(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže já po téhleté diskusi jsem do našeho nového návrhu pro toto volební období dal tu účast alespoň 20 %, byť si myslím, že by to mělo být bez kvora, abych zvýšil alespoň malinko šanci na to, že snad někdo z jiných stran by pro ten zákon o referendu také zdvihl ruku. Jenom připomenu - ale jak vidím, tak je to, jako když hrách hází na zeď, prostě Fialova vládní pětikoalice je protidemokratická, vy jste proti demokracii, protože mimochodem Česká republika je podle mých informací poslední zemí v Evropské unii, která nemá nějakou formou to referendum. Takže tady je přesně na tom vidět, jakým způsobem se chová Fialova vládní pětikoalice. Chováte se způsobem v podstatě, když to zkrátím, že chcete, aby občané přišli k volbám, chcete, aby občané jednou za čtyři roky přišli k volbám a pak aby už drželi hubu a krok. To je přístup Fialovy vládní pětikoalice. No, takže my ale si myslíme, že ten zákon o referendu by tady měl být, a zrovna v této otázce, kterou dneska tady chcete si tady protlačit, vaše koalice, vlastně společně i s hnutím ANO si to chcete protlačit, protože tady paní předsedkyně Schillerová říkala, že většina poslanců hnutí ANO bude hlasovat pro, pro tu smlouvu ČR - USA, tedy pro tu možnost těch amerických základen v České republice, tak prostě my si myslíme, že by - tak SPD je tady osamocené, jsme tady sami na to. Ale nám to nevadí. Prostě jsme v této otázce jedinou opozicí a jediné SPD říká jasně, že celý poslanecký klub bude hlasovat proti, proti této smlouvě, protože prostě nechceme tady cizí základny, ať jsou z východu, nebo ze západu. Prostě nechceme tady cizí vojenské základny.

A skutečně musím říci, že ta situace je úplně neuvěřitelná, protože v roce 1968 tehdejší režim komunistický podepsal zvací dopis pro vstup cizích vojsk na území Československa, no a teď jsme vlastně úplně ve stejné situaci, kdy paní ministryně Jana Černochová z ODS podepsala zvací dopis pro jiná cizí vojska do České republiky. Takže to je samozřejmě otřesné, je to samozřejmě úplně odporné, musím říct. A znovu říkám, že my stojíme na straně těch občanů, kteří po zkušenostech jak z druhé světové války, tak z roku 1968 prostě nechtějí tady žádné cizí základny na území České republiky. Takže to je prostě - my budeme proti. A já opravdu vůbec nechápu, jak vláda, která má podporu, kterou volilo 43 % občanů České republiky - to znamená, vás nevolila většina. Od vzniku samostatné České republiky, teď to někde psali, tak je to dokonce první vláda, která tady vládne ve Sněmovně, ale nezískala většinu hlasů ve volbách, protože v tom roce 2021 milion hlasů občanů propadl pro strany pod 5 % procent. A byly to vesměs strany, které byly programově proti Fialově vládní pětikoalici. To znamená, vy jste na takto závažný krok nedostali mandát ani ve volbách, není to pravda, protože počet hlasů občanů ve volbách - vy jste nezískali většinu, a už vůbec ne k tomu, když se podíváme i na vaši současnou důvěru, kdy vám věří už, vaší vládě, pouze 30 % občanů, a premiér Petr Fiala dokonce, jsem někde četl teď ten průzkum, mainstreamový průzkum, tak je nejméně důvěryhodným politikem v České republice a věří mu prý pouze 22 % občanů České republiky. Takže skutečně vy už jste tak zaprodaní v podstatě tomu Washingtonu a Kyjevu a Berlínu a Bruselu, že už jste ztratili jakoukoliv v podstatě zpětnou vazbu, a že skutečně takovou věc, jako že by v České republice měli být američtí vojáci na základnách, tak to opravdu byste vůbec neměli navrhovat a vůbec byste to tady neměli takovýmto způsobem prosazovat.

Problémem je také to, že ta dohoda je uzavírána na deset let, kdy se nedá vypovědět. To znamená, jakékoliv další vlády, které přijdou po vás, tak samozřejmě se podle toho budou muset řídit, přestože s tím nebudou souhlasit. A to si myslím, že je opravdu fatální problém. To je opravdu velký problém, když vláda s 30% důvěrou občanů tady odsouhlasí takto závažnou věc na deset let. O nás bez nás. O nás, tím myslím občany a myslím to referendum. Takže to je opravdu úplně špatně. Ta arogance je opravdu neuvěřitelná, a proto já jako ten první bod, mimořádný bod na schůzi této Sněmovny chci, aby byl zařazen náš návrh zákona o referendu, protože si myslím, že by na to mělo být prostě referendum.

Jinak my tady navrhujeme přesně v tom našem zákonu, aby občané mohli rozhodovat v podstatě téměř o všech otázkách, které by v podstatě občany napadly. Tam, kde my říkáme, že jedinou takovou oblastí, kterou z toho vyjímáme, tak těmi oblastmi, tak je to například státní rozpočet, je to třeba správa daní, je to ustanovování jednotlivých osob do funkcí a jejich odvolávání z funkcí, to ať řeší volby, my navrhujeme přímou volbu politiků. To je ještě jiný náš zákon, k tomu se ještě dostanu. Ale jinak kromě prostě těchto věcí a kromě základních práv a svobod zaručených ústavním pořádkem tak navrhujeme, aby občané mohli v podstatě rozhodovat už o všem dalším, pakliže si sesbírají ten adekvátní počet podpisů, tak aby mohli rozhodovat. Takže to je, co se týče toho předmětu referenda. Takže my v tom našem zákoně, který my navrhujeme, tak vlastně samozřejmě umožňujeme, proto tady o tom hovořím, tak umožňujeme, aby občané, pakliže si sesbírají ten adekvátní počet podpisů, ale k tomu se ještě dostanu, jak jsem říkal, tak aby mohli také rozhodnout závazně v referendu o tom, zdali si přejí vojenskou přítomnost USA v České republice a zdali si přejí či nepřejí cizí základny v České republice. To je ta otázka, kterou my prostě chceme, aby na to téma bylo referendum. A na druhou stranu vidíme, a je zcela zřejmé, proč Fialova vládní pětikoalice brání, brání tomu referendu, a bohužel musím říct, že tomu brání i hnutí ANO, protože také říká, že nechce referendum o mezinárodních smlouvách. Takže opravdu podle mého názoru je to v rozporu s těmi demokratickými principy a zvláště u této závažné otázky.

Pojďme se podívat, jak by měla být formulovaná otázka pro to referendum v tom našem návrhu zákona. Otázka pro referendum musí být jednoznačná, srozumitelná a formulovaná tak, aby na ni bylo možno odpovědět slovem "ano" nebo "ne". V jednom referendu může být položeno k téže věci více otázek, pokud tyto otázky nejsou ve vzájemném rozporu. No tak jistě. Tak to jsme tady právě specifikovali, aby ti, kteří nechtějí referendum, což je tady většina v Poslanecké sněmovně, v podstatě jenom SPD chce zákon o referendu, kde by mohli lidé hlasovat i o mezinárodních smlouvách, tak samozřejmě to tady přesně formulujeme v tom článku 3, aby ta otázka prostě byla jednoznačná a srozumitelná, aby náhodou odpůrci referenda potom neřekli, že ta otázka, kterou si občané sami formulovali, že je nějaká nesrozumitelná a že takové referendum nejde a tak dále. Takže je to tady, říkáme hned zkraje. A dokonce si myslím, že je tam i dobrý - nebo já si to samozřejmě myslím, protože jsem autorem toho zákona, ale že je tam ta možnost položit k téže věci více otázek, což právě by u takto závažné otázky jako například u těch cizích základen na území České republiky, tak si myslím, že určitě řada občanů uvítá tento náš návrh, protože by chtěli třeba tu problematiku nebo tu otázku ještě upřesnit, aby to bylo detailní.

Co se týče tedy toho návrhu na konání referenda, tak se pojďme podívat, kdo tedy v tom našem návrhu ústavního zákona to referendum vlastně může navrhnout. Podle našeho návrhu může navrhnout konání referenda každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let ke dni zahájení sběru podpisů, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 250 000 občany České republiky, kteří ke dni podpisu dosáhli věku 18 let, se započítáním podpisu podle článku 5 odst. 2. Tam se ještě pochopitelně dostanu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP