(21.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No, ono těch problémů ohledně důchodů, co tady předvádí Fialova vláda, je samozřejmě mnohem více. Řekněme si na rovinu, že právě ministr práce Jurečka a Fialova vláda nesou odpovědnost za to, že desítkám tisíc občanů nebyly přiznány důchody v zákonné lhůtě. Česká správa sociálního zabezpečení, která přímo podléhá ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi z KDU-ČSL, nestíhá vyřizovat žádosti občanů o důchody. Desítky tisíc občanů, konkrétně to ještě nedávno bylo 25 500 osob, v posledních měsících neobdržely rozhodnutí o přiznání důchodu a jeho výplatu v zákonné lhůtě 90 dnů. Není výjimkou, že občané čekají na důchod i déle než půl roku, aniž by jim Česká správa sociálního zabezpečení podala jakoukoliv informaci o stavu jejich žádosti nebo se jim omluvila. To je samozřejmě pro hnutí SPD zcela nepřijatelné.

Ministr Jurečka se vymlouvá na přetíženost a vysoký počet žádostí o důchod. Jde ale prostě o naprosté manažerské selhání Fialovy vlády a výsměch občanům. Povinností ministra i celé vlády je, aby byl v praxi dodržován zákon o důchodovém pojištění, aby důchody byly přiznávány a vypláceny včas. Musím říci, že ministr Jurečka tento kritický stav prostě uspokojivě neřeší. Naopak dochází k rušení poboček České správy sociálního zabezpečení, například v Praze, což situaci naopak nadále zhoršuje. Obdobně neuspokojivě z hlediska dodržování lhůt pro výplatu sociální podpory a pomoci fungují i úřady práce, opět řízené ministrem Jurečkou, jehož manažerská neschopnost by měla být jasným důvodem k jeho odvolání z pozice ministra práce a sociálních věcí a člena vlády.

Takže proč to tady říkám? Protože lidé, co mají zákonný nárok na důchody, tak se za Fialovy vlády, konkrétně za vedení KDU-ČSL, které vede Ministerstvo práce a sociálních věcí, nemohou ani domoci důchodů, na které mají ze zákona nárok. Občané, kteří na to mají nárok, desetitisíce občanů, na ty důchody čekají. Čekají měsíce vůbec na nějakou odpověď.

Zároveň tady teď vláda předkládá návrh zákona, kterým chce i ty důchodce, kteří už ty důchody mají konečně po celoživotní práci, okrást o ty předpokládané valorizace. Ještě i těm pracujícím lidem, kteří se do důchodu chystají, zpřísňujete podmínky pro odchod do předčasného starobního důchodu a omezujete i to budoucí zvyšování důchodů. No je to šílený úplně. Je to prostě šílený stav.

Do toho samozřejmě se vyhazují desítky miliard do zahraničí na výdaje, které vůbec nic českým občanům nepřináší. Například přes 40 miliard na zbraně na Ukrajinu. SPD se hlásí k tomu, že jsme tady jedinou stranou, která je proti posílání zbraní na Ukrajinu, a podporujeme v tom i maďarského premiéra Orbána. No, tak vy jste si vybrali, Fialova vláda si vybrala, prostě cizinu a cizince, a teď samozřejmě sdíráte Čechy na dřeň. Když, já znovu zdůrazním, že je to navíc ještě všechno na dluh, který budou splácet ještě další generace našich občanů. Tak tady přesně vidíme ten rozdíl. To znamená, sami si užíváte plnými doušky, o tom už jsem mluvil, občany sedřete z kůže, ale když si Kyjev, Brusel nebo Washington lusknou prstem, tak tam se posílají české miliardy, ale ještě navíc na dluh. To je politika Fialovy vládní pětikoalice - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. No to je samozřejmě úplně otřesné.

Jsem rád, že už to drtivá většina českých občanů vidí, protože důvěra ve Fialu vládu klesla na minimum a konkrétně KDU-ČSL má podporu 3 %. Ale to nechci nějak víc hodnotit, protože vím, jak je to v politice, jako na houpačce a nikdy nevíme, co kde bude a jak všechno dopadne. Takže hodnotím jenom stávající stav. A sám vím, jak je to samozřejmě velmi těžké, a tady bych to víc nerozebíral. Nicméně je vidět, že ty kroky, co dělají lidovci, tak rozhodně nějakou podporu nemají ve společnosti. Takže takhle.

No a to, že s tím vaším takzvaným úsporným balíčkem, takzvaným konsolidačním balíčkem, takzvaným ozdravným balíčkem, který samozřejmě není ani žádný konsolidační balíček, ani ozdravný balíček, naopak je to škodlivý balíček, tak mi dávají za pravdu i občané. Protože tyto vaše návrhy a před jedním z nich... dneska ho tady máme ve Sněmovně, to je tento návrh, ke kterému teď hovořím. To znamená, že chcete okrást všechny důchodce, i ty budoucí. Vy vlastně způsobíte jenom další zdražování a ožebračování lidí.

Podle aktuálního výzkumu agentury STEM/MARK s opatřeními spojenými s těmito vašimi návrhy dvě třetiny občanů nesouhlasí, a to ještě ani nepocítili ty dopady, které budou mnohem drsnější a bude to samozřejmě hrůza. To zatím občané jenom slyšeli, ale ještě nepocítili, protože právě teď to tady navrhujete. Ten zákon teprve bude přijat, nebo snažíte se ho prosadit. My tomu tady bráníme, ale jak říkám, je nás tady 20 poslanců SPD proti většině. Je nás málo, ale bojujeme. Bojujeme samozřejmě za všechny slušné občany. No a dvě třetiny občanů nesouhlasí. Takže mohu jenom konstatovat, že postoje hnutí SPD jsou v tomto ohledu shodné s většinovým odmítavým názorem českých občanů.

To, co tady vláda předvádí, tak se jedná v podstatě o nejrozsáhlejší zvýšení daní v dějinách samostatné České republiky. Jedná se v podstatě o nejhorší návrhy pro občany týkající se důchodů. Samozřejmě tyto návrhy jako komplex povedou ke zdražení absolutní většiny typu zboží a služeb, což posílí růst inflace. Dalším důsledkem vládních opatření bude citelný propad čistých příjmů domácností, které nejvíce postihnou pracující rodiny s předškolními dětmi, jež v důsledku zrušení školkovného a omezení možnosti využití slevy na manželku přijdou o více než 40 000 korun ročně. Což je potřeba taky samozřejmě říkat nahlas, že Ministerstvo práce a sociálních věcí, které vede KDU-ČSL, které jakoby naoko hovoří o tom, že dělají prorodinnou politiku, tak právě KDU-ČSL, lidovci, zařízli pracující rodiny s dětmi v přímém přenosu. Normálně rána na solar, bodnutí do zad. Protože je to právě návrh této Fialovy vlády, kde vy navrhujete a prosazujete zrušení školkovného a omezení možnosti využití slevy na manželku. Pracující rodiny například s předškolními dětmi kvůli tomuto vládnímu návrhu, který lidovci plně podporují, KDU-ČSL ho podporuje samozřejmě, jsou součástí vlády, dokonce sedíte na Ministerstvu práce a sociálních věcí, tak vy připravíte pracující rodiny s předškolními dětmi o více než 40 000 korun ročně. To je tedy už velká citelná částka. Jo, to je velká citelná částka. Je to prostě otřesné.

Dále Fialova vláda zvyšuje všem občanům daně na vodu, teplo, léky, dopravu, kadeřnické služby, pivo a mnoho dalšího. Takže ještě zdražíte všem lidem plošně bydlení, neboli zhoršíte dostupnost bydlení. To znamená, je to zaříznutí rodin s dětmi opravdu v přímém přenosu. Je to samozřejmě absolutní podraz i na všechny důchodce, na všechny slušné lidi. Takže vy je teď okradete o důchody, s kterými počítali, a těm, co půjdou do důchodu, zvyšujete věk odchodu do důchodu i nad úroveň hranice v sousedních zemích. To musím jasně dodat a je potřeba si toto zapamatovat. Ano, je to výše, než je to v Polsku, Maďarsku, na Slovensku například. Takže opět to jenom dokládá, že Fialova vláda je ta nejhorší vůbec i ve srovnání s okolními zeměmi.

Navíc vy plánujete také zvýšené odvody daní z příjmů právnických osob. To znamená, místo abyste podpořili nastartování ekonomiky, tak naopak ještě firmy dusíte, dusíte ekonomiku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP