(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže ono je to trošku naopak, ne? Že extrémní znamená, extrémní názor je ten, kdo prosazuje názor, který je na okraji názorového proudu, když se podíváte na definici slova extrémní. Tak jestli někdo by tedy měl být extrémní podle definice, tak je to právě paní Pekarová Adamová a TOP 09. Protože to je přece zcela jasné, když nálepkujete ostatní. Sprostě a arogantně urážíte tady prostě miliony voličů pořád dokola. Paní předsedkyně Pekarová, vaším prostřednictvím. Takže jenom tak to tady glosuji, když už tady sedíte, že tahleta vaše otřesná vyjádření, kterými tady častujete od začátku a urážíte tady prostě voliče ostatních stran, že to je opravdu úplně neuvěřitelná arogance. Ale to je vám vlastní, takže to je vaše věc. Ale voliči si to pamatujou, samozřejmě. Občané si to pamatujou. Takže to samozřejmě, tahle arogance, kdy tady prostě pořád někoho urážíte, tak to je samozřejmě špatně.

A my samozřejmě říkáme, že tady chceme ten zákon o referendu. A říkáme, že by se to nemělo tedy, když jsou blízko volby, tak aby tady dva tři měsíce před volbami neprobíhalo referendum a zároveň pak volby. A už by zase křičeli lidi právě typu vás tady z pětikoalice, jak je to drahé, tak je to špatně, tak to jsme tady ošetřili.

A samozřejmě tady v tom našem zákonu řešíme ten zákon o referendu velice podrobně. Říkáme: Je-li podáno více návrhů na konání referenda, prezident republiky posuzuje návrhy jednotlivě v pořadí, v jakém mu byly podány. Referendum na základě později podaného návrhu nevyhlásí. Referendum na základě později podaného návrhu nevyhlásí, jestliže jde o obsahově stejný návrh. Nebo se později podaný návrh obsahově vylučuje s návrhem na vyhlášení referenda podaného dříve.

Tak samozřejmě když někdo podá návrh na referendum, a to bych rád podal za SPD - jenže vy mi to nechcete umožnit, Fialova vládní pětikoalice mi to nechce umožnit, zákon o referendu - tak my bychom dali například otázku: Souhlasíte, souhlasíte s přítomností... souhlasíte s cizími základnami v České republice? To by třeba byla ta otázka. Ano - ne. To je ta odpověď. Souhlasíte třeba s dlouhodobým pobytem cizích vojáků na našem území? To by byla další otázka. Ano - ne. Navíc tady probíhají nějaké přejezdy a tak dále, takže proto tam vkládám slovo dlouhodobý. Například. Ale to už bych nechal na občanech tu otázku, to není otázka, kterou bych tady měl vytvářet já. Ano, já ji rád vytvořím, pakliže mi necháte projít zákon o referendu. Ale dávám tady ty příklady. No a samozřejmě, protože já tady hovořím, vysvětluji ten bod 4 z článku 6 našeho návrhu zákona o referendu, tak samozřejmě kdyby někdo další přišel s úplně stejnou otázkou během několika měsíců, tak samozřejmě logicky nemá smysl, aby byla povinnost vyhlásit referendum na úplně stejnou otázkou. To nemá samozřejmě smysl.

Teď, má-li se konat více referend, umožňují-li to lhůty podle odstavců 2 a 3, kde právě říkáme i vzhledem k těm volbám, jak by to bylo, tak prezident republiky vyhlašuje referenda tak, aby se konala současně. Což si myslím, že je další dobrý návrh, který tady máme, myslím, že je to správně, právě proto, a takhle to je i ve Švýcarsku, aby prostě když je třeba více různých otázek, tak oni to sloučí, sloučí to do jednoho dne, a nejlépe ještě to sloučí ke dni voleb, aby prostě ty náklady na realizaci toho referenda byly malé, byly minimální a aby samozřejmě zároveň ta referenda probíhala. Takže to je tak, my si bereme příklady v těch demokratických zemích a já myslím, že je tak správně.

Referendum se nevyhlásí, a je-li vyhlášeno, nekoná se po dobu, po kterou je vyhlášen nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Po tuto dobu se běh lhůt podle tohoto ústavního zákona přerušuje. No, tohleto, když jsem ještě psal ten zákon, tak to jsem nevěděl, co za otřesnou vládu může přijít. Mám na mysli samozřejmě Fialovu vládu. Protože vy jste schopní normálně, jste normálně schopní vyhlásit válečný stav v České republice kvůli Ukrajině a normálně nás zatáhnout do války. To je úplný vrchol. Protože připomenu, jak vloni na jaře premiér Petr Fiala řekl veřejně v médiích, že Česká republika je ve válce, že jsme ve válce. Normálně bych řekl, ale to už tady zase by mi říkali, že nemluvím slušně, já bych řekl, že to může říct jenom blázen. Takže radši to říkám jako oklikou, protože normálně bych řekl, to je blázen, že jo, samozřejmě. Protože říct, že Česká republika je ve válce, když ani v sousední zemi válka není, ani v České republice, a šířit poplašnou zprávu... Kdyby tohleto řekl člověk, který není fanouškem Fialovy vládní pětikoalice, tak vy už ho poženete před soud. Takový je dnešní stav v České republice! Za názory před soud. Soudit za názory lidi. To je politika paní Pekarové Adamové a premiéra Petra Fialy. Je to tak! To je opravdu děsivý úplně! Je to hrůza, co vy prosazujete. Normálně fašismus! Nástup fašismu! Jediný váš názor je správný a jakýkoliv jiný názor, oznámkujete lidi, zdehonestujete, občansky ničíte tím, že řeknete, oni jsou proruští, oni jsou proputinovští, oni jsou takoví. Přitom to vůbec není pravda, protože ten, kdo nechce válku na Ukrajině, vůbec přece to nemá nic společného s tím, jestli je proputinovský nebo proruský. Kde jste to vzali? Prostě goebbelsovská rétorika, fašistická rétorika v podání paní Pekarové Adamové a premiéra Fialy a dalších exponentů! Je to tak! (Ojedinělé bouchání do lavice zprava.)

Ano, bouchejte! Jenom na to přitáhnete pozornost, na to co jsem říkal. A většina lidí bude se mnou souhlasit. Ostatně to na té důvěře už vidíme těchhle těch politiků. To znamená, už to přeháníte. Už je to moc. Když chodíte mezi lidi, a já jsem mezi lidmi každý týden na velkých akcích, kde se potkávám, jdu v čele a potkávám se s tisíci lidmi, tisíce a tisíce lidí po republice. Lidé mají strach říct svůj názor. Lidé se bojí říct svůj názor, aby je nevyhodili ze zaměstnání. Bojí se říkat veřejně svoje názory. Kvůli tomu, jak vy jste je vystrašili! Je to kvůli vaší vládě! Kvůli tomu, jak vy děsíte lidi, jako jak, co jste tady nastolili za vaší vlády.

Já tady připomenu, jak jste vloni zřídili na Úřadu vlády dokonce pozici vrchního cenzora! ODS ji zřídila. To byl nějaký ten pan Klíma, přitom jeho otec byl disident. To bylo neuvěřitelný, co se tady děje. A nakonec po velké kritice jste tu funkci, po velké kritice opozice i občanů jste tu funkci zrušili. Tak daleko vy jste ušli! Vrchní cenzor, který měl za úkol cenzurovat názory, vám nepohodlné názory! To je politika paní Pekarové Adamové a premiéra Fialy. Dokonce jste si dovolili, tak daleko už jde vaše Fialova vláda, že jste si dovolili dokonce vypnout web našeho europoslance Ivana Davida, bývalého ministra zdravotnictví a bývalého šéfa, ředitele bohnické léčebny, prostě odborníka, špičkového českého psychiatra, a dokonce jste si dovolili vypnout jeho web novarepublika. Jeho web! Protože lidi jako paní Pekarová Adamová a premiér Fiala prostě řekli, a Vít Rakušan, prostě si říkáte, že jsou to názory, s kterými nesouhlasíte. To je strašný. To je strašný, co předvádí vaše vláda. To je hrůza. Přitahujete šrouby svobodě a demokracii úplně neuvěřitelným stylem. A zabouchejte si klidně dvacetkrát tady, mně je to úplně jedno. Protože já hájím naše voliče a hájím svobodu a demokracii. A naši voliči za mnou stoprocentně stojí v tom, co říkám. Já jsem si toho plně vědom a vím to, že to tak je. Vím, že to tak je! Takže si můžete bouchat, jak chcete. Stejně mě neumlčíte. A SPD také ne!

To znamená, to je opravdu hrůza, to je děs. A lidé jsou tak vyděšení vaší vládou, protože ten hon vy označujete za dezinformace, ale to už jste to, vy jste to slovo bohužel úplně zprofanovali už, protože vy označujete za dezinformace jakýkoliv názor, který je proti názoru Fialovy vládní pětikoalice. Takže samozřejmě tonoucí se stébla chytá, ale už je to moc, už to moc přeháníte. Protože naopak já myslím, že dneska, kdyby se nechalo hlasovat o tom, kdo je největší dezinformátor ze všech, tak podle mě jedním z adeptů na vítězství je premiér Petr Fiala. Bezesporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP