(13.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Pan ministr předložil novelu zákona o státním podniku, kde chce navýšit základní jmění obecně státních podniků, ale v tuto chvíli se to dotýká právě státního podniku České pošty. My teď mnoho týdnů, ne-li měsíců voláme a říkáme, pane ministře, představte nám ten transformační plán. Pan ministr říká, já vám ho představím v dubnu, v květnu - a on je červen a my ho pořád nikdo neznáme. Na včerejším kulatém stolu jsme se konečně dozvěděli, že dozorčí rada dostane transformační plán 27. června a 28. června by ho měla projednávat vláda.

Ano, my v tomto zákoně říkáme, že tedy může dojít k navýšení toho základního jmění, ale o tom bude pak, a to je v návrhu toho zákona, rozhodovat vláda. Já jsem si na základě toho dovolila předložit pozměňovací návrh za mě a za celé hnutí ANO, který spočívá v tom, aby o tom nerozhodovala vláda, ale Poslanecká sněmovna. Jsem přesvědčena o tom, že Poslanecká sněmovna by měla vědět, o kolik se bude navyšovat základní jmění jednotlivých státních podniků, a měla by také vědět, kam tyto finanční prostředky poté budou směřovat. Takže já se samozřejmě k tomuto pozměňovacímu návrhu ještě přihlásím.

Mrzí mě, pane ministře, že jste na kulatý stůl nepřišel. Myslím si, že určitě v této věci je dobré komunikovat, a že když tedy říkáte, že jste odvážný, tak odvážný nejste, protože kdybyste odvážný byl, tak byste včera na ten kulatý stůl s těmi starosty přišel. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji vám, paní poslankyně. S přednostním právem se hlásí pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych tady chtěl odůvodnit pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásím potom v podrobné rozpravě, který se týká problematiky státních podniků, kdy jsme tady před několika měsíci udělali legislativní změnu, která říkala, že prostě všechny státní podniky musí povinně mít účty u České národní banky. Pak možná v nějakém režimu, který by znamenal samozřejmě výjimku ze strany Ministerstva financí, by mohly mít účty u komerčních bank. Myslím si, že tato úprava není úplně ideální. Navíc v té úpravě došlo ještě i k ne úplně jasné definici, zdali se to týká tedy státních podniků včetně národního podniku Budějovický Budvar.

Dovolím si tedy tady dát návrh pozměňovacího návrhu, který tu nejasnost vyjasňuje a zároveň umožňuje, aby státní podniky mohly mít tu možnost mít ty účty, pokud budou potřebovat, ještě také u komerčních bank. Protože především podniky, které mají intenzivní kontakt i s tou byznysovou sférou, které třeba řeší platby do zahraničí, které třeba například řeší jen tu nutnost mít i platební terminály a podobně, tak prostě potřebují využívat služby komerčních bank. Jsou tady služby, které Česká národní banka nenabízí. Chápu ten úmysl Ministerstva financí konsolidovat ty finanční zdroje do České národní banky, mít takhle možnost lépe řídit ty toky v rámci státního rozpočtu, v rámci cash flow, ale myslím si, že je potřeba, aby tedy tam, kde to dává smysl, tam, kde to dává také i efektivitu, operativu, kde to také přináší řekněme pozitivní efekty pro ty státní podniky, aby měly - a rezorty, které za ně zodpovídají - ponechanou tuto možnost.

Takže tolik to odůvodnění a v podrobné rozpravě se přihlásím ke konkrétnímu číslu tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále je do obecné rozpravy přihlášen pan poslanec Sládeček. Ale ještě prosím o moment. Je zde s faktickou poznámkou přihlášena paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla ještě zareagovat na paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, nebo ji spíš doplnit, protože mě zajímala třeba situace u nás v Mostě, jak to bude s našimi poštami, protože u nás se zavírají čtyři. Představitelé města Mostu byli v jednání s Českou poštou a říkali, že ta jednání neprobíhala vůbec nějak v takovém tom přátelském duchu. Spíše to bylo tak, že ze začátku jim bylo slibováno, že si je budou moci převzít za symbolickou jednu korunu. Pak se to změnilo, za nějaký čas už to bylo 200 000 za ten rozpadlý nábytek, který tam byl. Pak pokračovala tato jednání v tomto duchu dál s tím, že oni vycítili, že tam ani není snaha, ani chuť vlastně dojít k nějakému závěru, ale ne ze strany města, ale ze strany České pošty. Ve finále to vyšplhalo na to, že ta jedna přepážka, náklady na tu jednu přepážku pro tu jednu osobu, která tam bude, budou 1 milion 200 000 za rok. Takže víceméně ty obce ani na to nebudou mít, aby si takto provozovaly tuto poštu pod tím Pošta Partner, protože ty náklady jsou opravdu strašně vysoké.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Ještě faktickou? (S přednostním právem.) S přednostním právem, ano, můžete mít v tuhle chvíli. Je tam s přednostním právem ještě pan poslanec Sládeček. Tak tedy v tuhle chvíli nejdříve pan poslanec Sládeček, poté s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, děkuji.

 

Poslanec Karel Sládeček: Dobrý den, vážený pane předsedající, milé dámy, pánové. My v SPD říkáme, že stát by měl mít možnost pomoci strategickým státním podnikům, které se dostanou do potíží, ale odmítáme například bianko šek ve výši nějakých 8 miliard pro dlouhodobě špatně hospodařící Českou poštu, aniž bychom předem věděli, za co tyto peníze budou utraceny. Já tedy budu rád, pokud nám to pan ministr vysvětlí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. V tuto chvíli tedy s přednostním právem už paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, já bych se chtěla zeptat pana ministra Jurečky, jestli by vysvětlil trošku blíže i svůj pozměňovací návrh. Protože já chápu tedy, jestli jsem tomu dobře rozuměla, že by společnost státní podnik Budvar neměl být pod Státní pokladnou. Účty v ČNB znamenají Státní pokladna. Na Ministerstvu financí se vybudovala Státní pokladna za 7 miliard korun, abychom tam právě měli všechny tyto státní podniky, měli tam příspěvkovky, aby byl přehled prostě o jejich hospodaření. Je to něco, co souvisí s jejich transparentností. Proč by teď tedy Budvar, státní podnik, neměl mít tyto účty tam, kde by je podle mě mít měl? Mohl byste to prosím vysvětlit? Já vím, že pokus o tento pozměňovací návrh tady už byl v minulosti. Tehdy v rámci nějakého chaosu nebo z nějakého časového důvodu jste se k němu nepřihlásil. Já jsem tedy nesouhlasila s tím, aby se znovu otevřelo druhé čtení. Tak proč tyto pokusy, o co jde? Já si myslím, že tak jak je to teď, je to naprosto v pořádku a je to transparentní.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ještě pan ministr Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já na to krátce zareaguji. Já jsem to říkal i tady v tom svém vystoupení, kdy jsem v té obecné rozpravě hovořil o tomto pozměňovacím návrhu. Jsou prostě služby, které Česká národní banka těmto subjektům, které mají velmi otevřený - a to ten hlavní i ten platební - vztah vůči běžnému komerčnímu sektoru, které Česká národní banka nenabízí. To vůbec není proti tomu, aby třeba většinu těch finančních prostředků měly uložené tyto společnosti u České národní banky, ale míra operativy u některých transakcí je taková, kterou Česká národní banka v tom svém produktovém portfoliu nenabízí. Proto je potřeba, aby tady zůstala zachována tato možnost. To je celé.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním se hlásí ještě pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já jsem nechtěl zneužívat závěrečného slova, aby případně byla možnost reagovat, ale já se pokusím být velmi stručný a nekonfliktní ve své odpovědi.

Plán transformace - a tady prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyně, nemáte pravdu. Já jsem tady, a našel jsem si to i ve stenu, při té naší debatě o České poště jasně uvedl, že plán transformace České pošty, a vyhledal jsem si i tu danou pasáž, bude předložen do konce června tohoto roku. To je oficiální výrok, který zazněl na půdě Poslanecké sněmovny, který byl v oficiální tiskové zprávě Ministerstva vnitra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP