(14.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále samozřejmě v tom, co jste zase po týdnu přišli, tak navrhujete například snížení platových tarifů státních zaměstnanců o 5 % nebo odložení plánované valorizace plateb za státní pojištěnce, což i způsobilo oprávněnou stávkovou pohotovost pracovníků ve zdravotnictví, protože samozřejmě hrozí, že vy byste vzali už letos 14 miliard zdravotním pojišťovnám, teď chcete vzít shodou okolností dalších 14 miliard, no a jaký bude výsledek? Vždyť já to znám. Já to znám, jaký bude výsledek, protože už jsme tady vládu ODS, TOP 09, už jsme tady zažili, za pana Kalouska a za pana Nečase. Vy to totiž směřujete k tomu, že příští rok řeknete - nejsou peníze ve zdravotnictví a za všechno si plaťte, řeknete občanům. Vždyť už jste o tom dokonce začali i mluvit, že chcete zavést regulační poplatky v nemocnicích. A vy tedy natvrdo směřujete k placenému zdravotnictví, aby si občané i důchodci i nízkopříjmové skupiny platili za zdravotnictví plně. A říkám plně, to jsem neřekl jenom, že to říkám jen tak, slovo plně.

Připomenu slova místopředsedy Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, dosazeného Fialovou vládu a Fialovými poslanci vládní pětikoalice, Miroslava Kalouska, který vloni řekl, přímo to řekl v médiích, že si myslí, že by si lidé měli plně hradit stomatologickou péči. Plně hradit. Takže už dnes řada slušných a pracujících občanů při té Fialově drahotě nemá ani na to, aby si udělali třeba, aby si pořídili nový zub nebo nové zuby, nemají ani na implantáty, nemají ani na základní servis, a teď ještě jim zástupce, významný zástupce Fialovy vládní pětikoalice, veřejně říkáte občanům, že si mají všechno u zubaře platit. A to ani evidentně... Vůbec, žijete opravdu mimo realitu, protože v mnoha regionech vůbec zubaři dostupní nejsou pro občany. Například já jsem zvolený poslanec za Moravskoslezský kraj a nejenom tam, v příhraničních oblastech, je zubařů nedostatek. A to nemluvím už ani o zubařích, kteří mají smlouvu s pojišťovnou. Takže vy jste tady způsobili tenhle stav, na který SPD z opozice mnoho let upozorňuje, a teď ještě natvrdo říkáte lidem, že si to mají plně platit. A zase chcete brát peníze ze zdravotnictví, abyste právě mohli lidem za pár měsíců říct: nejsou peníze, budete si platit víc a víc. Nebo nejlépe všechno, podle názoru Fialovy vlády evidentně.

To jsou úplně nepřijatelné věci pro nás. Takže my s tím samozřejmě nesouhlasíme, s těmito návrhy Fialovy vlády, a budeme samozřejmě proti tomu důrazně protestovat. Ostatně proto tady také dlouze mluvím, protože jsme to avizovali, že samozřejmě budeme vám to vysvětlovat tady dlouze, že to, co děláte a jak chcete okrást zase všechny občany České republiky, že to je špatně.

Tady bych snad jenom připomněl, aby to zaznívalo opakovaně, že to byli právě poslanci Fialovy vládní pětikoalice, a vy jste si tady prohlasovali letos zvýšení platů politiků. Poslanci Fialovy vládní pětikoalice si tady prohlasovali letos zvýšení platů politiků. SPD hlasovalo proti. A naopak se tady hlasovalo o mém návrhu za SPD, kdy my jsme chtěli zamrazení platů politiků na celé volební období, ale vy jste to odmítli, můj návrh, a prohlasovali jste si zvýšení platů politiků. To je opravdu plivnutí do tváře všem občanům. To znamená, důchodcům berete, rodinám s dětmi berete, všem občanům berete, že zvyšujete DPH, všem občanům berete, zvýšili jste už i spotřební daň na pohonné hmoty minulý měsíc, samozřejmě SPD bylo proti, ale sami sobě jste si platy zvýšili. To je opravdu neuvěřitelný cynismus, neuvěřitelná arogance moci ze strany Fialovy vládní pětikoalice, což je ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

A jak už jsem říkal, český premiér Petr Fiala je podle průzkumu renomované mezinárodní analytické společnosti Morning Consult nejvíce nedůvěryhodný premiér či prezident na světě ze všech demokratických zemí. Českou republiku tedy vede prokazatelně nejhorší premiér na světě. Je to rekord, kterým zřejmě pan Fiala jako český politik překonal Biľaka i Jakeše. Je to opravdu mezinárodní ostuda, kterou nám dělá Fialova vláda, a totální selhání nejen premiéra Fialy, ale i celé vládní pětikoalice. To si opravdu naše země a naši občané nezaslouží.

Zdálo by se, že horší už to být nemůže, ale tahle vláda nám všem, a to jak opozici, tak svým vlastním voličům, připravuje nové těžké rány pod pás, nová zklamání, nová likvidační opatření - nejen proti starým lidem, ale také proti firmám, rodinám, všem lidem a proti celé naší zemi. Těžko říct, čím to je, jestli Piráti kolegům ve vládě sypou něco silného do kávy, nebo Brusel s Washingtonem vládě sypou něco ještě silnějšího a zvonivějšího. V každém případě tato vláda národní zkázy by měla ihned skončit a předat zemi kompetentnějším. A kompetentnější je v tomto případě prakticky každý, kdo má v hlavě alespoň nějaké zbytky zdravého rozumu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Probíhá diskuse k návrhu pořadu schůze. Po předsedovi SPD je zde přihlášený pan předseda hnutí ANO Andrej Babiš s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážení spoluobčané, jsem velice rád, že tady můžu vystoupit, protože v neděli jsem neměl možnost říct všechno, co mám na srdci. Dnes tady projednáváme další návrh vlády, jak vzít důchodcům peníze. Ten hlavní problém, který my tady máme v mediálním prostoru, stokrát opakovaný, jsou nepravdy a lži, které stále dokola i pan premiér a vláda opakuje.

Mě až včera napadlo, abych udělal - a já myslím... a já doufám, že to konečně všichni pochopí. Já jsem tady potkal děti ze základní školy, tady jsou taky děti... (Ukazuje vlevo na galerii pro veřejnost.) Nazdar... A když se zeptám dětí, jestli 42 % je méně než 44,4, tak řeknou - ano. V neděli pan premiér ukazoval stejný graf, akorát on ho ukázal od roku 2020. (Ukazuje velkoformátový materiál.) A bohužel mě to nenapadlo dřív, jinak bych to ukázal v neděli. A ta hlavní lež je, že nám hrozí bankrot našich financí. Pan premiér říká, že když neuděláme něco, tak hrozí bankrot.

Takže tady máme rok 2008 až rok 2013, a znovu opakuji, a milé děti, Evropa, Eurostat, které pan premiér občas zpochybňuje, ale je to objektivní statistika, eviduje zadlužení členských států Evropské unie poměrem absolutního dluhu vůči HDP. Takže tady máme to období od 2008 do 2013. Tam byl většinou ministr financí Kalousek, který teď chodí do médií radit. Nevím, co tam radí vlastně, mohl nám říct, proč navyšoval ten dluh z 28,1 na 44,4. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP