(20.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Ten samotný penzijní systém - já nemluvím vůbec o účtu, protože prostě neexistuje žádný důchodový účet a možná, že by měl - tak do něho jsme za posledních pár let, a to my dva jsme za to zodpovědní jako hnutí ANO i KDU-ČSL, dali například nesystémový prvek, a to je 500 korun výchovné. A tady tento nesystémový prvek, a je tam samozřejmě v tuto chvíli, a já s tím souhlasím, ano, určitě, 500 korun na vychované dítě, i když to bylo samozřejmě napsáno špatně. A v tuto chvíli na České správě sociálního zabezpečení leží zhruba sedm nerozhodnutých žádostí, které - dnes se neví, jakým způsobem se mají vypořádat. Zdali to bude pro maminku, pro tatínka a kdo jak kdy vychovával, a rozděleno, a tak dále. Tak ty nesystémové prvky samozřejmě zasáhly do toho průběžného důchodového systému. A možná bychom se měli zamyslet nad tím, že pokud chceme do budoucna nějakým způsobem bych řekl upřednostnit ty, kteří do toho systému přidali, i samozřejmě díky porodnosti, děti, no tak bychom třeba měli udělat opravdu jakoby systémový prvek a těch nesystémových se zbavit, protože nám zbytečně ten systémový, ten penzijní systém zaplevelují.

Ovšem co se týká opravdu těch 80 miliard, tak to je skutečně zodpovědnost vaší vlády a neřešené inflace. To je prostě celé, to se nedá nějakým způsobem okecat. A řekl bych, že v tuto chvíli bychom to měli o těch 80 miliard očistit, pokud tedy nechcete mít tady pořád dvoucifernou inflaci. A já věřím tomu, že nechcete.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, poté opět pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju. Pane ministře, doufám, neberu to vážně, ta vaše slova, že bychom tady mohli být na tom ještě hůře. Ještě bychom mohli mít jenom systém, kdy se vyplatí to, co se vybere. No to snad ne! Doufám, že to nebyla žádná výhrůžka, že s něčím takovým přijdete za dva měsíce, protože tady už člověk opravdu neví, co může čekat.

Pane ministře, díval jste se na návrh rozpočtu na rok 2024? Viděl jste tam, že armáda roste o 48 miliard? Viděl jste tam, že vaše kapitola roste jenom asi o 22, pokud se dobře pamatuju? Přece to je o vašich prioritách, o politice vaší vlády, o tom, co je pro vás priorita. My podporujeme armádu, chápeme závazky vůči NATO, ale holt když na to není, tak prostě musíme dát přednost školství, které nemůže škrtat 30 miliard. Musíme dát přednost vašemu rezortu, musíme dát přednost dopravě a tak dále. A prostě posilovat rezort obrany tak, jak si můžeme rozpočtově dovolit.

Takže nestavte pořád problémy rozpočtu jenom na sociální politice. My jsme povinni vyplácet důchody, jsme povinni prostě respektovat zákony. A přece vy nepočítáte s tím, že mimořádná valorizace se bude dále vyplácet, teď už nehrozí podle čísel Českého statistického úřadu. To znamená, že vy se chováte tak, jako by ona tady měla být další dva roky, ale nic tomu nenasvědčuje. A to, co chcete udělat řádnými valorizacemi, opět otevře ty staré nůžky, které tady byly, když prostě začaly růst mzdy. Ono se to hned neprojeví, protože je teď propad reálných mezd, ale až začnou růst, tak se opět rozevřou nůžky a vy ty lidi pošlete na sociální úřad pro dávky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Marian Jurečka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Paní předsedkyně, nevkládejte mně do úst, co jsem neřekl. Já tady nikoho nestraším. Vedeme doufám u prvního čtení debatu, kterou můžeme také vést na odborné úrovni faktů. Já jsem řekl příklad, že jsou jiné státy a jiné systémy. Nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl. Nedělejte to, co dělá váš pan předseda, kdy potom následně mluví nepravdu a lže. To si myslím, že nemáte zapotřebí.

Já jsem si dovolil tady vzít data Ministerstva financí v době, kdy vy jste byla ministryní financí. A ten zdroj z roku 2019 říká, jestliže od roku 2000 sečteme hospodářské výsledky důchodového účtu, tak se dostaneme ke ztrátě ve výši 372,4 miliardy korun. Z toho je patrné, že již nyní důchodový systém příliš nefunguje a je nutná jeho reforma. Z dlouhodobého hlediska se nejedná o udržitelný stav. To říkám především proto, tuto citaci. A je k tomu graf, takový pěkný. (Ukazuje.) To říkám především pro kolegu Aleše Juchelku, který říkal, že to je výjimečný stav. Tak já nevím, jestli do roku 2019, vy jste byla v tu dobu už druhým rokem ministryní financí, ty deficity znamenaly to, že tady byla inflace, kterou by ta vláda neřešila, způsobila tedy těch minus 372 miliard korun. Tak prosím pěkně, neříkejme nepravdy, i pro lidi, kteří to sledují, pojmenovávejme ty věci na základě faktů, konkrétních čísel. A pokud jde o inflaci, tak také asi určitě jste zaznamenali, kteří sledujete informace, že třeba nejposlednější, nejaktuálnější data Českého statistického úřadu o vývoji za - vývoj inflace mezi březnem a dubnem - ukazovala, že se nám inflace v těchto datech zastavila a byl tam vývoj minus 0,2 %. Přejme si, aby toto zůstalo, abychom se opravdu nedostávali do těch složitých situací. A neříkejte, že někdo něco důchodcům bere a že se na ně nepamatuje. To není pravda!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka a po něm paní předsedkyně Alena Schillerová. V obou případech faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pane ministře, já se strašně jakoby moc omlouvám, ale dneska asi přišel do schránek, nebo v průběhu tohoto týdne, váš dopis všem starobním důchodcům, kde vy tady - jako hodně hezky tady o tom píšete. Pokud se někdo dostane do problémů, má volat různé neziskovky, například Člověka v tísni. Píšete tady pro případ exekucí kam. Ale tady píšete také větu: Dále bych vás rád seznámil se základní myšlenkou připravované důchodové reformy. Ta se vás jako nynějších příjemců důchodů nijak nedotkne. - Vždyť to je přece lež! My tady dneska budeme řešit přece snížení řádných valorizací a to se těch důchodců dotkne. Protože pokud se to schválí, tak v tom dalším roce už budou mít nižší výpočet důchodu u řádných valorizací.

Například pokud se týká mimořádných valorizací, tak vy čelíte ústavní stížnosti, protože jste v polovině hry najednou změnili pravidla. A ti důchodci taktéž přišli o 7 000 korun do konce roku. Místo 1 750 dostanou teď v červnu 750 korun zhruba. Takže vy tady píšete dopisy všem starobním důchodcům, kterých jsou 2,3 milionu. Ani nechci vidět ty náklady, které to muselo stát, poštovné, tisk a tak dále. A ještě v tom dopise 2,3milionkrát neuvádíte pravdu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, potom pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Samozřejmě že ten průběžný systém se pohybuje s ohledem na demografickou linku, s ohledem na ekonomickou situaci, na to, v jaké fázi ekonomické se nacházíme. To všechno má na to vliv. Pak samozřejmě byste také mohl jmenovat roky, kdy to bylo přebytkové. Ale prosím, pane ministře, řekněte nám tedy, když tady tak hájíte tento svůj postup, řekněte nám tedy, kde se projeví ty úspory, které tedy, se kterými my nesouhlasíme, na úkor našich důchodců aby se takto prostě postupovalo. Ale řekněte nám, kde jsou ty úspory, kde, co tím dosáhnete. Co tím dokážete.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Znovu se pokusím více, jednodušeji vysvětlit, aby i paní předsedkyně Alena Schillerová potom pracovala s tou formulací opravdu objektivně.

Pokud budeme v budoucnu vždycky k 1. lednu valorizovat řádně důchody, budeme valorizovat plně o inflaci. Ten princip funguje tak, že vždycky se bere období od konce června do konce června toho předcházejícího roku a půl a za těch 12 měsíců od konce června do konce června se vyhodnotí ta míra inflace. To se plně promítne do té řádné valorizace k 1. lednu. To znamená, neplatí to, co jste říkala tady v úvodu, ani to, co jste říkala tady před chvílí, že by těm důchodcům nebylo dáno to, co jim náleží, na základě právě toho vyrovnání té inflace. A inflace jim bude plně 1. ledna každého roku za těch předcházejících 12 měsíců, to období od června do konce června, plně vykryta. Plně vykryta. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP