(14.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jenže pan ministr Stanjura evidentně odstoupit nechce. A premiér Petr Fiala ho evidentně odvolat také nechce. A víme proč. Je to problém ODS. Protože právě Zbyněk Stanjura je jedním z několika klíčových lidí v ODS, kteří právě od začátku drží Petra Fialu v křesle předsedy ODS a křesle premiéra. Takže vlastně je to tak, vlastně Petr Fiala svojí neschopností a neschopností vlastně si udělat pořádek, tak vlastně všech 10 milionů lidí v České republice se ocitají v podstatě v kleštích, protože premiér Fiala Zbyňka Stanjuru odvolat nechce, protože by podrazil židli sám sobě. A Zbyněk Stanjura sám odejít taky nechce, protože se tam chce držet jako klíště, přestože to nezvládá. Takže já bych chtěl dát nějaký návrh, návod premiérovi Fialovi. Asi by se měl domluvit tedy s ministrem Stanjurou, že mu nabídne nějaký jiný pašalík. Třeba volitelné místo do Evropského parlamentu, protože jinak Zbyněk Stanjura evidentně neodejde a bude dál tento ministr financí ničit tuto zemi. Protože bez toho, že mu nabídne trafiku, tak se to v ODS přece dělá, tak ale i u lidovců a tak dále, tak přece Zbyněk Stanjura neodejde. To je přece jasné. Proto jsem chtěl panu premiérovi poradit. Evidentně si neví rady a je bezradný. Holt se bude muset nějakým způsobem domluvit, protože... Mně jde o jedno. Já nechci radit ODS, co mají dělat, ale já chci, aby přestali už škodit téhle zemi, protože to je úplně nevídané, že takhle nekompetentní ministr, ve vládě není jediný ekonom, takhle nekompetentní ministr financí že vůbec tam ještě dál může sedět. To je přece úplně šílené. Vy tu zemi vedete ke krachu, k bankrotu. Takže jsem chtěl jako vyzvat premiéra Petra Fialu, ať už se domluví, když je tak slabý a neschopný premiér, tak by se měl takhle nějak domluvit tedy s ministrem Stanjurou, aby odešel a aby byl nahrazen. Tak je to takový můj nápad, ale on si to musí domluvit sám. Já vnitrostranicky nebudu tady nic jako říkat, co kdo má dělat. Já myslím, že každý má ve svých vlastních stranách a hnutích práce dost, a samozřejmě uznávám, že každý tam máme různé problémy, můžeme mít. Někdy jo, někdy ne, tak je nás tisíce v těch stranách, takže zase to říkám, to říkám zase tak, jak to je, a snažím se být spravedlivý v tomto. Ale tady je problém, že vy jste ve vládě, to znamená, na tu vaši neschopnost doplácí bohužel všichni i včetně voličů SPD. A to je ta potíž, to je ten problém.

Takže když premiér Fiala nechce odstoupit sám, tak aspoň vyměňte toho nejvíce neschopného, který tady dělá ty problémy tou nekompetentností. Jelikož vláda katastrofální vývoj plnění státního rozpočtu zcela ignorovala a nic proti němu nedělala a nedělá. Pouze se spoléhá na výběr daně z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax, který ovšem bude opět značně nižší, než je rozpočtový předpoklad, a dále spoléháte na dividendu od polostátní společnosti ČEZ. To ovšem drasticky se prohlubující rozpočtový deficit nespasí. Na astronomickém schodku se podílí zejména diletantsky nastavené a nadhodnocené kompenzace obchodníkům s energiemi v souvislosti s cenovými stropy na energie. Velkoobchodní cena elektřiny přitom za posledních 12 měsíců na burze klesla o 900 eur za megawatthodinu, takže k žádným kompenzacím není sebemenší důvod. Naopak musí dojít ke snížení cenových stropů pro české domácnosti a firmy. Dramaticky narostl i objem dotací vyplácených dalším soukromým podnikatelským subjektům a výdaje na obsluhu státního dluhu. Přitom výběr daní oproti loňsku významně vzrostl, celkově o 50 miliard. U daně z příjmu fyzických osob o 26,7 % a u daně z příjmu právnických osob o 21 %, tedy výrazně nad aktuální růst inflace.

Problém je tedy zjevně na straně rozpočtových výdajů. Vláda ovšem vůbec neplánuje skutečné a razantní šetření, včetně šetření výdajů na svůj provoz a na provoz státní byrokracie. Takzvaný konsolidační balíček obsahuje pouze mlhavé a obtížně uskutečnitelné škrty na roky 2024 a 2025. Jsou nutné rychlé a radikální kroky. Je nezbytné zastavit veškeré zbytné vládní výdaje typu předražených zahraničních zbrojních zakázek za desítky miliard korun. Samozřejmě tím nejrozumnějším řešením, které by dramatickou rozpočtovou situaci mohlo zachránit, je okamžitý odchod škodlivé pětikoaliční vlády Petra Fialy. Jak jsem již říkal, tak... tady... Jo, ještě bych rád zdůraznil, že samozřejmě už jsem říkal, že hnutí SPD tento vládní materiál v předložené podobě zcela odmítá a předložíme k němu své vlastní pozměňovací návrhy, které zajišťují důstojné penze.

Samozřejmě je potřeba také zdůraznit, že Fialova vláda hospodaří s nejhorším deficitem v historii České republiky kvůli její nekompetentnosti a vede republiku k bankrotu. To už jsem zdůraznil. Jak už bylo i veřejně několikrát řečeno, tak za pět měsíců v podstatě Fialova vláda vyčerpala 92 % plánovaného deficitu. Jedná se dokonce o nejhorší deficit státního rozpočtu v novodobé historii České republiky vůbec. Je tedy jasné, že rozpočet na letošní rok je zcela nereálný, na což SPD upozorňovala již od samého začátku jeho projednávání ve Sněmovně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS na teatrální tiskové konferenci představil takzvaný konsolidační balíček ve výši 94 miliard korun. No a po týdnu ale přichází s dalším konsolidačním balíčkem na úspory státu ve výši dalších 20 miliard korun. Prostě to je takový chaos už v té vládě! Chtělo by se mi říct bordel samozřejmě. To je úplně myslím adekvátní slovo. Protože to je nevídané. To je úplně nevídaná situace. Protože 10 miliard tam, 20 miliard tam, sem, tam, sem, tam. Vůbec nevědí, co říkají. Premiér neví, co říká. Před pár týdny říká, že vláda nebude zvyšovat daně, pak plošně zvýšíte DPH, všechny daně zvýšíte, všechny možné. To prostě je takový chaos, jaký jsem nikdy vůbec za tu dobu, co jsem v politice, nezažil. Dobře. Nejsem v politice tak dlouho jako právě pan Stanjura, jako premiér Fiala, jako pan Benda a další. Zdaleka nejsem tak dlouho v politice jako oni, ale nějaký rok tady jsem a to jsem nikdy nezažil. I když spolu programově nemusíme souhlasit, tak ale takový chaos při řízení státu, takový management, to jsem tedy nezažil ani jednou, musím říct. Takže to je opravdu neuvěřitelné i z toho pohledu, že jsem dlouholetý člen vedení obrovské nadnárodní cestovní kanceláře, kde jsou manažeři z celého světa. Tak tohle to by byl... Takový člověk kdyby mezi nás přišel, jako premiér Petr Fiala nebo Zbyněk Stanjura, tak je vyhazov snad do měsíce. Okamžitý vyhazov ještě snad během nějaké zkušební doby, protože to je úplně neuvěřitelné. Jakým způsobem... Oni by přišli, oni by prostě tu korporaci přivedli úplně ke krachu, normálně okamžitému. To je úplně neuvěřitelné, co tady předvádí Fialova vláda v přímém přenosu.

Ale tady je problém, že rukojmími jsme my všichni. Rukojmími téhle vaší vlády je bohužel i moje rodina, jak jsem říkal, i naši voliči. Já to nechci platit, já nechci, aby tady splácel můj syn ještě prostě dluhy po téhle vaší neschopné vládě. Já chci, aby lidi měli důstojné důchody, aby měli tady důstojné platy. A proti tomuhletomu se opravdu důrazně a opakovaně SPD ohrazuje. To je úplně neuvěřitelná záležitost, co tady Fialova vláda předvádí! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP