(13.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Takže několik málo údajů. Vláda tento transformační plán bude schvalovat buď 28. června, nejpozději pak 12. července. Plán skutečně do konce června, jak bylo schváleno, bude dokončen. Sama máte správnou informaci o tom, že bude projednán dozorčí radou, poté bude projednán vládou. Počítám s tím - a tady prosím o pozornost, protože to je závazek, který si tady dávám - že manažerské shrnutí z tohoto plánu poskytnu k dispozici poslankyním a poslancům. A potom vážená paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, každopádně k tomu bude probíhat i kulatý stůl v naší režii. Pokud vy potom uspořádáte další, jsem připraven na něj přijít. Ale byl bych rád, aby ten název byl skutečně Budoucnost transformace České pošty. Pokud název toho semináře zněl zavírání poboček, tak to je prostě v plné kompetenci České pošty, jejího managementu. Proto jsem byl velmi rád, že vám ty informace podrobně podal pan zastupující generální ředitel Štěpán. Myslím, že je podal velmi podrobně a dobře, a určitě o budoucnosti České pošty na jakékoliv platformě jsem připraven se bavit. Ale logický postup je, že dříve, než tady budu udávat jakákoliv konkrétní čísla - a chci připomenout, že my se dnes nebavíme explicitně o reformě České pošty, o její budoucnosti, tak ten bod nezní. My máme novelu zákona o státním podniku. Tedy my schvalujeme zákon, který se toho jistě věcně týká, ale samotná částka jako taková bude představena v transformačním plánu, který nejdřív schválí dozorčí rada, nejdřív schválí vláda a potom bude dán k dispozici v manažerském shrnutí poslancům. Potom se na tu debatu samozřejmě těším.

A chtěl bych říct, že to, s čím se tady operuje, s těmi 8 miliony (miliardami?), to nikdy neměl být příspěvek státu v rámci té transformace jako takové. To byla nějaká celková odhadovaná transformační suma. A budete možná překvapeni, jak to nakonec v tom transformačním plánu bude napočítáno a bude vypadat. Ale je zcela legitimní, že nejdříve ten materiál dostane dozorčí rada, a ne že já ho budu prezentovat poslankyním a poslancům ve stadiu, když není schválen. Potom ho schválí vláda. Znovu říkám dva možné termíny: 28. června, pokud se to vejde na program vlády, pokud ne, 12. července. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A máme zde dvě faktické poznámky, paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak, pane ministře, reakce. Určitě chválím pana pověřeného ředitele České pošty znovu, že přišel, komunikoval, dal mně i všem samosprávám, které tam byly, podrobné informace. Myslím si, že se snažil odpovídat na otázky. Ale třeba když jsme hovořili o prodeji toho státního podniku, tak tam z jeho strany jsou některé věci, které jsou odborné, a pak on vám řekne: toto je v některých věcech i politické rozhodnutí. Proto si myslím, že tam mělo být to politické zastoupení, a měl tam jste být vy, popřípadě váš politický náměstek.

Pane ministře, víte, že já vám mnohokrát nabízím, že bych si s vámi k některým problémům Ministerstva vnitra sedla. Psala jsem vám i ohledně České pošty esemesku 27. března, kde jsem vás prosila o to, ať to zastavíte, ať se sejdeme, ať řešíme tu věc, ať se to komunikuje s těmi samosprávami. A já musím v tuto chvíli to tady říct, vy jste mi odepsal: Počítám tedy s tím, že v průběhu tvorby transformačního projektu v období duben až červen bude projekt konzultován taky se zástupci parlamentní opozice. Já se zeptám svých opozičních kolegů: Představil vám někdo transformační plán? A já teď vidím, že vy chcete zákon o státním podniku schvalovat již příští týden ve třetím čtení, a teď tady řeknete, že transformační plán bude vláda schvalovat buď 29. června, anebo 12. července. Já si myslím, že bychom ho nejdříve měli znát, a teprve pak schvalovat tento zákon ve třetím čtení. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A paní poslankyně Berenika Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana ministra. Tak v každém případě tento zákon je novelizován kvůli České poště, to si řekněme na rovinu. Určitě by k této novele vůbec nedošlo, kdybyste to nepotřebovali. To je bod číslo jedna.

Co se týče toho transformačního plánu, tak já jsem na hospodářském výboru navrhovala usnesení, které jasně říkalo, že nejdřív předložte transformační plán - rozumím tomu, že to nejdřív chcete probrat v dozorčí radě, pak se to dostane třeba mezi nás k nám na plénum - říkám, tak nejdřív ať je transformační plán, a poté teprve se přistoupí k tomu, aby se hlasovalo ve druhém čtení. A z jednoho prostého důvodu: protože v tom třetím čtení už neuděláte nic. Maximálně že byste ten zákon vrátili zpátky do druhého čtení, což si myslím, že tady ta síla nebude. Takže proto jsem tam to usnesení navrhovala a očekávala jsem, že kolegové toto pochopí, protože je zcela logické, že by to mělo mít nějaké náležitosti a posloupnost. A ta posloupnost je jednoznačná: když nikdo nevíme, kam ty peníze půjdou, jak ten transformační plán bude vypadat, tak nemůžeme schvalovat zákon, který vy k tomu potřebujete.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zde ještě jedna faktická - paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji moc. Ještě v krátkosti. Pane ministře, mohl byste mi popřípadě tedy ještě odpovědět, jestli je to možné? Budete to možná řešit na Ministerstvu vnitra, ale já jsem ten pozměňovací návrh dala do systému už před týdnem, takže předpokládám, že už jste se s ním seznámil. Podpoříte popřípadě to, aby o tom navýšení základního jmění rozhodovala Poslanecká sněmovna už? Pro mě je to důležité v souvislosti s tím, co jste tady řekl, že transformační plán budete schvalovat na vládě buď 29. června, nebo 12. července. Tak myslím si, že určitě ta velká pojistka by byla i v tom, pokud by popřípadě pak o tom navýšení základního jmění právě rozhodovala Poslanecká sněmovna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr chce reagovat? Ano.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Beru to asi jako faktickou. Jedna krátká věta, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího. Ještě moc ne, ještě jsem se s tím moc neseznámil, ale čtu tady názor naší legislativy. Ano? A ten je: S touto změnou navrhujeme vyslovit nesouhlas, neboť by se jednalo o neorganickou interenci - pardon, jo interenci (ingerenci?) - moci zákonodárné do nakládání s konkrétním státním majetkem. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A vzhledem k tomu, že už nemáme žádnou faktickou, žádnou přihlášku do obecné rozpravy, tak tímto - pardon, já se omlouvám, měl jsem vás napsaného, ale...

 

Poslanec Marek Výborný: Nic se neděje. Děkuju za slovo, vážený pane místopředsedo. Pane ministře, kolegyně, kolegové, myslím, že i z té krátké debaty, která se tady k tomuto tisku vede, je zjevné, že by bylo dobře, aby tato novela byla projednána i ve třetím čtení co nejdříve. A čekají nás náročné body v těch letních měsících. Tak já si dovolím dát návrh na podle § 95 odst. 1 jednacího řádu na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 7 dní. Děkuji. Potom prosím hlasovat na závěr projednávání tohoto tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Počítám s tím, hlasovat zkrácení na 7 dní. Děkuji a já tímto končím obecnou... Ještě se hlásí, ano, s faktickou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já určitě reakce na předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL. Určitě bychom to podpořili, kdybychom znali ten transformační plán. Je úplně hrozné, že pan ministr vnitra tady dneska řekne, že ho představí, nebo vláda ho bude schvalovat 29. června. Včera pan ředitel České pošty řekl, že až po jednání vlády se dozvíme obsah toho transformačního plánu. Dnes jsme se tady dozvěděli, že to bude možná až 12. července.

A ohledně pozměňovacího návrhu, aby o navýšení základního jmění rozhodovala Poslanecká sněmovna, se vyjádřil pan ministr vnitra taky jasně. Ano, to znamená, my dáme bianko šek vládě, která si bude rozhodovat o státních podnicích, bude tam dávat finanční prostředky, a my vůbec nevíme na co. Takže my v žádném případě nemůžeme zkrácení lhůty podpořit.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Jenom krátká poznámka - pane předsedo Výborný, tady mám poznámku, že ten návrh měl být podán v rámci podrobné rozpravy. Takže uděláme to tak, že ho podáme ještě jednou v rámci té podrobné rozpravy.

Tím tedy definitivně končím projednávání v obecné rozpravě. Táži se, jestli je zájem o závěrečné slovo? Pane ministře? Pane ministře, je zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Pan zpravodaj? Nikoliv.

Takže zahajuji tímto podrobnou rozpravu a do podrobné rozpravy s přednostním právem pan předseda Výborný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP