(15.50 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tady pan poslanec Babiš předtím říkal, že tomu nerozumí. On sám řekl, že jsem ho z toho nařkl, a já bohužel po tom výstupu musím říct, že to tak je. A je mi to líto.

A já začnu hádankou. Řešením je kombinace finanční podpory těch států, které jsou v první řadě, včetně Itálie. - Výrok číslo jedna. Výrok číslo dvě: My jsme se vždycky podíleli finančně a budeme se podílet i nadále - vynechávám autora, podle něhož by Česko i nadále preferovalo finanční podporu. Ano, Andrej Babiš, první 28. 8. 2018 po jednání s italským premiérem, druhý výrok 24. 9. po jednání s předsedkyní Evropské komise.

Já jsem moc rád, že jsem na jednání v Lucemburku splnil zadání, které si Andrej Babiš v roce 2018 a 2020 předsevzal, a udělali jsme přesně to, co bylo definováno v politice a vládním prohlášení bývalé vlády. My jsme odmítli povinné relokační kvóty. Ještě jednou zdůrazňuji: My jsme odmítli povinné relokační kvóty, které tady nejsou. A vy mně nemusíte věřit. Tak já budu citovat, co v tom návrhu, o kterém se tady všichni baví a mluví, vlastně je schváleno.

V rámci takzvané solidarity se země Evropské unie mohou podílet třemi způsoby. Třemi způsoby. Jeden z nich jsou relokace, ovšem nepovinné, nikdo nikomu nedává žádné kvóty na přijímání povinného počtu migrantů - za prvé. Za druhé, je to finanční příspěvek poskytovaný členskými státy, to je druhá možnost solidarity. A teď poslouchejte tu třetí - alternativní solidární opatření zaměřená na budování kapacit, služby, podporu personálu, zařízení a technické vybavení v souladu s čl.44. Takže to, co už Česká republika dlouhodobě dělá.

Chtěl bych vám říct, že každý rok za minulé vlády, a my jsme to rádi převzali, za vlády Andreje Babiše, jsme dávali cirka 210 milionů korun ročně do projektu MEDEVAC a na pomoc na místě. To je alternativní pomoc, která pomáhá se zajištěním kapacit. Tady všichni mluví o nějaké výjimce, kterou jsem prezentoval, a prý ta výjimka neexistuje. Odkazuji za prvé na čl. 7b nařízení, na migrační management, takzvaný AMMR, z kterého jsem při vyjednávání výjimky vycházel. A prosím, pokud tady kdokoli tvrdí, pokud tady pan poslanec tvrdí, že ví, jak funguje vyjednávání na evropské úrovni, tak také ví, že je nějaký návrh textu, o kterém se hlasuje, a potom v rámci jeho schvalování se právě dávají a implementují výjimky, které si jednotlivé státy vyjednají. A ty se potom objeví v souhrnném zápisu z Rady, to znamená v textaci, včetně schválených výjimek, který bude vydán dneska odpoledne po jednání COREPERu.

Ta výjimka tam samozřejmě obsažena je. A ještě jednou, co ta výjimka říká? To, co vy tady kritizujete. Nejsou tam žádné povinné relokační kvóty - nejsou. A ještě jednou - nejsou, nemusíme přijmout žádný počet migrantů. A vůbec nevím tu logickou linku na lidi plazící se na slovensko-české hranici. No jasně, že jsme to zavřeli, aby sem ti lidé se nemohli dostat. A nezávisle na tomhle migračním paktu, vůbec to s tím nesouvisí, bychom to zavřeli zase, kdyby ten počet stoupl. Tam není žádný souvis, jak se říká a občas také slyšíme. To je přece ilegální migrace a my samozřejmě v rámci readmisí ty lidi budeme posílat pryč. Ale vůbec nevím, jak to souvisí s tím migračním paktem. Když stoupne vlna migrace a ze Slovenska sem půjdou migranti, my ty hranice samozřejmě zase zavřeme. To je logický krok. A jak to souvisí s tím migračním paktem, mohl bych se zeptat? Vůbec tomu nerozumím. A možná tomu nerozumí ani ten, kdo to říkal.

No a proč Polsko neschválilo? Já nevím. Já vážně nevím. Polský náměstek - ani tam nebyl ministr - ráno vystoupil s tím, že jsme země zasažená ukrajinskou migrací, máme, ano, vysoký počet, vyšší než Česká republika, ale v přepočtu na obyvatele per capita jsme my nejzasaženější zemí s naším počtem migrantů, a Polsko vystoupilo: my nechceme platit žádný solidární příspěvek ve chvíli, když máme takový počet migrantů. Bylo to na kamery, můžete se o tom přesvědčit, ty záznamy existují. A my jsme tenhle polský argument podpořili. My jsme řekli, Česká republika nebude platit žádný solidární příspěvek ve chvíli, kdy jsme zasaženi ukrajinskou migrací, stejně jako Pobaltí například, tak to platit nebudeme. Souhlasíme s Poláky. Až na to, že náš přístup byl rozdílný.

My jako Česká republika jsme celý den vyjednávali s Francií, s Německem, se Španělskem, s Itálií, se všemi státy a říkali jsme: pokud nebude odsouhlasena výjimka pro země postižené ukrajinskou migrací, tak my nesouhlasíme se schválením migračního paktu jako celku. No a samozřejmě že švédské předsednictví a ostatní země, které chtěly kompromis, chtěly schválit migrační pakt. Tedy se přistoupilo na výjimku, kterou vyjednala Česká republika, a z téhle výjimky bude těžit i to Polsko, které pro to nehlasovalo. A bude logicky z toho těžit i celé Pobaltí, které pro to většinově - mimochodem - hlasovalo. Jedna země z Pobaltí se hlasování zdržela.

A argumentovat Slovenskem je značně nefér. Slovensko řeklo, že na všech radách se teď v zásadních stanoviscích bude zdržovat hlasování, protože mají úřednickou vládu a nemají politický mandát k těmto rozhodnutím. To bylo jasné slovo na záznam na kamery pana slovenského ministra, které si opět můžete dohledat. Takže Polsko hlasovalo proti, i když jsme vyjednali během dne pozici, kvůli které Polsko hlasovalo proti. Proč tak Polsko učinilo? Já nevím, možná kvůli volbám. Možná cítí krev, jako ji cítíte vy. Možná cítíte krev migračního tématu před každými volbami, tak jako jste to udělali minule, že ano?, jak obsazovali ti migranti chaty a chalupy. No, kolik jich tam je? To jste říkali vy, tuhletu velkou legraci.

Tak zase začínáte strašit lidi? Zase se hodí ta migrace? Na základě toho, že nikdo žádné povinné kvóty do České republiky neodsouhlasil, že si můžeme vybrat ze tří typů solidarity, a je tam i ta solidarita s technickým zabezpečením, budování infrastruktury a podobně, kterou i vaše vláda dlouhodobě podporovala. Mandát, který byl schválen ještě za vaší vlády, zní následovně: odmítnutí povinných relokací. Odmítnutí povinných relokací jsme my jako Česká republika zcela naplnili. Ty tam nejsou. A ani při sebevětší kreativitě a čtení tohoto textu je tam nenajdete.

Dnes odpoledne vám budu moct představit text, pokud COREPER projedná, vydá, kde je zakomponována naše výjimka odkazující se na zmíněný článek AMMR. To jsou prostě procesy, tak jak chodí. A když říkáte, budeme tím tady strašit v evropských volbách - no to se na vás Renew frakce bude opravdu těšit, ti jsou pro. Jejich stanovisko je pro migrační pakt. Tak to je ale už vaše věc, to já nebudu nijak komentovat, v jaké evropské frakci jste a jestli tam opravdu patříte, nebo patříte s Viktorem Orbánem do nějaké úplně jiné frakce. Ale to je prostě vaše vnitřní rozhodnutí a je to zcela a zcela na vás.

Pokud se bavíte o tom, jak dlouho ta výjimka bude fungovat. No, podle čl. 7b do té doby, dokud Česká republika bude zatížena migrační krizí z Ukrajiny, do té doby to bude fungovat. To znamená, pokud tady budeme mít takový počet Ukrajinců, který máme, tak žádný solidární příspěvek platit nebudeme. Podtrženo dvěma čarami. Co jsme dosáhli? Žádné povinné kvóty, žádný solidární příspěvek po dobu ukrajinské krize. Já nevím, jestli je to tak špatný výsledek vyjednávání, ale vy si vždycky musíte najít něco, za co nás samozřejmě kritizovat. A to, že podporujeme solidaritu, a vy tady používáte v diskusi, a to napříč spektrem, slova kšeft, zaprodanci, výpalné, mrzký peníz, lokaj? No to jsou mi slova! Víte, co tím děláte? Děláte tím jenom to, že rozeštváváte tuhle společnost na základě něčeho, kde není vůbec důvod ji rozeštvávat, protože tady z toho České republice nehrozí vůbec žádné potenciální nebezpečí, naopak jsme ji do budoucna ochránili před tím, že přijde někdo, kdo by si řekl, že třeba ty relokace jsou dobré. Ale ony tam nejsou. Ony v tom evropském dokumentu povinné relokace do těch zemí, tak jak byly navrhovány v roce 2015 a jak jsme tleskali tehdejší vládě i jako opozice, že je odmítla, ty tam nejsou. To je splnění zadání a splnění mandátu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP