(22.40 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Říkáte si, oni to nějak zvládnou. Tak já říkám ne, nezvládnou. Běžte si sednout na linku tísňového volání aspoň na jediný den. Uvědomíte si, že je tu obrovské množství lidí, kterým stačí vzít málo, abyste jim nakonec vzali všechno. Mluvím tady o lidech, kteří dali této zemi drtivou většinu svého času a mládí, ale teď se nedokážou ohnout, aby si umyli nohy. Jsou to lidé, kterým se třesou prsty tak, že si nedokážou zapnout knoflík. Mluvím o lidech, kteří chtějí jen něco málo, ale to málo potřebují absolutně. Mluvím o lidech, protože v nich vidím lidi, nikoliv pachatele drobných ekonomických škod na státním rozpočtu Zbyňka Stanjury. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezký večer, dámy a pánové. Nyní zdravím paní poslankyni Adámkovou, která je přihlášena s faktickou poznámkou, a předám jí rovnou slovo. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Dámy a pánové, krásné sdělení mého ctěného kolegy pana Juchelky ve mně vyvolalo jednu věc, kterou tady posloucháme dnes opakovaně, zejména tedy při projevech pana ministra Jurečky. Já jsem si uvědomila, že on tam často používá výraz, který vzhledem k těm důchodcům je důležitý, a to je doba dožití. Já chápu, že to někdo připravoval samozřejmě. Chtěla bych jenom upozornit na to, že to je termín, s kterým se trošku hazarduje v současné době. A chápu, že samozřejmě toto není důchodová reforma, to je jakási snaha zaplácnout díru, která vznikla nezodpovědností tedy v tom rozpočtu. Ale musíme si uvědomit jednu věc. Jestliže budete s těmito termíny operovat, tak je potřeba si uvědomit dobu dožití podle data narození, to je jeden z úkolů, který tam je, nebo dožití ve zdraví? To jsou velké rozdíly, a podle toho bychom měli tedy ty důchody počítat, nebo vy, protože je to váš nápad. Musíme říci, že ne úplně dobrý.

Chápu i dobu prodloužení odchodu do důchodu, koneckonců víme všichni dobře, že dávno to bylo 25 let, kdy člověk si platil to pojištění, dnes by to samozřejmě bylo málo a je potřeba s tím pracovat. To já všechno chápu. Ale velmi důrazně upozorňuji na to, nepoužívat promiscue výrazy, které jsou zavádějící, kterým úplně nerozumíte a nejsou vysvětleny, protože uvádíme, nebo vy tedy uvádíte občany do určitého omylu, nejasnosti a nejistoty, jakým způsobem se mají tedy které té situaci, která není vysvětlena dobře, postavit.

Takže uvědomme si, že doba dožití ve zdraví je u nás něco přes 40 let, vůbec se nějak nezvýšila, dále jsou lidé nemocní, nemohou pracovat, a ta doba dožití je i regionálně rozdílná. Takže kdybyste chtěli být úplně fér, tak byste museli i toto všechno vzít v úvahu toho propočtu. A to jsem tam tedy dneska neslyšela. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji za dodržení času. Ještě než dám slovo paní kolegyni Pastuchové, tak načtu dvě omluvy. Paní poslankyně Adámková se omlouvá od 23.45 ze zdravotních důvodů a pan předseda vlády se omlouvá ze zdravotních důvodů od 23.00 hodin, tedy Petr Fiala se omlouvá od 23.00 hodin.

Nyní už paní poslankyně Pastuchová, připraví se pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Tak tři čtvrtě na jedenáct. Tato schůze byla svolána paní předsedkyní Pekarovou Adamovou, tedy předpokládám, že pětikoalicí, protože jim hrozně záleží na tom, aby to prošlo, a když si to spočítám, tak tady sedí deset poslanců z pětikoalice, dva ministři. Teď přišel pan ministr Síkela, takže tři. Takže to je asi tak, jak se navzájem posloucháme a jak ta schůze je strašně důležitá. Ale až se bude hlasovat, tak tady bude zase všech koaličních poslanců tolik, aby přehlasovali i to, co bylo navrženo, a to zamítnutí v prvním čtení.

Já chci říct ve svém vystoupení to, že teď, když tady jsem třetí volební období a mohu to srovnat, tak cítím, že tady máme vládu, která si libuje v tom, že štve lidi proti sobě. Nebyli tu ještě ministři, kteří by s takovou vehemencí podporovali mezigenerační konflikt. Je zde vláda, která s jistou zvrhlou dávkou škodolibosti štve děti proti rodičům a prarodičům. Taková míra cynismu a politického kalkulu zde, co si já pamatuji, ještě nebyla.

Argumentace vlády, že je potřeba snížit důchody, protože jinak penzisté a budoucí důchodci zadluží své děti, je nejen nepravdivá a nebezpečná, ale především neuvěřitelně hloupá a je věcnou ostudou KDU-ČSL, že na ni přistoupila. A je pro mě naprosto nepochopitelné, že v čele tohoto rozeštvávání rodin mezi sebou stojí pan předseda, nyní pan ministr, vaším prostřednictvím, pan ministr Jurečka. Ve snaze zalíbit se koaličním partnerům a udržet si pozici neváhal ani na chvilku hodit přes palubu nejen jednu z hlavních hodnot křesťanských demokratů, ale především lidi samotné. O křesťanských hodnotách ani nemluvím.

Pan ministr se rád chlubí tím, že důchody za tu dobu, co je ve vládě, přesáhly v průměru 20 000 korun. Já už jsem to zde zmiňovala při faktické. Ale už nedodává, že je to proto, že on a jeho kolegové nechali vyrůst inflaci až téměř k 20 %, a také proto, že doposud byl valorizační systém nastavený tak, aby důchodcům inflaci kompenzoval. Ano, takto zde byl roky, protože všechny vlády respektovaly dluh a vděk společnosti vůči našim seniorům. Ostatně argument pana ministra práce a sociálních věcí, že tento růst zde byl jen proto, že autoři tohoto inflačního vzorce nepočítali s tak velkou inflací, je pravdivý, protože zkrátka nikdo opravdu nečekal, že by tu někdy mohla být vláda, která hodí lidi i průmysl přes palubu a na boj s inflací se prostě a jednoduše vykašle.

Takže pokud se tu pan ministr a pan premiér chlubí tím, že penze jsou dnes v průměru přes 20 000, tak by také měli dodat proč. A o tom cudně mlčí i ve svém dopise, který na státní útraty rozeslal seniorům. Asi nedopatřením mu z toho vypadlo, že v době, kdy nastupoval do vlády, stál chléb zhruba 30 korun, dnes je to 50 a výše. O cenách nájemného a energiích mluvit nebudu. To zde zaznělo už mockrát. I v tomto směru doporučila vláda lidem, kteří celý svůj život pracovali a odváděli daně, ať si skočí pro podporu do fronty před pracák anebo ať vyberou své životní úspory, které měli na ten důchod, aby si přilepšili. Tato vláda opakovaně straší mladé lidi a lidi ve středním věku a říká jim, že pokud jejich rodiče mají mít důstojnou penzi, tak oni na ni budou muset vydělávat. Velmi empatické vyjádření.

V rádiu asi předevčírem jsem slyšela, že by si každý na svou penzi měl ušetřit alespoň 2 miliony korun, 2 miliony korun, aby na těch 20 let z toho života - děkuju moc paní profesorce Adámkové, vaším prostřednictvím, protože si myslím, že jako zdravotníci víme, kolik je 81 let nebo 80, ale kolika seniorů se to týká, kteří jsou zdraví, těch si nemyslím, že je tolik. Takže 2 miliony si máme všichni ušetřit, abychom neztratili svůj standard v tom důchodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP