(17.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Za nejzajímavější lze považovat data o vývoji agendy pro starobní důchody. Počet důchodců setrvale klesá. Koncem dubna 2023 dosáhl 2 838 000 osob, koncem 2018 to bylo 2 896 000. K tomu je nutno připočítat asi 100 000 důchodců žijících v zahraničí. Počet vyplacených starobních důchodů na konci roku 2018 byl 2 410 000, z toho předčasných důchodů bylo 630 000, koncem dubna 2023 starobních důchodů bylo 2 359 000 a předčasných 691 000. Z těchto čísel jednoznačně vyplývá, že vláda a MPSV soustavně lžou o růstu počtu důchodů a podobně, nic z toho se v praxi neděje. No a to, že lžou o všem, tak to víme.

Přitom v těchto číslech je zahrnut i růst počtu předčasných důchodů, což fakticky snižuje pokles počtu důchodů. Kdyby počet předčasných důchodů zůstal na úrovni roku 2018, tak by pokles počtu vyplacených důchodů byl ještě vyšší o 60 000.

Předčasné důchody mají jen jeden efekt: snižují budoucí výši vyplaceného důchodu, protože při propočtu se uplatňuje redukce. Také je na růstu počtu předčasných důchodů vidět manipulace ministra Jurečky, když vyzýval k tomu, aby lidé odcházeli do předčasných důchodů. Zda to bylo pro to, dokázat růst počtu vyplacených důchodů, a tedy náležitě podpořit důchodovou reformu v uvozovkách, která žádnou reformou není, a pak si vytvořit půdu pro redukci valorizace, těžko říct. V každém případě to bylo hloupé. Snížení počtu vyplacených důchodů za toto období představuje bezmála 90 000 a to je ve finančním vyjádření, uvažujeme-li kolem 200 000 Kč ročně na průměrný důchod, kolem 18 miliard ročně pokles výplat, bez valorizace za jinak stejných podmínek.

Naprosto zásadní je pak selhání České správy sociálního zabezpečení při řízení a přiznání starobních důchodů. Podle uváděných dat počet přijatých žádostí nijak významně nepřevyšuje v posledních měsících situaci z let 2018 a 2019. V roce 2018 bylo přijato 199 000 žádostí a nevyřízeno zůstalo 30 000. V roce 2019 bylo přijato 213 000 žádostí a nevyřízeno zůstalo 40 000. V roce 2022 bylo přijato 225 000 žádostí a nevyřízeno v lhůtě do 90 dnů od podání žádosti zůstalo 95 000. A ještě horší je vývoj v roce 2023: ke konci dubna počet nevyřízených žádostí narostl na 102 000. To znamená, že Česká správa sociálního zabezpečení je schopna zpracovat počet žádostí, který odpovídá nově podaným žádostem. Nejsou schopni počet nevyřízených žádostí snižovat. Za rok 2018 a 2019 zůstalo nevyřízené v lhůtě 90 dnů pouze 2,2 %, respektive 1,2 % podaných žádostí. V roce 2020 to bylo 17 %, tedy každá pátá žádost nebyla vyřízena včas.

Jak je možné, že v letech 2018 a 2019 při podobném počtu žádostí se dařilo tyto žádosti včas zpracovat? Jediné vysvětlení je, že to tehdy dělali lidé, kteří věděli, co dělají, a měli k tomu příslušné schopnosti. Dnes oproti situaci v letech 2018 a 2019 zjevně nejsou schopni přijmout potřebná opatření ke zlepšení organizace práce, zvýšení výkonu a tak dále. Samozřejmě by to měl někdo řídit, ne jen se uspokojit, že vyměním ředitele, ale jít do terénu. Je to bezesporu odpovědnost Ministerstva práce a sociálních věcí, které personální vývoj České správy sociálního zabezpečení nezvládá, byli tam dodáni političtí nominanti bez potřebných zkušeností.

Takže bohužel od 1. června, vlastně je to ode Dne dětí, začala vláda Petra Fialy obírat naše důchodce. Každý den měli podle zákona dostat o 33 korun víc, to znamená 1 000 korun měsíčně. Ale vláda samozřejmě zákony upravuje, jak je potřeba. Já jsem strašně zvědav na to, jak rozhodne Ústavní soud, a doufejme, že... A je velká škoda, že pan prezident na to nedal veto, i když sám vlastně potvrdil, že to není konformní s ústavou, a že kdyby hnutí ANO nedalo tu ústavní stížnost, že by to udělal sám. Tak tomu nerozumím. Je to velká škoda.

Závěrem bych chtěl jen zopakovat ty věci, které nepochybně pan premiér za chvíli bude opakovat a které jsou nepravdivé, ano? Takže ještě jednou. Není pravda, že české finance, že nám hrozí bankrot. Není to pravda. 40,4 - 2013 vláda Nečasova. (Ukazuje materiály.) Pan premiér tam seděl s panem Stanjurou. My jsme snížili na 30, covid, navýšili jsme na 42. To znamená, že jsme skončili - a to jsme dali lidem peníze - níž, než nám předala Nečasova vláda, kde pan premiér seděl. Takže to je první věc. Strašení lidí bankrotem, aby vláda jim mohla vzít peníze.

Inflace. Tady už jsem to vysvětlil. Já myslím, že to má logiku. Samozřejmě energie. Totální selhání. A hlavně ten problém je, že teď znovu tady pětikoalice chce vzít peníze důchodcům, bere a mění ten systém výpočtu důchodu, samozřejmě na kterém zase přijdou o peníze. Vzali jim slevu na jízdné, navyšují DPH, samozřejmě všechno se jich týká, a tak dále. Takže bylo by dobré, aby pan premiér zasáhl a přestal tady opakovat ty věci, které jsou nepravdivé. Kdybyste se starali o příjmy, kdybyste nezrušili EET, kdybyste čerpali peníze, kdybyste skutečně šetřili, protože nešetříte, kdybyste investovali, měli byste ještě vyšší HDP. Takže to jsou všechno opatření a naše stínová vláda předložila velice konkrétní plán, jak to řešit.

Mně je líto, že se neposloucháme a že pravděpodobně budete znovu opakovat ty nepravdivé věci, ale bohužel na to jsme si zvykli. Ale nevím, možná změníte názor nebo dospějete k tomu a předáte to řízení vlády někomu, kdo skutečně to bude řídit, bude rozhodovat, bude dávat úkoly. Já chápu, že v pětikoalici je to těžké. Ale přece jste měli své voliče, něco jste slíbili a zkrátka to neplníte a je to evidentní. Já nechápu, proč se neomluvíte, proč neřeknete lidem, proč to nějakým způsobem neřešíte a trvale opakujete ty nepravdy. Já předpokládám, že teď, když vystoupíte, tak já si zase budu psát všechny ty nepravdy, které bohužel stále opakujete dokola. Tak děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A další s přednostním právem je přihlášen předseda vlády Petr Fiala.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já asi zklamu pana předsedu Andreje Babiše, který říkal, že tady budu opakovat nějaké pravdy (nepravdy?) o tom, jak to vypadá s naším rozpočtem, jak to vypadá s energetickou bezpečností a s dalšími věcmi, které naše vláda řešila, a řeší je úspěšně, a musela je řešit poté, co předcházející vláda v tom neudělala nic. Ale já to dělat nebudu. Já tady nebudu pokračovat v té debatě na Primě, kterou jsme vedli a kde jste asi všechno neřekl, co jste mohl říci, anebo jste to možná neřekl, protože bych na to reagoval, na ty nepravdy a nesmysly, které tady jste teď vykládal, což tady bych také samozřejmě mohl. Ale my jsme se tu sešli na schůzi, která je o vládním návrhu, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění. To je debata, která je pro Českou republiku mimořádně důležitá, a to je věc, které se také budu věnovat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP