(18.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je řadě pan ministr Rakušan, připraví se pan poslanec Juchelka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Mně přijde celkem humorné, že tady opozice už nepřichází s vlastními argumenty a v posledních třech vystoupeních využívá citaci europoslance jiné strany. Ale budiž. Já budu odpovídat stále stejně a stejným způsobem, jako jsem vám odpovídal celou dobu, a to je to, že byl zcela dodržen mandát, který tady je z roku 2020. Pokud se pan kolega Zdechovský a kdokoliv z vás podivuje nad tím, že není v tom textu jako takovém výjimka, ano, výjimka byla implementována na konci pořadu jednání po schválení textu jako takového a objeví se v zápisu, který bude oficiálně vyhotoven asi za tři týdny. Já vás obecně odkazuji na článek 7b, který říká, které státy jsou vyjmuty z nutnosti podílet se na solidárním mechanismu, a na základě toho bude textově zpracována tato výjimka.

A poznámka o tom, že bude platit originální text. No jistě, ale i ten originální text zaručuje pro ty, kdo se skutečně podívají do jeho hloubky, České republice to, že nebude v téhle chvíli platit solidární příspěvek. Vždyť je to opravdu legrační lingvistická diskuse, kterou tady vedeme. Ale ten fakt té výjimky, její podstata tady prezentovaná, já vůbec nevím, proč je zpochybňována. Mám pocit, že z ní nemáte radost. Vy byste měli mít radost z té výjimky, z toho, že tady nebudeme platit po dobu zasažení migrační ukrajinskou krizí.

Na paní kolegyni Jermanovou, že je dočasná. Ano, když je to výjimka vztahující se k tomu, že budeme dotčeni ukrajinskou migrací, tak všichni doufáme, že bude dočasná, protože doufáme, že nebudeme trvale stiženi ukrajinskou migrační krizí.

Jsem rád, že alespoň pan kolega Bžoch jako znalec evropské politiky uznal, že z velké části je ten balíček zcela v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní další s faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Cogan, připraví se pan poslanec Bžoch. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím navrhnout procedurální návrh. My jsme se před tímto jednáním domluvili na nějakém formátu, na nějakém čase. Ten čas byl už překonán o více než 30 minut. My jsme myslím vyšli velmi vstříc i té žádosti, že jsme schválili dnešní projednání, a já si dovolím tímto dát návrh na přerušení dnešního jednání. Čistě takto.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Omlouvám se, pane předsedo. Prosím, na kdy přerušit?

 

Poslanec Josef Cogan: Řekl jsem, že čistě takto. To znamená, návrh na přerušení. To znamená, bez termínu, čistý návrh na přerušení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Jako přerušit na neurčito? (Ano.) Ano. S protinávrhem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: No, pane předsedo Cogane, prostřednictvím paní místopředsedkyně, taková úplně dohoda nebyla. Byla dohoda, že plus minus kolem 18. hodiny, proto jste nám to otevřeli. Je 18.33 hodin. Uznávám to, ale já jsem jasně o tom hovořila i na grémiu, že bychom chtěli načíst usnesení. Pokud to přerušíme, tak usnesení nebude. Takže dobře, tak to ukončíme, chápu.

Já si myslím, že je to velmi ožehavé téma. Ono se vám to nakonec vrátí v tom veřejném prostoru, protože lidi to velmi zajímá. Vy žijete tady asi v nějaké jiné bublině, v nějaké malinkaté pražské, ale lidi to velmi zajímá. Čili pojďme to uzavřít, načtěme usnesení a prostě holt my budeme hledat další formy, jak toto téma zdvihnout. Uznávám tu dohodu, respektuji, ale nesouhlasím s přerušením, protože to jde mimo rámec té dohody. Já bych chtěla, aby se hlasovalo o usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Protinávrh tedy je, aby se hlasovalo...

 

Poslankyně Alena Schillerová: Protinávrh je ten, ať se tedy prostě dohodneme na ukončení rozpravy, byť je tam osm přihlášených. Já rozumím, že byla nějaká dohoda, a nebudu ji tedy zpochybňovat, příště bych těžko nějakou uzavřela. Ale prostě ukončeme to hlasováním o usnesení, které buď projde, nebo neprojde. To je můj návrh. Takto jsme se o tom bavili. Chápu to přetažení o půl hodiny, ale já jsem i na tom grémiu říkala, že se třeba může stát, že nikoho tady nebudu odnášet od pultíku. Nakonec jste viděli, že ta debata se prostě odehrávala především na úrovni těch přednostních práv. Ale to tak už prostě je, protože u nás největší vhled tady do toho problému má logicky bývalý premiér.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Takže paní předsedkyně, váš protinávrh je ukončení rozpravy? Já musím mít protinávrh.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já tomu rozumím, ale ukončení rozpravy se asi nehlasuje, že? To se nějakým způsobem hlasuje, nehlasuje? Nejde hlasovat. Takže uděláme dohodu a prostě přerušme to na pět minut a dohodněme se. Mně jde primárně o to, a k tomu jsme směřovali, abychom mohli hlasovat o usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře, děkuji. Další s protinávrhem pan poslanec Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, já za SPD musím říct, že my jsme tady tu dohodu dodrželi. Já sám jsem vystoupil vlastně s tím přednostním právem před otevřením rozpravy. Byl jsem přihlášen i do rozpravy a stáhl jsem přihlášku, abych právě tu dohodu dodržel. Takže já opravdu tohleto, nás je sice tady jenom 20 opozičních poslanců za SPD, ale tohleto nepovažuji za férový návrh. My prostě jsme tady dvě opoziční strany, mluvím čistě za SPD. Já taky za sebe bych chtěl navrhnout tedy - původně jsem chtěl navrhnout přerušení na jednu minutu, abych tedy splnil procedurálně, že musím dát protinávrh - aby se skutečně pokračovalo a hlasovalo o usneseních. Ale jestli tedy přerušíme na pět minut, abychom se domluvili, co a jak, tak já taky navrhuji na pět minut.

My skutečně za SPD trváme na tom, aby se hlasovalo o tom našem návrhu usnesení, protože tady zásadně říkáme v té II, že vyzýváme vládu, aby se připojila k postojům Polska a Maďarska a odmítla v orgánech EU zásady směřování, odmítla tu reformu migrační politiky EU. Tady to hlasování je pro nás zásadní, aby se zcela jasně ukázaly postoje jednotlivých politických stran, kdo to tedy odmítá a kdo ne. Takže to usnesení je potřeba opravdu prohlasovat a já jsem pro to, aby se to tedy odložilo na pět minut, abychom se všichni domluvili, protože tady vidím, že zase probíhá už dohoda o nás bez nás, a to bychom velmi neradi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zaznamenala jsem protinávrh na pět minut. Nikoho dalšího už s protinávrhem nevidím. To znamená, že máme tedy dva návrhy na pět minut od paní předsedkyně Schillerové a pana předsedy Okamury. (O slovo se hlásí poslanec Cogan.) Ano, tak prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: V podstatě dáme návrh po dohodě všech předsedů klubů na pět minut. Takže nemusíme hlasovat, ale teď si dáme dohodu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Takže na základě dohody všech předsedů poslaneckých klubů vyhlašuji přestávku na pět minut. Za pět minut budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 18.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP