(12.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

V případě spotřebních daní - opakuji - se shodujeme, a dokonce nerozumíme vašemu zpoždění, kdy tyto daně ze závislostí mohly být zvýšeny už od ledna letošního roku. No a samozřejmě zvyšovat daň z hazardu nekompromisně. Vždycky jsme bojovali proti hazardu a dokázali jsme to, že Česká republika přestala být kasinem v srdci Evropy díky našemu novému zákonu o hazardu a o dani z hazardu.

Požadujeme důslednou revizi daňových výjimek, která kromě pozitivních fiskálních dopadů přinese snížení administrativní náročnosti celému daňovému systému. Nikoliv však výjimek sociálního charakteru, na které jste si posvítili, ale výjimek vylobbovaných mocnými ekonomickými hráči. Připomenu v našem volebním období nižší zdanění investic. Nebo teď připomenu, že by to mohlo být nižší zdanění investičních fondů, daňové osvobození pro dary politickým stranám a hnutím.

My jsme se taky pustili do vylobbované, více než 20 let trvající výjimky pro pojišťovny. Byl to tady velký boj. Velký boj. ODS, TOP 09, bojovaly, přes rok to trvalo. Ale vybojovali jsme to. Proč mají mít pojišťovny daňově uznatelné rezervy bez omezení, bez stropu? To nemá žádná firma. Žádná normální fungující firma. Tak jsme toto vybojovali. Nebojte se jich. Já vím, že je to těžké, ale je potřeba do toho jít.

Chceme realizací proticyklické hospodářské politiky, prorůstových investic za plného využití Národního plánu obnovy, v kombinaci s nízkými daněmi a zvyšováním životní úrovně docílit stabilního růstu HDP a dynamicky rostoucích příjmů veřejných rozpočtů. Veřejný sektor nestojí mimo ekonomiku, veřejný sektor je její nedílnou součástí. Veřejné rozpočty ovlivňují ekonomiku a jsou jí ovlivňovány. První linie obrany proti recesi je investiční aktivita státu. Zájem vlády by se měl přesunout od problematiky deficitu k problematice hospodářského růstu, tedy od účetního přístupu k ekonomickému přístupu. Růst HDP je legitimním a funkčním nástrojem rozpočtové konsolidace.

Je nutné motivovat samosprávy, aby investovaly část ze 400 miliard korun, které mají na svých účtech. Ano, mají je tam díky politice naší vlády, ale je potřeba, aby je investovaly, aby pomohly ekonomice naší země. Stát by měl připravit finanční nástroje, případné zvýhodněné úvěry - nakonec máme tady Národní rozvojovou banku, a zabezpečit administrativní stránku - máme Státní fond podpory investic. Protože peníze, které samosprávy investují, se vrátí státu na růstu HDP a daňových příjmů.

Vážené dámy, vážení pánové, prosím, zvažte přizpůsobení hospodářské politiky skutečnému postavení České republiky, která je stále osmou nejméně zadluženou zemí Evropské unie. Prosím, myslete při tvorbě, projednávání a schvalování úsporných balíčků na jejich dopady na české domácnosti, které se již tak potýkají s rekordní inflací, poklesem reálných mezd nebo extrémní nedostupností bydlení. Vyzývám vás, zreálněte rozpočet na letošní rok, vraťte se k poctivému výkaznictví, odmítněte triky a podvody, které se na nejdůležitějším z rezortů staly za poslední rok a půl normou. Začněte komunikovat se sociálními partnery, oborovými svazy a asociacemi, naslouchejte municipalitám. Ale komunikujte i s námi, s opozicí, zejména chcete-li prosazovat opatření, která dalekosáhle přesahují vaše funkční období. Pak můžete přijít do Poslanecké sněmovny a požadovat, aby vaše reformní úsilí bylo bráno vážně. V tuto chvíli u vás tuto legitimitu s ohledem na všechno právě řečené naprosto postrádám. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan místopředseda Havlíček s přednostním právem. Připraví se pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, jak všichni víme, dnes se nepředkládá žádná důchodová reforma, mění se parametry valorizace pro důchodce. Vláda tvrdí, že je mění proto, protože je to už neudržitelný stav, nicméně musíme si otevřeně říct, že to je stav, který si sama způsobila.

Všichni víme, že v únoru tohoto roku si vláda protlačila na sílu, podle našeho názoru protiústavně, změnu valorizace na rok 2023. Jinými slovy je to 1 000 korun měsíčně, v tomto roce to bude 7 000 a můžeme to načítat, kolik to bude v těch dalších letech. Mohou to být pro důchodce, který bude dále žít 20, 25 let statisíce korun. Ačkoliv, a to je důležité říct, ještě v lednu roku 2023 pan ministr Marian Jurečka tvrdil, že se na této valorizaci nic měnit nebude.

Co tím chci říct? Jdeme z extrému do extrému a běžní lidé, tím spíše potom třeba senioři, kteří nemají ty informace, tak jako je máme my, kteří v tom žijeme každý den, se v tom už nejsou schopni vyznat. K tomu ještě podotýkám to, a to je ten druhý extrém, kdy pan ministr financí Zbyněk Stanjura na podzim do rozpočtu dal na valorizaci čistou nulu, ačkoliv bezpečně věděl, že nula je vyloučena. Můžeme se bavit o tom, kolik tam měl dát, ale to, že tam nedal vůbec nic, je něco nepochopitelného. Pokud byste argumentovali tím - teď to říkám členům vládní pětikoalice - že to není krátkodobé opatření, že to je takzvaně dlouhodobě neutěšený stav, potom se tedy zeptám jenom logicky: Proč se to nedalo do vašeho volebního programu? Proč jste to neměli v programovém prohlášení, že chcete valorizaci změnit? Nebo jste hráli hru s voliči, že se nic měnit nebude, a nakonec se to udělá? Konečně pokud se nepletu, tak i SPOLU si dalo do programového prohlášení, že naváže valorizace na průměrnou mzdu.

No já vám odpovím. Protože kdybyste se nedostali sami do této hospodářské pasti, tak jsem přesvědčen, že byste žádnou valorizaci neměnili. Jinými slovy, řešíte už pouze důsledky své činnosti, spíše bych možná řekl nečinnosti. Protože je zcela zjevné, že hlavní příčinou toho současného stavu je nezvládnutá inflace, a lví podíl na tom, že se inflace nezvládla, má nepochybně tato vláda. Mimo jiné tuto vládu dobíhá prakticky vše, co naslibovala. Vzpomínáte si před volbami? Nebudou se zvyšovat žádné daně. Prásk, prakticky všechny se zvedly. Nejenom před volbami, ještě to pan premiér tvrdil v říjnu minulého roku. Vzpomínáte si na živnostníky, na to, co se jim naslibovalo a co všechno se jim zvyšuje? Vzpomínáte si, co se naslibovalo mladým a tak dále?

Ale to je jiná písnička. Držme se té inflace, protože to je ta hlavní příčina. Proč je u nás třetí nejvyšší inflace v celé Evropské unii, a to už několik měsíců, nemůže být pro nikoho překvapením, pokud se díval v neděli na pořad Partie, kde pan premiér Fiala sdělil svůj pohled na to, proč je tady takováhle vysoká inflace. Já už se nedivím, že jaksi s ní nedokáže tato vláda bojovat, protože pokud dodnes nikdo panu premiérovi nevysvětlil, co je její příčinou, tak se asi těžko může něco vyřešit.

Co vlastně tvrdil? Mimo jiné to, že inflace je dána rozhazovačnou politikou minulé vlády a pádem Bohemia Energy. Prosím pěkně, tu Bohemia Energy už vůbec radši nebudu komentovat, protože paradoxně je to opačně. Ale to je řekněme marginálie, úsměvné. Podstatnější je jiná věc a to je to první tvrzení, to je to ta takzvaná rozhazovačná politika minulé vlády. Ono je vždycky dobré, když se někdo obhajuje, ale ještě lepší je, když to udělá někdo, kdo je v tomto smyslu zcela nezávislý. Tak já vám přečtu, co sdělila Evropská centrální banka v listopadu roku 2021, tedy v době, kdy už inflace zcela zjevně rostla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP