(22.50 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Zajímavé je, že mladší generaci vláda zároveň říká, že až ona zestárne, tak pokud nebude mít v životě štěstí, tak bude mít jen minimální penzi, se kterou bude obtížné vyjít. Zástupci vládních poslanců také říkají mladým lidem, že si mají šetřit a investovat, což jistě rádi udělají, zvlášť v situaci, kdy tato vláda zároveň připravuje kardiální podraz na minoritní akcionáře ČEZ. I to jistě podpoří touhu lidí investovat v České republice.

Možná to pan ministr Jurečka nebo pan premiér Fiala nikdy neslyšeli, ale již delší dobu existuje obor, který se jmenuje behaviorální marketing. Ten se věnuje mimo jiné tomu, jak lidé upravují své vzorce chování v návaznosti na dění ve společnosti. Jeho veselejším poznatkem třeba je, že když v České republice začíná krize, tak lidé začnou nakupovat ve velkém cukr, v Británii třeba zase fazole v tomatové omáčce. Tento obor ale také umí popsat, co se stane ve chvíli, kdy spotřebitelé nebo občané dostanou informace, že se stát nechová fér nebo se jim chystá sebrat něco, na co mají podle svého názoru právo. Opravdu si někdo myslí, že mladí, úspěšní, talentovaní a nadějní lidé budou chtít žít ve státě, který jim nedává žádnou perspektivu? Opravdu si pan ministr myslí, že zde někdo bude chtít platit dobrovolně vyšší sociální pojištění nebo daně, když ví, že ve stáří za to nemá garantovaného vůbec nic? Fakt si myslíte, že lidé budou chtít odvádět daně státu, jehož ministři okázale pohrdají prací svých úředníků a zároveň si změní zákony a valorizační schémata v neprospěch lidí podle své libovůle? Nebo si myslíte, že budou chtít žít v zemi, kde se škrtá podpora na vědu a výzkum?

Ostatně oněch povinných 40 odpracovaných let, než lidé mohou odejít do důchodu, navrženo, znamená jediné. Pokud chcete jít v 65 letech, což už asi teď nepůjdeme, tak musíte ukončit studium do 25 let. Takže jinými slovy, zapomeňme na Ph.D., docentury nebo profesory, protože pokud nebudete mít majetek a bohaté rodiče, máte smůlu.

Tato vládní novela nepřináší nic z toho, co by se alespoň zdálky mohlo nazývat penzijní reformou. Neexistují žádné studie a podklady, podle kterých se pan ministr a jeho ministerstvo rozhodovali. Nikde není zohledněna změna průmyslu, příchod umělé inteligence a další věci, se kterými již okolní státy ve svých penzijních systémech počítají. I proto si dovoluji tvrdit, že to, co zde předložil pan ministr Jurečka, je paskvil, který je lepší odložit, a udělat to pořádně.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, obracím se teď na vás, těch deset či třináct poslanců z koaličních stran, a ptám se, proč jste neřešili inflaci? Proč tolerujete zdražování? Proč stále přemýšlíte, komu kde co sebrat? Důchodcům zdravotně postiženým, živnostníkům, podnikatelům, zaměstnancům, prostě všem. Vy vůbec neřešíte problémy, se kterými se lidé dnes a denně setkávají. Vy jen hledáte nejjednodušší cesty, jak zalepit díry ve státním rozpočtu, které ale sami děláte. Neřešíte příčiny. Necháváte lidi krvácet a čekáte, až to někdo vyřeší za vás. Ale nevyřeší. Důchodcům jste již jednou peníze prostřednictvím snížení valorizace sebrali. Teď to chcete udělat znovu. Nevím, zda si umíte představit život osamělé ženy, vdovy, která žije z 10 000 korun a která zoufale čeká na jakékoliv přilepšení. Nevím, zda si umíte představit život lidí, kteří žijí jen tak, že počítají náklady na bydlení, energie, léky a jídlo, to poplatí jen tak tak a na nic jiného jim nezbývá. Nemají peníze na to, aby zašli s kamarádkou na kafe, do divadla, aby si třeba pro takovou příležitost koupili něco nového na sebe. Jsou to lidé, kteří tu celý život pracovali, kteří budovali naši ekonomiku, pravděpodobně řada z nich neměla moc peněz ani dříve, měli ale alespoň nějakou náplň života. Tu práci. Teď nemají nic. Je to život v beznaději, kterou si svými kroky ještě prohlubujete.

To je to, co jste již udělali, ale vám to nestačí, vy v tom chcete dál pokračovat. Jste takoví pomalí a krutí mučitelé. Vyrábíte v České republice skupinu lidí, která v podstatě jen čeká na smrt. Při každém puštění zpráv v televizi, pokud ji tedy ještě mají a mají na poplatky, se jen děsí, co nového vymyslíte. Rozdělujete společnost. Děláte, jako by důchody byly sociální dávka a lidé, kteří jsou na nich závislí, si je nezasloužili a chtějí je jen proto, aby okrádali mladší generace. Tak to prostě není. A nás, když se je snažíme alespoň trochu chránit, nazýváte stále populisty.

Jenže chránit a pomáhat těm nejohroženější, to by měla být vaše práce. Je povinností vlády postarat se o ty svoje občany, kteří to prostě sami z různých důvodů udělat nemohou. A kdo jiný to je než důchodci a zdravotně postižení? Máte jim pomáhat a zbytku společnosti vysvětlovat, proč je to potřebné. Ovšem vy děláte pravý opak, vy na ně ještě zakleknete. Vy jste ti, kdo rozdělují, jste tady ti populisti. Nikdo z nás nezpochybňuje potřebu důchodové reformy, ale ta nesmí negativně dopadat na ty, kdo již v důchodu jsou nebo jsou těsně před ním a nemají možnost se už jakkoliv připravit na změny, které plánujete a které přicházejí. A to, že jsou nezbytné, by pro vás rozhodně neměl být argument. Vy máte ohrožené skupiny chránit.

Všichni v minulosti, i vy, ctili, že na důchodové reformě má být široká politická shoda, aby se podařilo zajistit, že podmínky pro důchodce se nebudou stále měnit a zůstaly alespoň pár desítek, nebo alespoň pár let takové, jaké je Sněmovna nastavila. Ale kde je tahle - a znovu zdůrazňuji vaše - proklamace? Vy to tu všechno přes jasný nesouhlas opozičních stran stejně protlačíte. Vy s námi nejednáte, jen nám předkládáte svoje šílené nápady a divíte se, že proti nim bojujeme, že pro ně nechceme zvednout ruku a že je tedy evidentní, že to, co si tu prosadíte, budeme buď my, nebo někdo jiný jednou měnit. To vám přijde správné a důstojné?

Z velké části se vámi navrhované změny dotýkají současných důchodců. Lidé nevědí, co bude, nemohou se na to nějak připravit. A to je to, co já osobně vám vytýkám nejvíc. Není to žádná důchodová reforma, i když si na to hrajete. Změny, které děláte, jsou nesystémové. Neumíte řešit současnou situaci. Proč si tedy myslíte, že umíte řešit budoucnost? Neustále trvají problémy s výplatou dávek na úřadech práce, i když se přerozdělují z Prahy do Brna, jiné kraje. Snížilo se, ale ty fronty jsou tam stále. Nesmyslně jste totiž nahnali všechny na Úřad práce s tím, aby si tam zažádali o ty dávky, a tím ty úředníky i úřady práce přetížili. Od začátku jsme vás na to upozorňovali, že to ti úředníci nemohou stihnout, ale jak jinak, opět jste to ignorovali.***




Přihlásit/registrovat se do ISP