(17.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Já se nedivím té kritice. Divím se tomu, že mě třeba někteří poslanci, kteří kladou otázky, neposlouchají, když jim odpovídám na otázky. Ale to mně taky nevadí. Nedivím se té pozici, protože ona je úplně stejná, jakou slyším od hnutí ANO ve všech otázkách, které se týkají Evropské unie. Je to stejný případ, jako je to v případě Green Dealu, klimatického zákona, balíčku Fit for 55. Není těžké zjistit, a veřejnost s o tom může přesvědčit, co předcházející vláda prosazovala, jaké měla stanovisko, jaké měla rámcové pozice a jakým způsobem připravila mantinely pro naši vládu. A já říkám, že v řadě případů to bylo rozumné, někdy to bylo nerozumné, a najednou jako by tohle všechno nebylo, jako by toto nikdy neudělali, jako byste tuto evropskou politiku neměli a kritizujete nás za něco, co odpovídá tomu, co vy jste sami schvalovali a co vy jste sami dlouhodobě chtěli. Takže to celé potom nedává smysl. Nevím, jaké řešení migrační politiky byste si představovali. Možná, že bychom mezinárodní migraci nějakým způsobem zakázali, to je i určitě ideální řešení, jenom není pro tento reálný svět možné, takto věci ve skutečném světě nefungují.

Dámy a pánové, ale omlouvám se za tu poznámku směrem k opozici, to ani není tak důležité, důležitá je shoda s tou rámcovou pozicí. Chci říct, že tato dohoda je pro nás výhodná, přináší rychlejší, přesnější vyřizování žádosti o azyl, které bude probíhat striktně v té zemi, kterou žadatel o azyl použije jako vstupní zemi do Evropské unie - důležité. Zároveň řeší nespravedlivou a ve svých důsledcích nebezpečnou situaci, kdy jsou některé země Evropské unie logicky vystaveny nesrovnatelně většímu náporu žádostí. To se týká dnes jižních zemí, ale brzy se to může týkat třeba i České republiky, nedělejme si iluze. Dohoda tak posiluje bezpečnost, posiluje bezpečnost České republiky, posiluje bezpečnost schengenského prostoru, a to je přece náš prvořadý a nejdůležitější zájem. Nová pravidla jsou z hlediska ilegální migrace mnohem přísnější, zajistí konec volného pohybu neregistrovaných cizinců po Evropě. A to je něco, proti čemu Česká republika dlouhodobě, dlouhodobě vystupovala.

Závěrem bych chtěl říct, že se nám podařil určitý posun, a to dokonce významný posun, ale migrace nadále zůstává důležitým tématem a nejsme ještě blízko okamžiku, kdy tato dojednaná pravidla budou schválena. Už se mluvilo o tom procesu, už se mluvilo o postoji Evropského parlamentu a v tuto chvíli nevidím úplně velkou šanci, že v krátké době dojdeme k řešení nelegální migrace, které nabízí nebo přináší tento kompromis.

Dnes jsem se zúčastnil těsně před začátkem této mimořádné schůze také online schůzky zemí, které zastávají podobnou pozici jako Česká republika. Jsou tam státy od Dánska přes Itálii po Rakousko, země, které dlouhodobě chtějí řešit, chtějí řešit nelegální migraci, chtějí ji řešit razantněji, než se řeší nebo neřeší dosud. My jsme aktivními členy těchto zemí a jednou z našich společných dohod a postupů je, že budeme chtít, abychom o nelegální migraci a jejím řešení jednali na Evropské radě na konci června a dospěli v závěrech k nějakým jasným stanoviskům právě v souladu s tou dohodou, která byla udělána na poslední Radě ministrů vnitra. (V sále je hlučno.)

Výsledný kompromis tedy považuji za odpovídající zájmům České republiky, ale i za úspěch českého, dlouhodobého českého přístupu k migrační politice. Všimněte si i na tomto příkladu, že jsme v evropské politice opět dosáhli výsledku, který odpovídá principům, které jako Česká republika dlouhodobě zastáváme a prosazujeme a které se předtím -

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Omlouvám se, pane premiére, a požádám levou část sálu o zklidnění. Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: - a které se předtím prosadit nepodařilo. A je to proto, že naše evropská politika vychází ze znalosti Evropské unie, je konzistentní, čitelná, a jsme připraveni hledat dohodu s podobně smýšlejícími státy a dosáhnout potřebné většiny pro to, abychom rozumné dohody mohli udělat. A opět to jenom ukazuje, že principy, které naše vláda zastává v evropské a zahraniční politice - a to je, že konstruktivní spolupráce a hledání řešení funguje výhodněji než trucování a pouhé říkání ne, ne, ne na všechno, jak jsme to mohli vidět v minulosti -, tak jenom to potvrzuje, že tato zahraniční evropská politika se českým občanům vyplácí.

A chtěl bych k tomu dodat i dvě věty jako předseda Občanské demokratické strany a jako člověk, který v této Sněmovně dlouhá léta zasedal ve výboru pro evropské záležitosti. Já musím říct, že tento výsledek jde přesně směrem, který jsme tady dlouhodobě prosazovali. My jsme dlouhodobě tvrdili, že jsme připraveni být solidární, že jsme připraveni do jisté míry sdílet břemeno migrační krize - to jsme ani nevěděli, že sami budeme zemí, která bude přijímat obrovské množství uprchlíků - ale že důrazně odmítáme kvóty, že požadujeme, aby se dělala preventivní opatření, že požadujeme funkční návratovou politiku, že požadujeme efektivní řešení na vnější hranici Evropské unie. To jsou všechno věci, které jsme tu dlouhodobě zastávali, a to jsou všechno věci, které se v tomto kompromisu objevují. Tedy, dámy a pánové, mohu konstatovat, že konečně uzrál čas na to, abychom tuto naši rozumnou a vyváženou pozici prosadili i na úrovni Evropské unie. Děkuji vám. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já přeji pěkné odpoledne, vystřídali jsme se při řízení schůze. Vystoupení pana předsedy vlády vyvolalo devět faktických poznámek... osm faktických poznámek, pardon. První je na řadě paní poslankyně Maříková, připraví se pan poslanec Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane premiére, vy si tady protiřečíte. Na jednu stranu říkáte - dohoda není závazná. Na druhou stranu pak říkáte, že si budeme moct vybrat způsob solidarity. Takže buď přijmeme migranty, anebo zaplatíme výpalné. Asi tak, kdybychom to přeložili do češtiny. Pak říkáte, že členské státy nedokázaly sladit své priority. Ano, některé členské státy jako Česká republika nechtěly migranty. A co jste udělali vy? Vy jste je prostě prodali. Ber, anebo zaplať, protože on ty migranty už nikdo nechce ani za ty prachy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále s faktickou poznámkou pan poslanec Babiš, připraví se pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane premiére, vy jste neuvěřitelný manipulátor. A vy stejně manipulujete jak ten Green Deal. Hodinu a půl jsem včera vysvětloval tu vaši manipulaci. Tak za prvé - naše pozice 2018 skončila blokací těch kvót. Toto je pozice Hamáčka 2020. (Zvýšeným hlasem.) 20. října! Toto je titulek 24. září 2020, Babiš říká - pokud nebudeme přijímat uprchlíky, nemůžeme je vracet! Solidarita nemůže být povinná! Podstata nového návrhu migrační politiky EU je nesmyslná! Vždyť vy jste vůbec nepochopil, o co jde. Vy mluvíte o registraci? Já nechci žádné migranty, aby se registrovali! Já nechci, aby vypluly ty lodě! Nechci! (Zvýšeným hlasem. Potlesk zleva.)

Kdo bude odpovědný za tohle? Včera se potopila loď, 400 lidí bylo na palubě, 59 zahynulo, 104 je zachránili. Vždyť vy jste je pozvali! Tady jde o tu Evropu! Ano, Česká republika, když Rakušan bude hlídat hranici, tak je tam zachytí. Ale tady jde o Evropu! O Evropu! Vy jste je pozvali!

Solidarita nemůže být povinná, je to zásadní nesmysl! My jsme bojovali za to, aby ty lodě nevypluly! My jsme bojovali za to, aby ti pašeráci byli zlikvidováni. Vé čtyřka, vy jste je rozbili, vy jste je zradili! My jsme chtěli koupit čtyři lodě. Česká republika, osm milionů eur jsme dali na ten fond! Bůhví kde ty peníze skončily! Ano, oni měli pomáhat, abychom bojovali proti těm pašerákům! Takže je to nesmysl, neříkejte tady, že máte stejnou pozici jako my!

My jsme nikdy nechtěli, aby přišli ti ilegální migranti, nemají se přijímat lodě, nemají mít tu naději, že je někdo přijme! Třicet tisíc opakovaně každý rok jste odsouhlasili! To je pro Evropu katastrofa, zradil jste Vé čtyřku... (Předsedající: Čas.) A vy vůbec nevíte, o čem mluvíte. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Já nevím, jestli vám to psal Růžička nebo Pojar. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Ale vy jste úplně mimo mísu. Nemá nikdo chodit ilegálně do Evropy! (Zvýšeným hlasem.) Nejsou tady víta... (Předsedající: Čas! - Předsedající vypíná mikrofon. Potlesk v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP