(17.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím o dodržování času v rámci faktických poznámek. A nyní je na řadě pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, já jsem se vás pokoušel pozorně poslouchat a napadla mě myšlenka, jestli byla udělána nějaká predikce vývoje, co to bude znamenat, tady ta smlouva nebo to nařízení, ohledně dalšího vývoje pro ty jihoevropské státy. Protože vlastně podle mě se ti migranti budou hromadit v Itálii, ve Španělsku a dalších evropských státech, protože tam vlastně budou zachyceni, nebudou moci přejet do jiných zemí, a já nepochybuji o tom, že většina, řekl bych 100 % zemí se z toho vykoupí, a co to tedy přinese těm jihoevropským zemím než to, že budou mít peníze, ale budou se jim tam hromadit nepřizpůsobiví migranti. A určitě zajisté bude ohromný tlak na změnu toho nařízení, aby se jich nějakým způsobem zbavili.

A pak bych se chtěl zeptat, jestli tedy byly domluveny dohody se státy severní Afriky. Vy jste říkal, že Nigerijci se budou vozit do Tuniska, jestli je to tedy nějakým způsobem předmluveno. A nepochybuji o tom, že Nigerijec, který se ocitne v Tunisku, bude tam nějakým násilným způsobem odvezen, první, co ho napadne, že se vrátí zpátky, pokud bude mít peníze, aby si zaplatil převaděče. Takže já bych vás chtěl poprosit, jestli byste to tedy upřesnil, jak to konkrétní provedení toho plánu, jak tedy ta Evropská unie uvažuje, jakým způsobem zamezí tomu, aby v těch jihoevropských státech se nehromadili. Jestli počítá s tím, že tam bude provedena relokace, že si je vezmou ty severní státy, anebo že budou převezeni násilně tedy do severoafrických států ti migranti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Kettner. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já už jsem myslel, že nebudu tedy hovořit. Ale dovolím si reagovat na vystoupení pana premiéra. Mám jeden dotaz - já ho teď tady nevidím. On několikrát srovnával pozici současné vlády s rámcovou pozicí roku 2018. A já se přiznám, neznám úplně detaily, nejsem na to expert, ale mně tam úplně vypadla ta logika, proč tak činí. Tato vláda kdejaký problém, který teď řeší, tak se vymlouvá na válku na Ukrajině, téměř u čehokoliv. Inflace, ceny energií, já nevím, pokles reálných mezd a tak dále. A poprvé tam, kde se na tu válku na Ukrajině můžeme skutečně odvolat, poprvé, a je to opravdu reálný, hmatatelný, změřitelný fakt, tak tam se pan premiér odvolává a srovnává se s rámcovou pozicí pět let starou. To znamená dávno před válkou na Ukrajině. Já téhle pozici nerozumím. Ta situace přece tu pozici České republiky znatelně změnila, o tom já jsem tady hovořil. Takže mě by docela opravdu zajímalo, jestli se to stihne, jak tedy odpoví pan ministr vnitra na tu základní otázku, tedy kdy a proč zrovna v této chvíli vzniká takovýto mechanismus v Evropské unii, komu to vyhovuje a proč to nevzniklo třeba před rokem? To je úplně legitimní dotaz a je to i odpověď na to pro mě podivné srovnávání s rámcovou pozicí pět let starou. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Kettner a připraví se pan poslanec Benešík. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Já jsem poslouchal proslov pana premiéra a chvílemi jsem tam marně hledal i nějakou výrokovou logiku. Slyšel jsem tam: není to žádné povinné přijímání, ale my si povinně dobrovolně můžeme vybrat, jestli přijmeme, nebo zaplatíme. Vždyť to přece vůbec nedává smysl. Jen tak mimochodem, i v německém tisku jste mohli zaznamenat titulky: Hurá, povedlo se oprášit, už prakticky pohřbené povinné kvóty se podařilo konečně prosadit. A to je německý tisk! Žádná dezinformační média.

A když už tedy jsme tak povinně dobrovolně solidární a máme pouze dvě možnosti, buďto přijmout migranty, nebo zaplatit, tak by mě zajímalo, pro kterou z těchto dvou variant se vláda rozhodla, aby občané České republiky měli šanci se připravit, co je čeká. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Benešík a připraví se pan poslanec Feranec. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane vicepremiére, vážený pane premiére, dámy a pánové, ono v úvodním slovu pana předsedy Babiše zaznělo moje jméno jako předsedy výboru pro evropské záležitosti. Já se tedy vyjádřím k proceduře.

My jsme ten tisk, o kterém se dneska bavíme, projednali v roce 2020 - 18. 11. A tehdy ten tisk uváděl pan první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček. Je naprosto běžné, že takové evropské tisky na evropský výbor chodí představit většinou náměstek, nikoliv ministr, abychom se nepletli, protože těch tisků jsou desítky a ministři mají od toho své náměstky, kteří se zabývají evropskou problematikou, aby toto dělali. A nepleťme si to s mandátem premiéra před Evropskou radou, nikoliv před Radou ministrů neboli Radou EU, kdy před Evropskou radou, kterou zastupuje předseda vlády, chodí zpravidla premiér představit svůj mandát. Takže nemíchejme hrušky s jablky.

A o co vlastně dneska běží? Běží o to, že vlastně my jako výbor jsme se k tomuto tisku vyjádřili, přijali jsme usnesení, kdy jsme podpořili rámcovou pozici vlády z roku 2020. To je naše práce. Vyjádřit se k tomu tisku jako takovému a k rámcové pozici vlády k tomu tisku. Ale ten tisk je dneska v jiné fázi, ke které se už... On je vlastně ve fázi schvalování v evropských institucích a tady se už evropský výbor k tomu nevyjadřuje. My jsme si prostě odvedli svoji práci. A musím říct, že současná vláda nedělá nic jiného, než že naplňuje rámcovou pozici vlády z roku 2020. To je prostě můj závěr.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A nyní je na řadě pan poslanec Feranec a připraví se paní poslankyně Pošarová. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové, opakovaně tady zazněly ze strany paní Mračkové Vildumetzové i ze strany pana kolegy Maška jednoduché otázky na ministra a na premiéra. Jakým způsobem vláda projednala mandát, tu pozici? Nebylo zodpovězeno. A já když se dívám na záznam z jednání vlády 7. 6., tak konstatuji za a) původně to nebylo vůbec v pozvánce na jednání vlády. Nebyl k tomu žádný podkladový materiál. V eKLEPu nic není. A najednou se objeví v zápise, v záznamu, první místopředseda vlády, ministr vnitra informoval vládu o pozici České republiky v otázce její azylové a migrační politiky na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci konané v Lucemburku ve dnech 8. a 9. června 2023. Tento materiál, o tom se nehlasovalo vůbec podle záznamu! Ten den se hlasovalo o kdečem, o důležitých věcech ta vláda hlasovala. Například o zabezpečení letecké dopravy českého zahraničního týmu na Evropský olympijský festival mládeže. O výsledcích pracovní návštěvy ministryně zahraničních věcí Mongolské republiky v České republice, o tom se hlasovalo. Ale o tak důležité věci, o postoji k migraci, se vůbec nehlasovalo! Já jsem chodil kdysi na jednání vlády jako náměstek. Představa, že tam přijde ministr a řekne: Jedu na důležité jednání a moje pozice je, že odvolám to, co schválila vláda před třemi lety, je velmi naivní. Takhle to přece nefunguje.

Takže znovu. Projednala to vláda? (Předsedající: Čas, pane poslanče.) A s jakým výsledkem? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pošarová a připraví se pan ministr Rakušan. Paní poslankyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP