(13.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Tím, že se to nakonec šilo horkou jehlou, tak se to nedotklo prakticky už vůbec roku 2022, myslím tím v cenách energií, a za rok 2022 jsme měli - někdo tvrdí nejvyšší růst cen energií v Evropské unii, vy se bráníte a tvrdíte, že ty statistické úřady nepracují s relevantními daty. V každém případě kdybych byl hodně vstřícný vůči vám, tak to byl jeden z nejvyšších růstů cen energií v Evropské unii. A zdaleka se nedíváme jenom do Eurostatu. Když se podíváme teď do toho rakouského takzvaného happy koeficientu, tak za prvních pět měsíců roku 2023 každý měsíc, je to vztaženo tady k Praze, každý měsíc byla nejvyšší cena elektřiny v přepočtu na kupní sílu, s jednou jedinou výjimkou, jeden měsíc, už nevím který, jsme byli na druhém nejhorším místě. Takže je zcela zjevné, že se toto neuřídilo. A to se můžeme bavit o tom, že tady tu elektřinu vyrábíme, že ji vyrábíme relativně levně, že jí máme přebytky a tak dále.

Proč to říkám celé? Říkám to proto, že bojovat s inflací znamená, že musíme pochopit, jaký je její charakter. A na podzim roku 2021, ano, byla tažena především poptávkou. Z těch důvodů, které jsem tady řekl, a z těch důvodů, které, znovu opakuji, správně identifikovala Evropská centrální banka. Zlom ovšem nastal v okamžiku, kdy se hlavní příčinou už stávaly ceny energií, to znamená, ty byly ještě umocněné určitou mírou nejistoty spojené s válkou a samozřejmě s vývojem cen na evropském trhu, s plynem. Firmám pochopitelně rostly náklady, to začaly promítat okamžitě do cen. Částečně v tom sehrála svoji roli i určitá nejistota podniků, protože neviděly, jak se to bude vyvíjet. Ale v každém případě v tuto chvíli už se ta inflace poptávková překlopila do inflace nákladové, byla tažena tedy hlavně náklady a ty rostly o desítky procent.

Tehdy před zvyšováním úrokových sazeb varoval člen Rusnokovy rady České národní banky a z mého pohledu jeden z nejzkušenějších centrálních bankéřů v Česku Oldřich Dědek. Víte, co prohlásil v lednu roku 2022? Člen Rusnokovy rady centrální banky? "Jsem přesvědčen, že v současné době" - čili od ledna 2022 - "se k měnové politice nedá přistupovat ve stylu čím více jde inflace nahoru, tím více musí nahoru úrokové sazby. Jestliže zdrojem inflace jsou brutální nákladové tlaky, tak s tímto cenovým pohybem měnová politika nic neudělá, nezlevní energie, nezlevní ropu, železo a tak dále, pouze vytváří další dodatečné tlaky pro podniky." Záměrně neříkám, co jsme říkali. My jsme říkali něco podobného, a vy nás okamžitě napadnete, že jsme zase z populistického tábora. Takto to říká Oldřich Dědek.

Co jsem tím chtěl říct? Bytostně si stojím za tím, že vláda selhala v boji s inflací. Popřela navíc sama sebe. Ještě před dvěma roky tvrdila, že se jedná o Babišovu drahotu. Jenomže my jsme opatření navzdory tomu, že to nebyla žádná naše drahota, ale že to byl důsledek covidové doby, což každý, kdo vystudoval alespoň pár týdnů ekonomické školy střední, musí vědět, tak my jsme opatření udělali. Můžete nás kritizovat, jaké jsme udělali opatření, ale naše opatření zabralo v té době. Vy jste měli možnost udělat třeba i jiná opatření. Nechtěli jste to udělat s tím DPH? Dobře, tak jste měli udělat něco jiného. Proč jste neregulovali okamžitě? Proč jste se nedívali, jak to dělají ostatní? Přece nemůžete popřít to, že když inflace na konci 2021 byla na úrovni 5,4 % v České republice a v Evropské unii byl průměr 5,3 % - mimo jiné znovu říkám, bylo to tedy dáno i tím, že jsme rychle regulovali, že jsme tedy stáhli to DPH - tak za pár měsíců byla v České republice dvojnásobná inflace. Dvojnásobná. A ona se pořád drží. To znamená, když byla v Evropě 9 %, u nás byla 18 %, teď je to přibližně pořád ten dvojnásobek. Přece vidíme, že se nám rozevřely ty nůžky, vidíme, že nám to ujelo. Tak přijměme za to tu odpovědnost.

Takže pojďme zpátky k té otázce, kterou jsem tady už říkal, změna té valorizace, to je vlastně to zásadní, s čím dnes pan ministr přichází, jestli by byla ta změna valorizace, kdyby nebyla vysoká inflace. A tedy znovu říkám, že kdyby ano, tvrdíte, že byste to tak jako tak udělali, proč jste to tedy neřekli zavčasu? Proč jste to nedali do programového prohlášení? Proč jste se nezavázali před volbami, před vašimi voliči, že změníte ten mechanismus? Proč jste jim neřekli, že to stáhnete, že se sníží? To by bylo fér. A pak bych bral tuhle vaši argumentaci. My jsme to říkali jasně před volbami, že to uděláme, že to snížíme, že to je neudržitelné. Ale nic takového jste neřekli. Vůbec nic takového tam nepadlo. Nebo jste to cíleně zapřeli, já nevím. Můžete říct teda, dobře, změnila se situace, je válka, je krize. Dobře, tak proč jste to neřekli alespoň na podzim? Jestliže tvrdíte, že v minulém roce se zásadně změnila situace, tak proč jste na podzim nepřišli s tím, že se to bude všechno měnit? Nebo v tom sehrály roli prezidentské volby? Kandidátka na prezidentku paní Danuše Nerudová ve své bezelstnosti tento týden řekla, že valorizace byla pozdě proto, že by se volby ovlivnily. Já říkám v bezelstnosti, no ale ona má pravdu. To je prostě fakt.

Takže můj názor, neochvějný, vážené kolegyně, vážení kolegové, je takový, že kdyby nebyla takhle vysoká inflace, nebyla by ani ta změna, kterou vy navrhujete. A to je popravdě řečeno to, co mi na tom vadí úplně nejvíc, že si hrajete na mravokárce a obětní beránky, kteří jaksi dělají na rozdíl od nás ta nepopulární opatření, ale faktem je, že kdybyste to úplně nepokazili ten minulý rok, tak se dnes neděje vůbec, vůbec nic. Takže chyba je ve vás. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Okamura a připraví se pan předseda Babiš. Ještě než vám udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Michálek Jakub od 13 do 14 hodin z osobních důvodů, Opltová Michaela celý jednací den zahraniční cesta a Šafránková Lucie od 12.30 do 16 ze zdravotních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, na dnešní Fialovou vládou svolané mimořádné schůzi chce vláda prosadit zákony, kterými srazí důchodce do bídy. Hnutí SPD zásadně odmítá vládou navrhované zvýšení věku odchodu do důchodu a zásadně odmítáme i snižování valorizace důchodů. Jménem SPD podám návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona již v prvním čtení.

Vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění není žádnou důchodovou reformou, kterou Fialova vláda lživě slibovala. Jde jen o sérii několika parametrických úprav, které mají vést ke snižování růstu důchodů a poškodí jak současné, tak i budoucí důchodce. V loňském roce většina Čechů kvůli neschopné Fialově vládě rekordně zchudla. Reálná mzda loni klesla o 7,5 % a teď se vláda již letos podruhé rozhodla okrást důchodce.

To, že vláda snižuje valorizace, musíme zasadit do celkového kontextu vládních opatření a stavu naší ekonomiky. Balíček vládní loupeže totiž mimo jiné pro důchodce znamená další zvýšení životních nákladů. Léky Fialova vláda zdraží zvýšením DPH z 10 na 12 %. Navíc se některé léky přesunují do kolonky na recept. To jednak zvýší tlak na lékaře a pochopitelně ani tyto léky nebudou zdarma. Zaplatí je zdravotní pojišťovny, kterým ale vláda neustále bere peníze. Navíc se vláda chystá na příští rok opět ukrást dalších 14 miliard korun z peněz na státní pojištěnce, tedy z peněz, které občané poctivě odvedli v rámci zdravotního pojištění. Zdravotním pojišťovnám, a tedy zdravotnictví, to bude logicky chybět. Co přijde, až pojišťovny nebudou mít na platby zdravotníkům? Signály už někteří ministři Fialovy vlády vyslali: chtějí zavést regulační poplatky v nemocnicích. Nic nového pod sluncem, už to tu bylo. Poplatky sice nemocnice nějak nespasily, ale zato přivedly desetitisíce lidí do exekucí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP