(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Možná jste zapomněli, že ta vláda, která končila v roce 2013, to byla Nečasova vláda, a v té vládě byl pan premiér Fiala jako ministr školství. Byl tam 430 dní asi. Jediné, co si pamatujeme, že chtěl zavést poplatek na školy, takže tady mládež by platila školné. Já myslím, že to není dobrý nápad. A byl tam i pan Stanjura. Pokud někdo říká, že v roce 2021, když my jsme končili a zadlužení bylo 42 %, co tady mládež říká, že je méně než 44,4, tak samozřejmě lže, protože to není pravda. To znamená, pan premiér to říká, ano, stále dokola, že když my jsme přišli do vlády a já jsem se stal ministrem financí 29. ledna 2014, tak jsme dali naše finance do pořádku. Zavedli jsme Daňovou Kobru, zavedli jsme kontrolní hlášení, zavedli jsme EET. Pan premiér argumentuje, že to EET, že jsme vypnuli... tedy když byl covid, ano, my jsme ho vypnuli, protože jsme chtěli ulehčit, ale jasně že se počítalo s tím, že budeme pokračovat.

V historii České republiky jsme měli pětkrát přebytkový rozpočet. Třikrát to měl pan ministr financí Kočárník, já jsem to měl v roce 2016, 61 miliard, a paní Schillerová to měla v roce 2019. My jsme dali veřejné naše finance do pořádku a byli jsme jedni z nejlepších v Evropě, co si pamatuji, tak jsme byli druzí za Lucemburskem. Potom přišel covid a teď nám pětikoalice stále vyčítá, že my jsme zadlužili. Ano, my jsme zadlužili, protože všichni zadlužovali - a my jsme měli dopustit, aby tady byla patnáctiprocentní nezaměstnanost, aby lidi přišli o práci? Vždyť jste na nás křičeli za covidu, že dáváme málo! Na těch sítích ze mě si dělají srandu, protože samozřejmě neumím tak dobře mluvit jak pan premiér, ale naši to zase sestříhají, to moje vystoupení, uděláme z toho ta videa a bude to systémové. Pan premiér mluví systémově, ale lže! Stále lže. A ty lži jsou neuvěřitelné.

Tady to strašení bankrotem - a to je ten důvod, proč berou lidem peníze. Důchodcům, ale i studentům. Když tady studenti půjdou na vysokou školu, a někteří z nich nemají rodiče, aby jim zaplatili drahý internát, aby jim zaplatili náklady - proč jim vzali slevu na jízdné, proč okamžitě vzali důchodcům slevu na jízdné, trapných 1,8 miliardy? To neumí najít pan premiér?

Takže tady už to jednou provždy, prosím vás, je jednoznačné, že Česká republika má dobré finance, zadlužení, když my jsme končili, jsme měli šesté nejlepší finance v Evropě. Tahle nekompetentní vláda klesla o dvě místa, ano, v roce 2022 už měli vyšší dluh, než nám zanechali v roce 2013. Ale nevymlouvejte se stále na hnutí ANO, že my jsme tady nechali naši zemi v nějaké špatné kondici. Není to pravda. Měli jsme šesté nejlepší finance, byli jsme devátá nejvíce prosperující země EU. Ano, my jsme navyšovali lidem platy, my jsme snižovali daně. My jsme snižovali daně. Takže tady to je. (Ukazuje materiál.) Je to modročervené. A jsou to statistiky.

Znovu opakuji... A ta lež, kde pan premiér říká, musíme něco udělat, nebo zbankrotujeme. Nezbankrotujeme. Dluh, i když za této vlády se zhoršil o dvě místa, je stále poloviční, poloviční vůči dalším členským státům EU. Poloviční. A samozřejmě provládní média vysílají, stále píší články, jak to Řecko je příklad, jak se zlepšilo. Ano, Řecko se zlepšilo, protože bylo ve stadiu, že bylo vůbec nefinancovatelné na finančních trzích, a má 174 % zadlužení, no to je čtyřikrát víc než Česká republika. Takže to jsou samozřejmě ty neustálé nepravdy a manipulace a je to skutečně neuvěřitelné. To je ta největší, největší lež této vlády a pana premiéra, že zkrátka jsme na tom špatně. Nejsme na tom špatně. Nejsme na tom špatně. Za naší vlády my jsme snižovali daně, my jsme navyšovali platy. Ano, my jsme snížili daně.

A teď je ta druhá největší lež a to je inflace. Tady ještě před volbami jsme byli v debatě, premiér Fiala na mě křičel: Babišova drahota! A my jsme měli inflaci v prosinci 2021 5,3 % nebo 5,4 %. A to jsme v listopadu a v prosinci 2021 snížili, srazili inflaci, a sám Český statistický úřad to potvrdil snížením DPH z 21 % na nulu. A doslova tam bylo napsáno, že inflace v energiích v listopadu a v prosince 2021 byla negativní. Negativní, ano. A pan premiér a všichni a ti takzvaní experti - a tady se zastavím. Ti experti, prosím vás. Jako to je neuvěřitelné, že pan premiér se vymlouvá na ty experty - a kdo jsou ti experti? Kdo to tam vlastně seděl na té tiskovce vlády, co trvala dvě a půl hodiny? Ta paní, která pracuje v té bance, která podniká ještě v Rusku, a musí podnikat, protože jim propustili tisíc lidí v Rusku, no to by byla katastrofa. A ta druhá paní, která tam také vykládala nějaké věci. Ale tito lidé, tito experti, musíte se vždycky ptát, odkud přišli, co mají za sebou a kde byli zaměstnáni. Mě také šokovalo, když jsem se připravoval, tak jsem se díval po delším čase na Českou televizi předtím, než jsem šel na Primu tu předminulou neděli, a tam jeden expert, který pracoval kdysi pro pana Bakalu, tak křičel, že je to neuvěřitelné, že naši spoluobčané chodí na dovolenou k moři. Představte si. Že lidé chodí k moři na dovolenou. Tak se mají dobře, tak to je skandál. Jak si to dovolují vlastně chodit k moři? Tak jim vezměte ty peníze, vezměte jim všechno, aby ani neměli kde bydlet, ne? Zakážeme kotle na uhlí, na plyn, vrátíme se do jeskyň, to je ta nová filozofie, a budeme jíst brouky, protože ta zelená Evropa nám zničí ty naše krávy. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Takže to jsou ti experti. To jsou experti, kteří tomu rozumí, většinou teoretici.

A mě vždycky šokovalo - a já k tomu dostanu, já mám tady krásný rozhovor od pana bývalého guvernéra. Ten vám, mládeži, zničil sen - a vy jste ještě mladí - (Otáčí se směrem ke galerii.) - ale těm mladým domácnostem, o vlastním bydlení. Ten zničil vlastně hypotéky. A teď v té debatě, to je také jako neuvěřitelné, jak ti lidé jsou odtrženi od té reality, protože oni nechápou, co to je zaměstnávat lidi, každý měsíc dát lidem plat a odvody. Oni to nevědí. Tak ten jeden expert v ČNB říká - teď se dobře soustřeďte - že by se neměly navyšovat platy, protože to způsobí inflaci. A tuhle pitomost stále všichni opakují dokola. Ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP