(10.50 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Já vím, že se tady pokusil pan poslanec Michálek všechny tyto kritické výhrady smést ze stolu svou - dovolte mně, pane poslanče, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně... No, ale jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru půjdu příkladem - svým vystoupením zpochybnit. Nicméně už z toho, že to znovu čtu, se mu to nepodařilo po věcné stránce. (Poslankyně Schillerová podává poslankyni Válkové papír s poznámkou.) Ano. Já vidím, že nezadržitelně čas běží, a já jsem se dostala opět do doby svých přednášek, kdy k jednomu paragrafu trestního řádu jsem potřebovala hodinu pro studenty. Ale tady mám poslance. A je fakt, že musím zrychlit.

Je toho ještě více, co jsem si připravila v rámci původně plánovaného minimálně hodinového vystoupení. Já bych teď jenom doporučila zvážit všechny shrnuté věcné argumenty. Jeden přece jenom bych na závěr ještě zopakovala. Já si opravdu myslím, že to pasivní volební právo bude také, jeho ohrožení, předmětem přezkumu nálezu Ústavního soudu, protože ten skutečný majitel, jak už tady o tom velmi srozumitelně, výstižně a ve zkratce hovořil pan předseda ústavně-právního výboru, můj kolega Radek Vondráček, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, mění pravidla hry v jejím průběhu. A to nepatří k předvídatelnosti práva, k fér politické soutěži ani k tomu, co považujeme za demokratický legislativní proces a přijímání zákonů jako takových. Takže tam nebude jenom ta procesní, ale i materiální stránka věci předmětem přezkumu Ústavního soudu v případě, a o tom jsem přesvědčená, a už jsme se na tom předběžně dohodli, že podáme ústavní stížnost.

Vzhledem k tomu, jak jsem říkala, že jednací řád předvídá určité postupy, tak rozhodně jsem pro to vrátit ten tisk do druhého čtení, to je můj první návrh.

A pak tady mám, protože tlumočím současně i stanovisko, jak zde paní místopředsedkyně v úvodu upozornila, správně upozornila, poslaneckého klubu hnutí ANO, tak současně bych v závěru si dovolila přednést návrh usnesení, který by mohl znít takto: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že načtení takzvaného přílepku, tedy pozměňovacího návrhu materiálně nesouvisejícího s původním návrhem zákona, je postupem ústavně nekonformním, který má zásadní negativní dopad na kvalitu a legitimitu právních předpisů." Já ho mám tady dvakrát, tak jak to vyžaduje standardní legislativní proces. Dám vám ho, paní místopředsedkyně, abyste ho měla k dispozici.

S ohledem na hodinky, a nemůžu vyloučit, že tady ještě bude mít někdo zájem vystoupit, tak pět minut nebo sedm minut před ukončením té vyhrazené doby končím svůj projev s apelem na nejen právníky, kolegyně a kolegy, ale na všechny poslance, kteří jsou přítomni a budou přítomni v 11 hodin, aby ještě zvážili, zda nevrátit tento návrh s ohledem na přílepek, který obsahuje pozměňovací návrh pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, do druhého čtení. V případě, že se tak nestane, tak rozhodně navrhuji, abychom hlasovali o usnesení, jehož vytištěnou podobu vám nyní předávám. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a prosím, aby jedno paré toho návrhu usnesení bylo předáno panu zpravodaji.

Nyní mám zde faktickou poznámku pana poslance Aleše Juchelky, ale jenom bych chtěla upozornit ctěnou Sněmovnu, že na základě usnesení, které přijala Poslanecká sněmovna, se stanoví, že hlasování o podaných návrzích a návrhu zákona jako celku v případě sněmovního tisku 312, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, proběhne v pátek 16. června. 2023 od 11 hodin. Máme tedy šest minut do jedenácté. A prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: To zvládnu. Děkuji moc. Chtěl bych jenom... Protože se nedostane na můj proslov, protože máme pevně stanovené hlasování, chtěl jsem jenom říct, že jsme před 34 lety tady skoncovali s komunistickým režimem. (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Rozumím vám, pane poslanče. Kolegyně, kolegové, já rozumím tomu, že všichni víme, že se blíží 11. hodina, ale ještě není tento čas. Nechte prosím prostor panu poslanci na faktickou poznámku. Děkuji.

 

Poslanec Aleš Juchelka: A skoncovali jsme s ním v roce 1989. Jedno z těch hesel bylo, abychom mohli mít svobodné volby. To znamená, aby každý mohl svobodně volit a být také svobodně volen. Myslím si, že tady toto, co dneska budeme, o čem budeme hlasovat, to porušuje. Dále jsme tady měli také, že bychom chtěli svobodně podnikat, množit majetek, že bychom chtěli, aby naše nápady a inovace byly brány v nějaký potaz a v nějakou realitu.

Já vidím v osobě pana Michálka důkaz toho, že jsme se prostě jasným způsobem nedokázali vyrovnat s naší komunistickou minulostí a že se nám to teď v tuto chvíli vrací zpátky. Každý, kdo je demokratem, tak skutečně nemůže pro tento zákon hlasovat. Všimněte si, že ho hájí pouze Jakub Michálek. Takže každý, kdo pro tento zákon v této Poslanecké sněmovně zvedne ruku, tak bohužel rozviklá naše hodnoty demokracie, za které naše maminky a tatínkové bojovali před 34 lety, anebo my sami. Je to tak. Vrací se nám to zpátky právě v podobě Jakuba Michálka. (Potlesk zleva a bušení do lavic zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Michálek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, generace mých rodičů tedy stoprocentně nebojovala za to, aby mohli oligarchové vlastnit média, prostřednictvím kterých ovlivňují veřejné mínění a současně tímto způsobem ovlivňují politiku, a aby členové vlády a ministři mohli brát neomezeně dotace, investiční pobídky. Vždyť to jsou stovky milionů, které členové vaší vlády, a nebyl to jenom pan Babiš, ale byl to i pan Toman, abychom si to připomněli, které jste brali z veřejných rozpočtů v době, kdy tato země měla rekordní deficit. To si jenom připomeňme. To se dělo. A spojovat to s nějakým komunismem? Prosím vás, to opravdu pláčete na špatném hrobě. My jsme nebyli ti, kteří byli v KSČ jako váš pan předseda a další členové. Takže opravdu, obraťte se prostřednictvím pana předsedajícího, paní předsedající, omlouvám se, na svoje vlastní členy.

Poslední část svého vystoupení bych chtěl věnovat tomu, že skutečně tady to posouzení toho mého pozměňovacího návrhu jako přílepku nemá oporu v realitě. My tady projednáváme zákon o sdružování v politických stranách a hnutích, který zavádí působnost a kompetenci úřadu pro dohled, a dlouhodobě se hovoří o tom, že tento úřad pro dohled nad politickými záležitostmi, který je nestranný, nezávislý, by měl mít i další agendy v oblasti boje proti korupci, například agenda lobbingu, například agenda střetu zájmů a další podobné záležitosti. Tedy je naprosto v souladu s myšlenkou projednávaného zákona i jeho zněním, které obsahuje vymezení působnosti tohoto úřadu, aby tam tato působnost byla doplněna, aby do něj byla včleněna i působnost dohledu nad zákonem proti střetu zájmů. To není žádný přílepek. Požadavek úzkého vztahu je v tomto případě naplněn. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A ještě minuta do 11. hodiny. S faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka. A je to poslední faktická poznámka, poté bude rozprava ukončena. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Nemohu se s tím ztotožnit. Je to opravdu útok na naše demokratické hodnoty jako být volen svobodně, svobodně volit, svobodně podnikat. Všechno tento zákon omezuje. A každý, kdo pro něj bude hlasovat, tak jak jsem říkal, rozviklá naši demokracii. A to slovo demokracie není pro něho žádná hodnota, ale jenom pouze nějaké slovo, tak jak to tady tato vládní koalice už několikrát dokázala. (Potlesk v levé části sálu.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP