(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No, já myslím, že to zní logicky, protože to, že se návrh referenda, že by podpis pod tu petiční listinu, v podstatě je to petiční listina, že to může podpořit občan od věku 18 let, já si myslím, že to má logiku, protože od věku 18 let je volební právo, a já si myslím, že to v podstatě koreluje s tímhle, s těmi zvyklostmi a s tím, jakým způsobem v Čechách funguje legislativa.

Samozřejmě se ale musím trošku déle zastavit u těch 250 000 podpisů, protože samozřejmě mně to připadá hodně, tak mi dovolte trošku se u toho zastavit a trošku to proglosovat, protože já si myslím, že opravdu ta otázka je závažná a je potřeba velice podrobně zdůvodnit ten návrh na změnu programu schůze, který já tady předkládám. Já když si vzpomenu, tuším, že ve Švýcarsku je referendum 50 000 podpisů a Švýcarsko, teď mě nechytejte za slovo, má tuším 8 milionů obyvatel, 8-9 milionů obyvatel, takže ono v těch skutečných demokraciích, tam počet podpisů pro vyvolání referenda je samozřejmě mnohem nižší.

No, já jsem taky původně v podstatě tady navrhoval 50 000 podpisů, po tom minulém volebním období jsem navrhoval 100 000 podpisů, protože jsem si v té době naivně myslel, že v Poslanecké sněmovně jsou nějaké jiné demokratické strany, které také budou chtít umožnit občanům zákon o referendu. No a pak jsem tady zjistil, že je to přesně naopak, že naopak tady premiér Fiala je toho typickým důkazem, elita odtržená od reality, to ostatně vidíme, a v podstatě vy nechcete žádný zákon o referendu. Proto, abych byl vstřícný, za SPD jsme zvýšili počet podpisů pod tu petici, pro návrh referenda, a zvýšili jsme to tedy na 250 000 podpisů a myslel jsem si, že to s někým tady hne, ale ukazuje se, že to tady s nikým nehne, protože vy vlastně žádné referendum nechcete. Ale tak snad třeba se v někom po mém výkladu tady, protože výklad bude pochopitelně delší, snad si to někdo z vás uvědomí a snad nějakou diskusi tady zahájíme. Takže z mého pohledu je tady potřeba kvorum samozřejmě snížit, ale já jsem tady dal 250 000 podpisů, abychom byli... pokoušíme se o to, abychom tady získali podporu alespoň nějaké další strany, ale je vidět, že SPD je tady v tom úplně sama. Takže my budeme samozřejmě dál pokračovat, a jak říkám, je to jeden ze zásadních programových bodů SPD, přímá demokracie, a bezesporu zákon o referendu je jedním z důležitých atributů přímé demokracie.

A pojďme se podívat dál. Doba pro sběr podpisů na této petici počíná běžet ode dne zahájení sběru podpisů pod peticí a končí uplynutím dvanácti měsíců ode dne, kdy se rozhodnutí Ústavního soudu, kterým byl vysloven souhlas návrhu na konání referenda s ústavním pořádkem a zákonem podle článku 11 stalo vykonatelným. Co to znamená? Abych to tedy přeložil nějakým způsobem srozumitelněji. Takže krátce řečeno, my dáváme prostor, dostatečný prostor občanům, protože už zase vidím ty nedemokraty, kteří rádi sami sebe demokraty nazývají, ale je to přesně naopak, protože právě ten, kdo sám o sobě pořád říká, že je demokrat a peskuje ostatní, to je ten, který na sebe musí neustále poukazovat, protože právě prosazuje opak. Takže my tady dáváme dostatečný prostor. Dáváme prostor dvanácti měsíců, aby občané - protože těch podpisů, to kvorum je poměrně vysoké, aby vznikl dostatečný časový prostor pro to, aby občané si ty podpisy mohli demokraticky sesbírat. Takže je to těch dvanáct měsíců, může to být k diskusi samozřejmě. Já jsem chtěl ještě jenom poznamenat, že v případě, že by se v někom z vás hnulo svědomí a zařadili byste nám ten zákon o referendu teď na pořad této schůze jako první bod, tak - ale já budu rád i třeba jako... takhle, jako první bod to musí být, že ano, protože to musí být před projednáváním té smlouvy, co tady navrhuje Fialova vláda o té vojenské přítomnosti a vojenských základnách USA v České republice. Takže proto my to navrhujeme jako první bod. A je potřeba tu otázku posunout a naopak odmítnout, odmítnout tuhletu smlouvu, kterou vy navrhujete, minimálně do té doby, než proběhne to referendum, pochopitelně. Ale tak já za sebe říkám, že bych to chtěl odmítnout úplně, smlouvu o té přítomnosti, o amerických základnách, o cizích základnách v České republice. Prostě my s tím nesouhlasíme v SPD.

Potom dále tady uvádíme, že navrhovat (navrhovatelem?) konání referenda je také Parlament České republiky. Takže vidíte, že se nemusíte zas tolik něčeho bát, protože v podstatě my dáváme prostor nejenom občanům, ale dáváme prostor i vám, i vám poslancům, kteří nechcete zákon o referendu, abyste nezůstali stranou. To znamená, píšeme tady, jasně navrhuji, že k podání návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců a nadpoloviční většiny přítomných senátorů. To znamená, o co jde? Jenom abychom neztratili nit. To, co jsem četl před chvílí, je, že občané mohou sami, sami vyvolat referendum. Teď ale už je to bod 2 z toho našeho návrhu zákona, kdo další ještě může vyvolat referendum mimo těch občanů - aby to někdo nepochopil tak, že jsem tady říkal, že občané mohou a že to snad má ještě nějak posvětit Sněmovna nebo Senát. Ne, ne, to jsem neříkal, tak to není, jo? Takže kdo poslouchal dobře, tak ví, jak jsem to přesně myslel a o čem hovořím. Je to další z variant, další z variant, kdo může vyvolat referendum. Vidíte, my tady navrhujeme, aby to nebyli jenom občané, ale aby tu možnost návrhu referenda měl i Parlament. A to si myslím, že je správné. Proč ne? Stejně ve finále v tom referendu rozhodnou občané. Takže to vůbec nevadí, proto jsme to tam taky dali, určitě, když někdo má dojem, že je potřeba referendum, a já si myslím, že právě vláda, která by uvažovala demokraticky, což není ovšem Fialova vláda, tak u takto závažné otázky bych čekal, že vy jako vláda sami od sebe vyvoláte - byť třeba jednorázové - referendum, jako tomu bylo u vstupu České republiky do EU. No ale vás to ani nenapadá. Vás to ani nenapadá, protože Fialova vláda vládne způsobem o nás bez nás, arogantně, přehlíživě, elitářsky. To znamená, vy, jak jsem říkal, vaše vláda, kterou ani nezvolila většina občanů - a navíc, jak jsem říkal, to všichni vědí, celá republika, tak důvěra ve vaši vládu už strmě poklesla na pouhých 30 %, 70 % občanů s vámi vůbec nesouhlasí, tak vy si tady natvrdo protlačujete nevypověditelnou smlouvu na deset let o cizích základnách v České republice.

A já se u toho samozřejmě musím ještě zastavit, protože ona to není žádná legrace, co vy tady předvádíte. Protože když se na to podíváme podrobněji, tak ta smlouva, kterou Fialova vláda odsouhlasila a paní ministryně obrany Černochová z ODS podepsala, z mého pohledu přímo vlastizrádně, protože to není normální, tohle, tak umožňuje, ta smlouva, ozbrojeným silám USA používání jedenácti vojenských prostor a budov, a to na leteckých základnách Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov. Budou také moci, americká armáda, používat armádní výcvikové prostory Hradiště, Libavá, Boletice, Březina a používat kasárna ve Vyškově, v Rančířově a ve Staré Boleslavi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP