daň z příjmu. Proč ne? To je přece regulérní. Stejně tak jako je regulérní otázka valorizací, která je tam naprosto nedotčená, inflace je obrovská - myslím tedy z pohledu inflace - a přitom důchodcům jste ji zpomalili. Takže to není nic proti církvi, já jsem věřící člověk, nebo proti víře jako takové, ale proti instituci, která, myslím si, že se má měřit všem stejným metrem. Jestliže máme velkou inflaci a zpomalíme valorizaci u důchodců, tak nevidím třeba důvod, proč se legitimně nedebatuje zpomalení valorizace u těchto náhrad. Mluvím o náhradách. A to, že se má platit z něčeho daň z příjmu, jsem považovala jako ministryně financí za legitimní. Takže to nesrovnávejte.

A znova kladu otázku: Vyvodíte politickou odpovědnost z tohoto vámi nestandardně protiústavně načteného, protiústavně pravděpodobně v pátek schváleného přílepku? Z této své hry proti jednomu člověku? Vyvodíte politickou odpovědnost? Na to se ptám. Jednoduchá otázka, věřím, že bude jednoduchá odpověď. Stačí mi ano, ne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní předsedkyně, děkuji za dodržení času, nicméně i takovouto otázku je třeba klást mým prostřednictvím. (Nesouhlasné volání poslanců zleva.) Poprosím nyní pana poslance Volného. Opravdu se nemá oslovovat takto napřímo... (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon: Řekla jsem to třikrát, prostřednictvím.) Já jsem jenom chtěla... (Hlasy z pléna.) Ano, bylo to řečeno, ale jednací řád předjímá, ať se neoslovujeme přehnaně napřímo. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Prosím vás, ale pokud přímo neoslovuje poslance, tak to nemusí říkat vaším prostřednictvím. Prosím vás pěkně... (Předsedající: Pan poslanec Volný má své dvě minuty. Prosím.)

Já jsem si vzal tuhle dvouminutovou připomínku, protože mám dlouhý, dost sofistikovaný příspěvek, ale mám obavu, že se k němu nedostanu. Já si myslím, že toto projednávání dneska provázejí už od samého začátku velice nepochopitelné kroky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP