(21.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To řízení veřejných financí vládou Petra Fialy z ODS je prostě v naprostém rozkladu. A já opravdu jménem SPD odmítám, abyste tuhletu vaší nekompetentnost a neschopnost, abyste si jako rukojmí brali slušné občany České republiky a říkali, že pro ně nemáte peníze, když si prostě na dluh, na dluh posíláte peníze desítkám miliard Ukrajincům, na dluh prostě děláte zahraniční drahé nákupy, a všechno na dluh ale, všechno na dluh. To znamená, českého občana sedřete z kůže. Sami vládní poslanci vládní pětikoalice si tady zvýšili letos svoje platy. Ano, hlasy poslanců KDU-ČSL, TOP 09, ODS, STAN a Pirátů si tady vládní politici zvýšili platy. My jsme hlasovali proti. My jsme hlasovali proti za SPD, a dokonce jste mi tady zamítli i můj návrh na zamrazení platů politiků na celé volební období. A to je ten problém. Protože vy sami sobě zvýšíte platy a na druhou stranu vlastně sdíráte a snižujete peníze lidem, kteří si desítky let poctivě odváděli sociální pojištění, a mají tedy nárok na ten důstojný důchod. To je to, co je ošklivé. To je to, co je a priori nepřijatelné. Mimo to, že já tady ten návrh na zamrazení platů politiků už dávám třetí volební období za sebou, takže k tomu přistupujeme konzistentně. To samozřejmě je problém.

Takže to, že řízení veřejných financí vládou Petra Fialy je prostě v naprostém rozkladu. Průběžný schodek státního rozpočtu za rok 2023 dosáhl koncem května rekordní historické výše 271 miliard korun, přičemž celkový schodek státního rozpočtu za celý letošní rok má dle platného zákona činit 295 miliard korun. Je tedy evidentní, že řízení veřejných financí vládou Petra Fialy z ODS je, jak už jsem říkal, v naprostém rozkladu, a že už i samotný odhad rozpočtových příjmů a výdajů byl proveden v naprostém rozporu s realitou. To je politická odpovědnost neschopného ministra financí Zbyňka Stanjury a premiéra Petra Fialy, oba z ODS. A měli by prostě odstoupit.

Vláda katastrofální vývoj plnění státního rozpočtu zcela ignorovala, nic proti němu nedělala a nedělá. A teď přicházíte s tím, že potrestáte důchodce za něco, ty současné i budoucí, za což oni vůbec nemůžou. Oni nemůžou za to, že vy jste amatéři a neumíte řídit stát. Vláda pouze spoléhá na výběr daně z mimořádných zisků, z takzvané windfall tax, který ovšem bude opět značně nižší než rozpočtový předpoklad, a na dividendu od polostátní společnosti ČEZ. Ale my jsme na to přece upozorňovali. Upozorňovali jsme na to, že ten výběr daně z mimořádných zisků, takzvaný windfall tax, bude nižší a že to máte nadhodnocené. Ale tak jako tak to samozřejmě drasticky prohlubující se rozpočtový deficit nespasí.

Na astronomickém schodku se podílí zejména diletantsky nastavené a nadhodnocené kompenzace obchodníkům s energiemi v souvislosti s cenovými stropy na energie. Velkoobchodní cena elektřiny přitom za posledních 12 měsíců na burze klesala o 900 eur za megawatthodinu, takže k žádným kompenzacím není sebemenší důvod. Naopak musí dojít ke snížení cenových stropů pro české domácnosti a firmy. Dramaticky narostl i objem dotací vyplácený dalším soukromým podnikatelským subjektům a výdaj na obsluhu státního dluhu. Přitom výběr daní oproti loňsku významně vzrostl. Celkově o 50 miliard, u daně z příjmu fyzických osob o 26,7 %, u daně z příjmu právnických osob o 21 %. Tedy výrazně nad aktuální růst inflace.

Problém je tedy zjevně na straně rozpočtových výdajů. Vláda ovšem vůbec neplánuje skutečné a razantní šetření, včetně šetření výdajů na svůj provoz a na provoz státní byrokracie. Takzvaný konsolidační balíček obsahuje pouze mlhavé a obtížně uskutečnitelné škrty na roky 2024 a 2025. Jsou nutné, rychlé a radikální kroky. Je nezbytné zastavit veškeré zbytné vládní výdaje typu předražených zahraničních zbrojních zakázek za desítky miliard korun. Samozřejmě nejrozumnějším řešením, které by naši dramatickou rozpočtovou situaci mohlo zachránit, a o tom už jsem hovořil, by byl okamžitý odchod škodlivé Fialovy vlády.

Ale pojďme samozřejmě k těm penzím, pojďme k těm důchodům. Ona totiž Fialova vláda - nejenom že tady prosazujete teď v tomhle zákoně, kterému my se snažíme tady z opozice bránit, byť jsme v drtivé menšině, nás je 20 poslanců v SPD proti vládní většině 108, tak vy nejenom že snižujete, chcete snížit a omezit budoucí zvyšování důchodů, ale Fialova vláda také výrazně zrušuje podmínky penzijního spoření. SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního spoření. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL totiž navrhuje v rámci opatření, které zavádějícím způsobem nazývá důchodovou reformou, výrazné zhoršení a zpřísnění podmínek státní podpory dobrovolného penzijního spoření občanů. Konkrétně se jedná o významné omezení a v některých případech až o zrušení státních příspěvků na tento typ spoření.

Příspěvek od státu tak mají nově dostávat jen ti občané, kteří si své úspory z penzijního spoření nechají posílat po dobu deseti let ve splátkách jako rentu. Když si je vyberou jednorázově, o státní podporu přijdou. Jde o naprosto nedůvodné a diskriminační opatření, které trestá zodpovědné občany, kteří se dlouhodobě zajišťovali na stáří. Vláda chce navíc změnit i další podmínky státní podpory penzijního spoření. Například zvýšit povinnou měsíční výši úložky, od které je poskytován státní příspěvek, z 300 na 500 korun a úplně odebrat tento příspěvek občanům, kteří si platí na penzijní spoření i v důchodovém věku. To už jsou opět demotivující návrhy, které oslabí ochotu občanů spořit sobě nebo svým dětem a vnukům na penzi. Hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního spoření. Státní příspěvek bychom poskytli i při měsíčních úložkách nižších než 300 korun měsíčně, abychom tak výrazněji podpořili nízkopříjmové a mladší občany. Rozšířili bychom i státní podporu stavebního spoření, kterou chce vláda Petra Fialy z ODS naopak také výrazně omezit.

Ale vy vlastně v podstatě zhoršujete celý rozsah, celý rozsah v podstatě podmínek pro pracující občany, ale i pro ty slušné občany jako takové. Vláda Petra Fialy z ODS chce totiž v rámci takzvaného úsporného konsolidačního balíčku zhoršit podmínky i pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti pro občany, kteří krátkodobě přišli o práci a hledají si novou anebo se rekvalifikují. K získání podpory v nezaměstnanosti by do budoucna mělo být potřeba odvádět sociální pojištění o tři měsíce déle, než je tomu nyní. A úřad práce by měl navíc přestat propuštěným zaměstnancům poskytovat kompenzace v případě nevyplaceného odstupného.

Hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí. Podpora v nezaměstnanosti je pojistnou dávkou, která náleží pouze občanům, kteří poctivě pracují a odvádějí sociální pojištění ze zaměstnání nebo živnostenského podnikání. Není žádný důvod ji snižovat. I vzhledem k tomu, že její výše může dosahovat maximálně 22 790 korun měsíčně. Prodloužení povinné doby odvádění pojistného pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti poškodí nejvíce nejohroženější skupiny nezaměstnaných, což jsou osoby v předdůchodovém věku, proto o tom tady hovořím, či rodiče samoživitelé. Ukončení poskytování kompenzace v případě nevyplaceného odstupného se zase negativně dotkne občanů s předchozími nižšími pracovními příjmy. Ze strany vlády jde o nadbytečné a asociální opatření, které nijak zásadně nesníží výdaje státního rozpočtu, ale dlouhodobě ublíží pouze poctivě pracujícím občanům, kteří přechodně přišli o zaměstnání.

Co se týče úspor v sociálním systému, SPD považuje za prioritní okamžité ukončení zneužívání sociálních dávek takzvanými nepřizpůsobivými, tedy osobami, které se dlouhodobě vyhýbají práci, ačkoliv pracovat mohou. Příslušný zákon jsme již dvakrát předložili do Poslanecké sněmovny, ale současné vládní strany jeho schválení vždy znemožnily. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP