(18.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A hlavně to, co tady říkali i moji kolegové, my si všichni přejeme, aby válka na Ukrajině co nejdříve skončila. A co bude tedy potom? Co bude v té budoucnosti? Ano? Musím opravdu konstatovat, že to, co tady řekl dnes několikrát i Jirka Mašek, že to je ohrožení vnitřní bezpečnosti našeho státu. Vy jste ministr vnitra, vy jste šel hájit Českou republiku na Radu ministrů a vy jste souhlasil s tímto nařízením. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní je na řadě pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Opravdu děkuji za slovo. Já jsem opravdu tady nezačal tu jazykovědnou diskusi a je mně to trochu žinantní, já jsem vystudovaným germanistou, nikoliv anglicistou. Tam bych si byl jistější. Pokud jsem si tady nechal od lidí, a poslouchejte mě ti z vás, kteří umějí anglicky lépe než já, tak český překlad bude znít nikoliv "může být" ve smyslu "možná", český překlad bude znít "bude jí umožněno být vyňata". Příklad slovesa "can", kdy by to mělo být "může být vyňata", bylo by v angličtině sloveso "may". Tak v této chvíli asi ti z vás, kdo anglicky umějí, třeba dají za pravdu, ale je to trochu legrační diskuse, nemyslíte? Já tady poskytnu text, který České republice zaručil výjimku, že nebude platit po dobu postižení ukrajinskou krizí, a opozice, která tvrdila, že ta výjimka neexistuje, se teď pokouší o lingvistický rozbor toho, jestli to v angličtině znamená může, nebo musí. Ta výjimka jednoduše znamená, že Česká republika, Polsko a Pobaltí po dobu zasažení ukrajinskou migrační krizí nebude platit. Počkejme si na oficiální překlad. Vaším prostřednictvím, paní kolegyně Adámková, souhlasím s vámi zcela, ale to snad není podstata naší diskuse, kterou tady vedeme. Já vlastně téhle debatě moc nerozumím a trochu mě mrzí, že jsme do ní zabředli.

Co se týká mandátu, rámcová pozice i podle informace kolegy Benešíka se nemění, pokud vláda nerozhodne jinak. A my jsme nerozhodli jinak. My jsme zůstali u rámcové pozice z roku 2020 a plně jsme ji naplnili, dokonce jsme ji naplnili i s výjimkou, která v mandátu nebyla. A jestli jsem něco konzultoval s premiérem Fialou? Logicky, je to můj premiér! A třikrát z Rady jsem mu volal, jestli souhlasí (Předsedající: Čas, pane ministře!) s vyjednanou výjimkou, a on s ní rád souhlasil.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se - všechno faktické poznámky - pan poslanec Fridrich. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Pane ministře, on je problém v tom, že ta výjimka je dočasná, a je tady velký otazník, co přijde potom. A tam je ten zakopaný pes! Ale já pořád nechápu tu logiku, když víte, jak je otázka migrace velmi choulostivá i pro opozici, že když už jste dával informaci na vládě, aspoň podle zápisu, že už jste se neobtěžovali odsouhlasit to stanovisko znovu, abyste ten mandát měl plnohodnotný. Já tomu prostě nerozumím. Napadá mě pak jediná odpověď, a to je ta, že jste se na té vládě nebyli schopni dohodnout, a teď se vymlouváte na rámcové stanovisko bývalé vlády. Nezlobte se na mě, pro mě je to naprosto nepřijatelné a nepřesvědčil jste mě! Podle mě jste svůj mandát překročil. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Fridrich. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Já bych se chtěl, pane ministře, také vrátit k tomu sporu o tom překladu. V případě jakéhokoliv sporu mezi anglickou a českou verzí musí být v té smlouvě klauzule, že v případě pochybností platí buď anglická, nebo česká verze pro případný soudní spor. Takže argumentace, co bude v českém překladu, je pro případný soudní spor naprosto irelevantní. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní předsedkyně Schillerová a připraví se pan poslanec Bžoch. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, ona už to tady citovala moje kolegyně, paní poslankyně Pokorná Jermanová, ale váš europoslanec, myslím pětikoaliční, pan Zdechovský dnes, 14. června - je dneska 14. června? - 2023 ve Dvacet minut Radiožurnálu, a já budu až to závěrečné citovat, mluví o vás, takže já budu citovat z toho doslovného přepisu. On tvrdí, že existuje nějaká výjimka. On myslí vás. Když si přečtete ten materiál, tak tam žádná výjimka zmíněna není. A není to ani výjimka pro ČR, ale je to pro všechny státy střední a východní Evropy. A teď přijde ta největší perla ze slov pana europoslance Zdechovského za KDU-ČSL. Já říkám, cituji, že překročil ten mandát i tím, že souhlasil s kvótami, protože česká pozice, a takhle jsme to měli i ve vládním prohlášení, my jsme nepodporovali zavedení kvót. Dnes ten jeho postoj a to, co obhajuje - v závorce je Rakušana, tedy vás - nechápu. To řekl europoslanec za KDU-ČSL dnes ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Bžoch a připraví se pan poslanec Letocha. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Budu velmi stručný. Já se nebudu vyjadřovat úplně ke všemu, co tady zaznělo, vyjádřím se jenom k té jedné věci. Já chápu, že v těch tiscích a v tom balíčku, který je asi deset balíčků, který jsme měli na výboru, je spousta dobrých věcí, s kterými souhlasila i ta naše předchozí vláda, ať už je to návratová politika, zrychlené řízení na hranicích, to je všechno správně. Problém je v tom, že my dodneška nemáme seznam bezpečných zemí. To nám velmi ztěžuje to, abychom ty migranty měli kam vracet. Když je nebudeme mít kam vracet, tak nám tady stejně budou zůstávat. Proto těm zemím, které už jsou dneska poškozeny tou migrací, ať už je to Švédsko, Německo, Francie, a dneska i premiér Rutte v Holandsku dostává velký kartáč za to, že se k migraci ještě nepostavil jinak, tak těm to samozřejmě bude vyhovovat. Já mám problém s tím mechanismem v tom, že žádné přerozdělování, ať už to nazveme jakkoliv, ať už to nazveme kvótami, ať už to nazveme solidárním přerozdělováním, čímkoliv to nazveme, nebude nikdy fungovat. Jsme v Schengenu. Nikdy to nebude fungovat. Pokud sem přijmeme kohokoliv a zahájíme azylové řízení, tím pádem je stejně pouštíme do éteru. V tu chvíli nám oni mizí a budou někde jinde a budeme je nahánět po celé Evropě. Ten přerozdělovací mechanismus jako celek nebude nikdy fungovat. Je to nesmysl od začátku. Byl to nesmysl už po roce 2015. To je ten problém a můžeme to nazývat, jak chceme. Ten balíček jako celek by nebyl až tak špatný, pokud by se tam neobjevilo toto o nějaké povinné solidaritě. Ten přerozdělovací mechanismus nebude nikdy fungovat a můžeme to nazývat, jak chceme. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Letocha a připraví se pan ministr Rakušan. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já jsem přihlášen do klasické rozpravy, ale nějak se nehýbe, tak jsem si dovolil přihlásit se faktickou poznámkou. Chtěl jsem původně reagovat na některé předřečníky, ale to by bylo skutečně na déle. A já se pokusím najít nějaké shody, které v tomto bychom jako opozice a koalice mohli mít.

Věřím, že na čem se tady shodneme, je, že migrace je významným problémem Evropy. Česká republika je členem Evropské unie a jako platný člen se můžeme, a podílíme se na řešení migrační krize. A já doufám také v to, že se s opozicí shodneme i na tom, že je třeba nějaké řešení najít. Evidentně se tady dneska neshodneme na tom, jestli jste si to, co se povedlo panu ministrovi Rakušanovi vyjednat v Evropské unii, jestli jste za tím ještě nedávno stáli, nebo ne, ale doufám, že se shodneme na tom, že odmítáme povinné relokační kvóty. V minulosti také hnutí ANO prostřednictvím výroků, které pronesl pan poslanec Babiš a které tady připomněl pan ministr vnitra, navrhovalo podílet se na řešení migrace finančně. A tímto směrem se přece ta dohoda, která ještě není definitivní, ubírá.

Navíc se povedlo ministrovi vnitra vyjednat pro Českou republiku výjimku, kdy nebudeme muset do konce institutu dočasné ochrany platit žádné solidární příspěvky, a možná poté budeme z tohoto solidárního příspěvku i nějaké příspěvky čerpat. A když na chvíli odhlédnete od právě se rodícího vašeho ústředního tématu evropských voleb, tak musíte uznat, že ta dohoda je pro Českou republiku výhodná. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP