(18.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Podařilo se to až na jednom z posledních hlasování tehdejší končící Sněmovny. A jsem za to rád, že se to podařilo, protože tím sice neřešíme příčinu, tu řešíme rodinným vyměřovacím základem, ale řešíme ten důsledek. Důsledek, kdy systém trestal naše maminky, babičky, které vychovaly nás, současnou produktivní generaci. A to je další krok, kdy mně velmi vadí, když tady zaznívá z úst některých opozičních představitelů, že my tady máme nějakou obsesi, posedlost, a že tady máme ambici řešit problémy deficitu rozpočtu tím, že něco snižujeme důchodcům. Není to pravda. Za rok a půl 30% nárůst výše důchodů, zavedení výchovného, které pomáhá především ženám, které mají objektivně výrazně nižší důchody než muži, a překročení vlastně té rekordní hranice více jak 20 000 korun průměrného důchodu.

Byl bych moc rád, aby ty příští hodiny, možná dny, uvidíme, opravdu byly vedeny konstruktivní debatou, a když sem někdo přichází a kritizuje, aby tady nemluvil od Šumavy k Tatrám, aby tady neříkal věci, které jsou zjevně nepravdivé, ale aby se pokud možno soustředil na podstatu toho, o čem se bavíme, a to je novela zákona o důchodovém pojištění, případně věci, které souvisejí s důchodovou reformou. A když někdo přichází a říká, je to špatně, tak bych očekával, že předloží a řekne: mám tady komplexní návrh, který řeší i tu otázku nejenom výdajů, ale především otázku příjmů. Tedy i věci, které nejsou populární, ale které se prostě musí odpracovat, pokud opravdu jako politik, který si stoupne k tomuto místu, to myslí vážně a myslí to vážně i vůči budoucím generacím, které přijdou za dvacet, třicet, čtyřicet, padesát let. A jestli neumí ten člověk dát relevantní lepší protinávrh, tak ta diskuse je hodně složitá a někdy bezpředmětná.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s přednostním právem je pan předseda Radim Fiala. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vážení páni a dámy ministři a ministryně, než se dotknu důchodů, než budu mluvit o důchodech, jak tady o tom celý den diskutujeme, tak mi dovolte, abych začal tou neobvyklou ekonomickou situací České republiky, kterou nám před několika dny statistici řekli, to znamená, že už téměř máme deficit státního rozpočtu, jak jsme ho plánovali na celý rok. Ta situace není dobrá. Já si myslím, že hlavně ekonomická situace a z ní inflace je právě příčinou toho, proč se vláda snaží snížit valorizaci důchodů pro naše seniory.

Takže pane ministře, je to inflace, nejsou to ti senioři, kteří jsou tím důvodem. A já si myslím, že kdyby vláda zavčas a rychleji a účinněji bojovala s inflací, možná nemusela přijít s valorizací důchodů v takové míře.

Státní rozpočet na letošní rok skončil ke konci května v minusu ve výši 271 miliard korun, přičemž na celý letošní rok si koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN prosadila schodkový rozpočet ve výši minus 295 miliard korun. Takže za pět měsíců je 92 % deficitu vyčerpáno a jedná se o nejhorší deficit státního rozpočet v novodobé historii České republiky vůbec. Je tedy jasné, že rozpočet na letošní rok je zcela nereálný, na což SPD upozorňovala již od samého začátku jeho projednávání ve Sněmovně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS na teatrální tiskové konferenci představil takzvaný konsolidační balíček ve výši 94 miliard korun, ale po týdnu přichází s dalším konsolidačním balíčkem na úspory státu ve výši dalších 20 miliard korun. Navrhuje se v něm například snížení platových tarifů státních zaměstnanců o 5 % nebo odložení plánované valorizace plateb za státní pojištěnce, což již způsobilo stávkovou pohotovost pracovníků ve zdravotnictví.

Podle Eurostatu máme třetí nejvyšší inflaci v Evropě vůbec a Česká republika je jednou ze tří zemí Evropy, které nemají hospodářský růst zpět na úrovni před covidovou krizí. Vláda přitom vybrala z důvodu dvouciferné inflace nad rámec celkově již více než 200 miliard korun na daních.

Ministr financí Zbyněk Stanjura je nekompetentní a měl by jako správce státní kasy okamžitě odstoupit a s ním celá vláda. Já bych to ještě rád rozvedl. Problémem této vlády je, že dneska řešíme důchody a snížení valorizace důchodů, a jsou to právě veřejné finance a ekonomická situace, protože řízení veřejných financí vládou Petra Fialy je v naprostém rozkladu. Průběžný schodek státního rozpočtu - a o tom jsem teď už mluvil - je 271 miliard a je to 92 % a je to nejhorší výsledek v celé historii České republiky. My jsme jako hnutí SPD nesouhlasili s tímto návrhem rozpočtu a hned jsme říkali, že čísla, která si tam ministr financí Zbyněk Stanjura namaloval, jsou nereálná jak z hlediska příjmů, tak z hlediska výdajů, a jsme v situaci, kdy se celá věc potvrzuje. A to je politická odpovědnost právě ministra financí Zbyňka Stanjury, který by měl z těchto důvodů okamžitě odstoupit.

Je to prostě katastrofální plnění státního rozpočtu a vláda toto katastrofální plnění zcela ignorovala a nic proti němu nedělala a nedělá, pouze se spoléhá na výběr daně z mimořádných zisků, takzvaný windfall tax, který ovšem bude opět značně nižší, než je rozpočtový předpoklad, a také se spoléhá ještě na dividendu od polostátní společnosti ČEZ. Hnutí SPD upozorňovalo od začátku na to, že z windfall tax nevybere to, co si naplánovala, narozpočtovala tato vláda, protože naučí ty společnosti optimalizovat, převádět zisky do ciziny a podobně, ale nikdo nebude platit takové daně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura do státního rozpočtu narozpočtoval tato čísla, která se ukazují jako nereálná a nerealizovatelná, prostě se tolik daní nevybere. To ovšem drasticky prohloubí rozpočtový deficit. Na astronomickém schodku se podílí zejména diletantsky nastavené a nadhodnocené kompenzace obchodníkům s energiemi. V souvislosti s cenovými stropy na energie přitom velkoobchodní cena elektřiny za posledních dvanáct měsíců na burze klesla o 900 eur za megawatt, takže k žádným kompenzacím není sebemenší důvod, naopak musí dojít ke snížení cenových stropů pro české domácnosti a firmy. Říkali jsme to od začátku, jenomže bohužel tato vláda se pravou rukou škrábe za levým uchem a myslí si, že to v pořádku není, prostě my platíme obrovské miliardy, desítky miliard platíme spekulantům a obchodníkům s energiemi. Bohužel jsou na to smlouvy, které tato vláda musí nebo chce dodržet.

Dramaticky narostl i objem dotací vyplácených dalším soukromým podnikatelským subjektům a výdaje na obsluhu státního dluhu. Přitom výběr daní oproti loňsku významně vzrostl, celkově o 50 miliard u daně z příjmů fyzických osob, tedy o téměř 27 procentních bodů, a u daně z příjmů právnických osob o 21 procentních bodů, tedy výrazně nad aktuální růst inflace.

Problém je tedy zjevně někde jinde. Problém je na straně rozpočtových výdajů. Vláda ovšem vůbec neplánuje skutečné a razantní šetření, včetně šetření výdajů na svůj provoz a na provoz státní byrokracie. Takzvaný konsolidační balíček obsahuje pouze mlhavé a obtížně uskutečnitelné škrty na roky 2024 a 2025. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP