(20.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A otázka růstu reálných mezd - odpovídám pro kolegu poslance Aleše Juchelku, prostřednictvím pana předsedajícího - nebude relevantní při zvyšování důchodů v příštích minimálně dvou či třech letech. Nebude v tom vzorci hrát žádnou roli, protože poklesem reálných mezd v loňském a v letošním roce je nutné, aby se ten procentický pokles vyrovnal v příštích letech. Až se ten rozdíl dorovná, pak možná za tři, za čtyři roky začne tento parametr hrát roli při zvyšování toho budoucího důchodu. A vracíme to na parametry, které tady byly velmi dlouho před rokem 2018.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní má faktickou poznámku pan poslanec Jiří Mašek a po něm pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Pane ministře, vy jste na to v podstatě ke konci teď své poslední faktické odpověděl, ale skutečně pan Juchelka tady měl pravdu v tom, že se ty parametry mění. A jsou to právě ty průměrné mzdy a započítávání jenom jedné třetiny versus jedné poloviny. Takže nelze říkat, že se nic nemění a že to od té... (Hlas mimo mikrofon.) Reálné, promiňte, reálné mzdy. Takže nelze říct, že se nic nemění a že ti důchodci nebudou nijak postiženi, byť to teď oddalujete, že to bude v současném vývoji třeba za tři čtyři roky nejdříve. Takže změny tam jsou. A já si víc věcí nechám do svého příspěvku.

Nicméně chtěl bych zdůraznit, že vy prostě teď to hasíte velmi narychlo, protože kdybychom započítali vlastně to, co se nevyplatilo při té poslední mimořádné valorizaci, která je v současné době předmětem jednání, nebo bude u Ústavního soudu, tak vy už jste teď překročili těch 295 miliard propadu státního rozpočtu. Takže ta situace, chápu, je vážná, ale nemůže se řešit jenom na úkor důchodců. Máme určitě i jiné prostředky. Například je to otázka, jestli je opravdu nutné teď zvýšit to 1 % výdajů státního rozpočtu pro armádu, když efektivně to utratit bude asi velký problém. Původně to bylo plánováno na rok 2025. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka a jeho faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já budu velmi stručný. Přečtu ty dvě věty z toho dopisu. Cituji: "Dále bych vás rád seznámil se základní myšlenkou připravované důchodové reformy. Ta se vás jako nynějších příjemců důchodů nijak nedotkne." A pan ministr řekl, že se to nedotkne skutečně u té řádné valorizace třeba dva tři roky podle toho, jakým způsobem ty reálné mzdy se dorovnají. Do budoucna se samozřejmě ale dotkne, protože nepředpokládáme, že všichni ti, kterým jste to 2,3milionkrát napsal, do tří let zemřou.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nevidím žádnou další faktickou poznámku. V tom případě budeme pokračovat v přednostních právech. Jako další v pořadí vystoupí pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, Fialova vláda tady předkládá ve Sněmovně změnu zákona o důchodovém pojištění, která obsahuje pouze sérii parametrických změn. A samozřejmě to není žádná důchodová reforma, kterou Fialova vláda lživě slibovala. Jedná se totiž pouze o změny, které výrazně poškodí všechny příjemce důchodů, a to jak ty současné, tak i ty budoucí.

Hnutí SPD zásadně odmítá vládou navrhované zvýšení věku odchodu do důchodu. Zásadně odmítáme i snižování valorizace důchodů a rovněž zásadně odmítáme zpřísňování podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu, které tady navrhuje Fialova vládní pětikoalice a ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL. Proto hned tady na úvod, pane předsedající, podávám jménem SPD návrh na zamítnutí tohoto zákona v prvém čtení, takže o tomto mém návrhu budeme hlasovat.

Předkládaný návrh totiž zahrnuje v podstatě pouze rozsáhlé snížení a omezení budoucího zvyšování důchodů a rovněž zásadně zpřísňuje, jak už jsem uvedl, podmínky pro odchod do předčasného starobního důchodu. Vláda Petra Fialy z ODS chce jednak významně snížit řádné valorizace důchodů, kdy hodlá v porovnání se současným stavem mnohem méně zohledňovat růst reálných mezd, a to jen ze třetiny, kdežto nyní je to o polovinu. To povede k zaostávání růstu důchodů za růstem průměrné mzdy. Pokud tedy reálné mzdy vůbec porostou, protože od nástupu této Fialovy vlády již druhým rokem setrvale klesají, což je v celoevropském kontextu smutný a negativní unikát. Mimořádné valorizace důchodů pro případ růstu inflace nad 5 % navrhuje Fialova vláda, konkrétně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL, zcela zrušit a nahradit je..., navrhuje vláda nahradit je nižší sociální dávkou, takzvaným dočasným přídavkem k důchodu na dobu tří až šesti kalendářních měsíců, který se navíc již nestane trvalou součástí výměry důchodů. Takže to povede pouze k dalšímu poklesu reálných důchodů, k propadu velkého množství důchodců do příjmové chudoby a zasáhne to nejvíce nízkopříjmové důchodce. Může dokonce docházet i k tak paradoxním situacím, že v určitém roce k 1. lednu po odebrání dočasného přídavku a připočtení snížené řádné valorizace mohou aktuální důchody všem jejich příjemcům klesnout.

V oblasti předčasných důchodů vláda navrhuje velké zpřísnění přístupu k nim. Občané budou moci na základě toho vládního návrhu, co tady předkládá Fialova vláda, tak občané budou moci nově odejít do předčasného starobního důchodu až tři roky před dosažením standardního důchodového věku, zatímco nyní je to pět let. Dále se mění podmínka potřebné doby důchodového pojištění pro nárok na předčasný důchod z dosavadních 35 let na 40 let. A to ještě s tím, že některé náhradní doby pojištění se pro tento účel budou zohledňovat už pouze v rozsahu 80 %. Vláda navrhuje, respektive vládní návrh obsahuje i zpřísnění krácení a penalizace předčasného důchodu, kdy se má jeho procentní výměra snižovat jednotně o 1,5 % výpočtového základu za každých započatých 90 dní rozdílu mezi zákonným věkem pro odchod žadatele do důchodu a podáním žádosti o předčasný důchod. Dosud je toto krácení mírnější a zohledňuje dobu, která žadateli schází do dosažení řádného důchodového věku. Poslední zpřísňující podmínkou ze strany vlády je těžce diskriminační návrh, aby procentní, tedy ta zásluhová a vyšší složka předčasného důchodu, nebyla vůbec valorizována.

Toto nespravedlivé zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu poškodí zaměstnance v těžkých profesích, občany, kteří pracují od 18 let, i pracující s vysokoškolským vzděláním a povede i k dalšímu razantnímu nárůstu počtu žádostí o předčasné důchody za současných výhodnějších podmínek, a tudíž i k dalšímu zahlcení již tak přetížených poboček České správy sociálního zabezpečení. Toho jsme ostatně svědky již nyní. Navíc je naprosto nepochopitelné, proč se změnou zákona nejprve neřeší podmínky pro dřívější odchod do řádného důchodu u zaměstnanců v náročných profesích, a pak až teprve případná úprava předčasných důchodů. Tato vládní předloha je tak jen snahou o snižování rozpočtového deficitu, který Fialova vláda neustále prohlubuje, na úkor příjemců důchodů a rezignací na skutečnou a opravdu přínosnou důchodovou reformu.

Hnutí SPD tento vládní materiál v předložené podobě zcela odmítá a předloží k němu své vlastní pozměňovací návrhy, které budou směřovat k ochraně příjmů a životní úrovně současných i budoucích důchodců.***




Přihlásit/registrovat se do ISP