(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Když to hodně zjednoduším, tak by bylo určitě špatné, kdyby ta otázka byla třeba: smí se vraždit, smí se loupit, smí se znásilňovat? No tak to jsou otázky, které samozřejmě nelze nějakým způsobem vůbec legitimizovat pochopitelně. Proto myslím, že je správné, když to posoudí Ústavní soud, zdali ta otázka není prostě v rozporu s ústavním pořádkem. Takže to tam dáváme. Spíš bych neočekával, že někdo z občanů sesbírá 250 000 podpisů na takovou otázku, ale dávám to spíš jako příklad, aby to bylo úplně jasné, o co tady jde v tomto článku. Pakliže navrhuje konání referenda navrhující občan, tak právě proto, aby se prověřilo, zdali ta otázka je tedy v souladu s ústavním pořádkem, nebo ne. Tak my právě navrhujeme, aby už stačilo na úvod sesbírat 50 000 podpisů, a už těch 50 000 podpisů stačí k tomu podání Ústavnímu soudu, k tomu posouzení v první fázi. Pakliže Ústavní soud by samozřejmě řekl ano, aby občané nesbírali zbytečně 250 000 podpisů, pakliže by to bylo tedy v rozporu s tím ústavním pořádkem, ale to samozřejmě drtivá většina otázek není ani nebude, tak samozřejmě potom by si dosbírali ten zbytek podpisů a už by věděli, že to referendum určitě bude. Takže o to tady jde. Navrhuje-li konání referenda Parlament České republiky, tak předloží předseda Senátu návrh Ústavnímu soudu neprodleně po jeho schválení oběma komorami. Takže my tady samozřejmě ošetřujeme obě dvě ty varianty, to jejich podání. Samozřejmě z logiky věci vyplývá, že dokud Ústavní soud nerozhodne, že návrh konání referenda je v souladu s ústavním pořádkem a se zákonem podle článku 11, nelze referendum vyhlásit.

Tady by samozřejmě, u tohoto momentu se musím trošku zastavit, protože samozřejmě u mnoha občanů už by to mohlo vzbuzovat obavu, co se stane, když Ústavní soud nechce rozhodnout, pan Rychetský je tam, jo, vidíme, jakým způsobem se tady účelově ohnuly volební zákony těsně před volbami v roce 2021. Teď samozřejmě tady hrozí to, že kdyby ta otázka byla proti Fialově vládní pětikoalici, tak naopak zastánci, voliči Fialovy vládní pětikoalice na Ústavním soudu by to mohli zbrzdit, aby to referendum neproběhlo. No ale to tady právě ošetřujeme, protože jsme si toho vědomi - ale to snad není ani z tohoto důvodu, jenom říkám příklad, co by mohlo hrozit, a píšeme tady, že Ústavní soud rozhodne do šesti měsíců od podání návrhu. Takže i tento moment, kdy by už se někdo mohl leknout, jak to tedy bude, že občané se budou snažit a sesbírají si podpisy, a najednou nic. Takže do šesti měsíců.

Pojďme se podívat, jakým způsobem by tedy to referendum bylo vyhlášeno. Prezident republiky, píšeme tady v tom našem návrhu, vyhlásí referendum tak, aby se konalo nejdříve 90 dnů a nejpozději 180 dnů ode dne jeho vyhlášení. Takže to si myslím, že je samozřejmě dobrý návrh, za prvé, že prezident republiky vyhlásí referendum do 30 dnů a tak, aby se konalo nejdříve 90 nebo nejpozději 180 dnů od jeho vyhlášení. To je samozřejmě potřeba, protože pakliže prezident, a to je dneska současný stav, prezident Pavel prosazuje cizí základny v České republice, ale značná část veřejnosti si to podle mého názoru nepřeje, tak opět by prezident mohl, protože na něj rozhodně nemůže být spoleh, účelově vlastně zabrzdit to referendum, nebo aby to referendum bylo vyhlášeno prostě bůhví kdy, třeba za dva roky, za tři roky, kdy už samozřejmě bude dávno po všem. Takže to tady ošetřujeme také. Ošetřujeme to také tak, aby tady bylo jasně explicitně v podstatě napsáno, jaké jsou ty lhůty, dokdy vyhlásit referendum a v jakém rozmezí by se mělo konat.

Zároveň jsem taky zaznamenal v rámci té diskuse v minulém volebním období, protože řada poslanců tady je z minulého volební období, tak možná si někteří vzpomenete, že jsem byl členem komise pro ústavu, a tam právě někdo říkal, nebo kdosi někde říkal, že to bude drahé, že je to prý drahé. No tak já si myslím, že to, co nás přichází draho a opravdu úplně stamiliardy, stamiliardy v minusu, stamiliardové dluhy, tak je právě Fialova vláda. Díky referendu je to přesně naopak. Díky referendu by občané mohli korigovat tuhletu škodlivou a nekompetentní vládu a naopak by se uspořilo, takže je to přesně naopak. Je to přesně naopak. A to referendum by bylo dobré pro tyto případy, kdy prostě vláda selhala a neplní volební sliby.

Budu konkrétní, o čem hovořím. Protože premiér Petr Fiala ani představitelé Fialovy vládní pětikoalice neslibovali před volbami, že budou zvyšovat věk odchodu do důchodu. To jste vůbec neříkali. Neříkali jste, že budete snižovat valorizace důchodů, že okradete důchodce. Taky jste to před volbami neříkali, a teď to děláte. Neříkali jste, že budete zvyšovat daně. Dokonce premiér Petr Fiala hlasitě tvrdil ještě před několika měsíci veřejně v televizi, že nebudete zvyšovat daně. Takže ještě lhal úplně v přímém přenosu a lže pořád. Dokonce občané už si z toho dělají legraci, že už se tak zaplétá do svých lží, že tomu začal snad i sám věřit. Takže všichni vidíme, že se budou zvyšovat daně. Dokonce jste to i řekli, že ta složená daňová kvóta, ten daňový výběr, bude vyšší o mnoho desítek miliard ročně, a premiér prostě tady pořád tvrdí... To snad není možný vůbec. To je úplně neuvěřitelný. To je šílený. Takže to je opravdu tristní stav a právě pro tyto případy si myslím, že to referendum by bylo také vhodné.

No a právě proto, abychom vlastně zavřeli ústa kritikům, kteří říkají, že to bude drahé a že bude referendum a ještě že jsou volby a tak dále, tak tady právě dáváme ten bod 3 v tom článku 6 a píšeme tady přímo, že pokud by se mělo referendum konat v posledních šesti měsících volebního období prezidenta republiky, Poslanecké sněmovny, třetiny senátorů, Evropského parlamentu nebo funkčního období zastupitelstev územních samosprávných celků, krátce řečeno, pakliže budou v období nejbližších šesti měsíců nějaké volby, tak by prezident republiky vyhlásil referendum tak, aby se konalo společně s volbou prezidenta republiky nebo s volbami do Poslanecké sněmovny, Senátu, Evropského parlamentu nebo s volbami do zastupitelstev územních samosprávných celků. Takže vlastně by to bylo ve stejném termínu, ve stejném datu, tak samozřejmě ty náklady na to referendum by byly v podstatě zcela minimalizovány. Takže i toto jsme tady ošetřili, aby někdo nemohl říkat, že to snad něco stojí, nějaké peníze. Ale znovu říkám, já vůbec nechápu, jak vůbec někdo může s tímto argumentem bránit tomu referendu. Vždyť tahleta země snad patří občanům. Já jsem o tom přesvědčen.

To, že jsme poslední zemí v EU, která nemá referendum, je myslím dostatečně alarmující argument, jaký deficit demokracie tady v podstatě je za téhleté vaší vlády. Hlavně že lžete o ostatních, že nejsou demokratické strany. Hlavně že premiér Petr Fiala říká, protože nemá argumenty, tak jsou to jenom výkřiky samozřejmě, že tady jsou v opozici extremisti, populisti, prostě bezobsažné výkřiky. Bezobsažné. Vždyť to samé říká předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová. Úplně to samé říká, že jo. Ta to říká pořád v televizi. To znamená, to je zajímavé, že opoziční strany v součtu mají tak desetkrát větší preference, možná i patnáctkrát, ti populisti a extremisti, než má strana, kterou vede paní Pekarová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP