(17.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Fialově vládě je to jedno úplně. Vy na to kašlete. Vy vydáváte desítky miliard na Ukrajinu a Ukrajincům, kteří tady ještě zneužívají dávky, jak jsme se dozvěděli z reportáží. A jsem rád, že to televize Prima odvysílala, protože já jsem tady na to upozornil několikrát a byl jsem okamžitě osočen, zase tady lhali poslanci vládní pětikoalice, že jsem prý proruský a proputinovský. Přitom já vůbec proruský ani proputinovský nejsem, vůbec, samozřejmě. Já jsem pročeský. Ale takže vy tady odvádíte pozornost, když jsem tady o tom hovořil a když jsem říkal, že se máte věnovat radši českým občanům, že tady miliony lidí se dostávají do velkých finančních problémů. No a prostě je to tak. Je to tak. Ale pro vás jsou na prvním místě zájmy Bruselu, Berlína, Kyjeva, Washingtonu. Ale zájmy českých občanů, na ty vy kašlete.

Takže my tady máme návrh, abychom zestátnili exekutory, krátce řečeno. Protože já myslím, že ta situace je neúnosná Je to tisk 5 bod 24 a já bych to chtěl předřadit jako bod 3, protože evidentně tady s Fialovou vládou není vůbec žádná řeč. Takže my bychom chtěli zestátnění exekutorů. A cílem našeho návrhu je zrušení zákona o soudních exekutorech a navrácení exekucí zpět do rukou státu. Prostě činnost soukromých exekutorů podle našeho názoru provází řada negativních jevů. Jejich materiální zainteresovanost na výsledcích exekuce sice na jednu stranu vedla ke zvýšení efektivity vymáhání pohledávek, ale především na úkor postavení dlužníků. Proto by bylo vhodné se vrátit k předchozí úpravě před rok 2001 a najít efektivní způsob motivace státních úředníků k rychlému průběhu exekucí, který nevyvolá podobné negativní efekty, jako tomu bylo v případě soudních exekutorů. A musím tady říct, že vláda Andreje Babiše, když jsme to předkládali v minulém volebním období, tak s návrhem nesouhlasila. Vláda Andreje Babiše řekla nesouhlasné stanovisko k zestátnění exekutorů. Ale my si prostě myslíme, že... my prosazujeme zestátnění exekutorů. Takže je to další zásadní rozdíl mezi hnutím ANO a námi. Ale tak to je jako legitimní. My prostě prosazujeme zestátnění exekutorů a je to prostě tak. Takže já bych vás chtěl požádat, abychom jako bod 3 zařadili návrh zákona, který by uzákonil zestátnění exekutorů. Takže to je návrh číslo 3, který bych chtěl předřadit.

No a samozřejmě potom se pojďme podívat na naše další návrhy, které chceme předřadit, protože opravdu, nezlobte se na mě, ale americké základny v České republice versus to, co řeknu teď například, že chceme zvýšit příspěvek na péči těžce zdravotně postiženým lidem v prvním a druhém stupni závislosti, na péči jiných osob samozřejmě, protože ti občané si nemůžou sami pomoci, ti těžce invalidně postižení občané, tak prostě to je důležitý zákon z našeho pohledu. No a já musím říci, že - takže to je bod 4, který navrhuju předřadit. My chceme prostě, aby se tady projednalo zvýšení příspěvku na péči těžce zdravotně postiženým lidem. A to je také aktuální, protože minulý týden se ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS vyjádřil, a to je opravdu úplně plivnutí do tváře všem zdravotně postiženým lidem, že vláda nenajde peníze a nebude mít peníze a nenajde peníze na zvýšení příspěvku na péči pro těžce zdravotně postižené občany. Přímo to prostě na rovinu řekl. Ministr Jurečka s tím souhlasí, ministr práce a sociálních věcí za KDU-ČSL. Já bych rád upozornil, že ten příspěvek na péči se už nezvyšoval od roku 2016. Od roku 2016 se už ten příspěvek nezvyšoval, a když jsme to počítali, jaký je nárůst inflace od roku 2016 do letošního roku, tak je dohromady 40 %. Takže ten příspěvek na péči se sedm let nezvyšoval, inflace plus 40 %, když to prostě sečtete. No, jenže ti invalidé, ten příspěvek na péči je třeba 800 korun dneska. A za to si ale ten zdravotně postižený člověk žádné služby nekoupí. A teď si vezměte, koho se to týká. To je první, druhý stupeň závislosti na pomoci druhých, což jsou třeba například zdravotně postižení občané na invalidním vozíku, a potřebuje ten zdravotně postižený člověk přeložit večer na postel z toho invalidního vozíku. A on se tam sám prostě neumí třeba přeložit. A teď má na tu službu 800 korun. Za to si žádnou službu nekoupí. Sociální službu. To znamená, to je opravdu neskutečná bezohlednost ze strany Fialovy vlády, a ještě to přímo ministr Stanjura z ODS řekl minulý týden, že prostě peníze na zvýšení příspěvku na péči nejsou. To znamená, na dávky Ukrajincům jsou, kteří tady zneužívají dávky ještě, mladí práceschopní Ukrajinci se tam válejí někde na ubytovně, jak jsme viděli v té reportáži na Primě, zneužívají dávky, místo aby šli bojovat na Ukrajinu, když už tedy by něco chtěli dělat. Jenže oni nechtějí nic, nechtějí to ani to. A na lidi, kteří si nemohou sami pomoct, tak na ty peníze nemáte.

Takže my prostě říkáme jasně, že ta výše příspěvku u osob s lehkou nebo středně těžkou závislostí je absolutně nedostatečná a nemůže prostě zajistit výše toho příspěvku pořízení odpovídající kvalifikované péče či pořízení pomůcek těmto občanům. Proto my navrhujeme zvýšit příspěvek lidem do 18 let věku v prvním stupni na 4 950 korun měsíčně místo nynějších 3 300 korun a ve druhém stupni závislosti na 9 900 korun místo současných 6 600 korun. Tělesně postižení nad 18 let věku by pobírali v prvním stupni závislosti 2 640 korun na základě našeho návrhu a ve druhém stupni 6 600 korun měsíčně. Nyní činí tyto příspěvky 880 korun, představte si, jak jsem říkal, a 4 400 korun. Takže my to prostě chceme v každém případě... Jinak vláda zaujala k návrhu neutrální stanovisko. No, tak to opravdu bylo ještě stanovisko, když jsme to předkládali někdy před rokem. Teď už k tomu vláda zaujala evidentně zcela negativní stanovisko. Takže samozřejmě tohleto je bod číslo 4, který já tady předkládám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším. Prosím, jak se přesně jmenuje, ještě jednou, ten bod 4?

 

Poslanec Tomio Okamura: Je to tisk 9 a je to poslanecká novela zákona o sociálních službách.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže to je bod číslo 4.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A prosím ještě, kdy byste si ho přál zařadit?

 

Poslanec Tomio Okamura: Jako čtvrtý bod. (Předsedající: Jako čtvrtý bod.) Ano, to je jako bod číslo 4, říkám, že to chci jako čtvrtý bod. Takže toto je náš další návrh. A potom tedy tady se podívám... (nahlíží do svých materiálů) ... protože tady máme další návrhy. Tak, já si další návrhy nechám ještě na další fázi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A v tuto chvíli je s přednostním právem přihlášena paní předsedkyně Schillerová, ale mám informaci, že pouští - je to tak? Ať dodržím tedy...

 

Poslanec Josef Cogan: Tak já si dovolím spíš technicky požádat o přestávku na jednání klubu STAN v rozsahu pěti minut.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pěti minut? (Poslanec Cogan přitakává.) Ano, dobře, vyhlašuji tedy přestávku do 17.54 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.49 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP