(21.50 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Dovolte mi zrekapitulovat pár milníků v tom harmonogramu při projednávání a sjednávání DCA:

1. dubna 2022 rezort Ministerstva obrany obdržel úvodní návrh DCA od americké strany. 25. května 2022 vláda usnesením č. 443/V schválila směrnici pro jednání o DCA. 9. a 10. června 2022 proběhlo první kolo negociací o DCA za účasti obou vyjednávacích týmů v Praze. 16. srpna jsem informovala vládu o stavu negociace DCA. V září proběhlo druhé kolo negociací za účasti obou vyjednávacích týmů opět v Praze. 27. října vláda schválila změnu směrnice projednání o DCA usnesením č. 902/V. 2. listopadu 2022 proběhla prezentace stavu vyjednávání DCA před poslanci a před senátory Parlamentu České republiky. Jednalo se konkrétně o poslance výboru pro obranu, výboru pro bezpečnost a zahraničního výboru. Byli to poslanci i senátoři, Senát má ten výbor jeden. - Myslím si, že tehdy za SPD se toho jednání účastnil pan kolega Kobza. - 3. a 4. listopadu proběhlo třetí kolo negociace DCA za účasti obou vyjednávacích týmů v Praze. 5. ledna 2023 proběhlo čtvrté kolo negociace za účasti obou vyjednávacích týmů. 10. února se dojednaly všechny dosud sporné části textu DCA. 3. až 10. března probíhalo mezirezortní připomínkové řízení k návrhu na sjednání DCA. 10. března 2023 - projednávání výsledků mezirezortního připomínkového řízení a vypořádání připomínek za účasti zástupců předmětných rezortů. 12. dubna 2023 byla ukončena jazyková kontrola české a americké strany a z ní vyplývající úpravy toho textu, aby tedy se na tom obě strany shodly.

Ve stejný den, 12. dubna, jsem seznamovala poslance opozičních stran jak z poslaneckého klubu ANO, tak potom následně i kolegy z SPD, informovala jsem je o tom aktuálním, posledním textu DCA. Měli možnost a dostali nabídku, aby se konala další schůzka, kde budou přímo i zástupci jednotlivých rezortů, aby si i na tuto schůzku mohli přizvat svoje experty. K tomu došlo, proběhlo. Myslím si i jsem měla pocit z těch jednání s kolegy z opozice, jak s panem Víchem, tak zejména s kolegy z hnutí ANO - za velmi vstřícné připomínky ještě jednou děkuji paní předsedkyní Schillerové a jejím kolegům, panu předsedovi Babišovi - že opravdu měli velký zájem a velkou vůli se s těmi informacemi podrobněji seznamovat.

Po tomto jednání jsme dali návrh na vládu, konkrétně to bylo 26. dubna 2023, kdy vláda schválila návrh na sjednání DCA usnesením č. 294 ze dne 26. dubna 2023. V ten samý den, kdy schválila vláda tuto smlouvu, se ihned na stránkách Ministerstva obrany objevilo plné znění této smlouvy a bylo k dispozici každému, kdo si tu smlouvu chtěl přečíst.

Smlouva byla podepsána ve Washingtonu, D.C., 23. května a za českou stranu jsem ji podepisovala já, za americkou stranu ji podepisoval pan ministr obrany Austin. 2. června 2023 byl materiál doručen do obou komor Parlamentu a zaevidován jako sněmovní tisk 462 a senátní tisk 108. 20. června 2023 DCA projednal výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu a doporučil ji ke schválení.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že tady víceméně těch osm hodin probíhala i diskuse, která se částečně i dotýkala některých věcí, které souvisí s touto smlouvou, tak mi dovolte pár komentářů.

Zaznívalo tady slovo referendum. Není znám případ, kolegyně, kolegové, kdy by DCA bylo v některém z členských států NATO schvalováno referendem. Protože DCA nemají podobu smluv o vstupu do mezinárodní organizace nebo o závazku společné obrany, jsou ve státech schvalovány jako úplně běžné mezinárodní smlouvy o právním postavení příslušníků cizích ozbrojených sil. Ani v Maďarsku neměly referendum.

K tomu, co tady zaznívalo zejména od pana předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. Víte, já jsem si dala tu práci a našla jsem si dva poměrně zajímavé tisky, ke kterým bych chtěla připoutat vaši pozornost. Je to jeden tisk z 9. července roku 2015, konkrétně se jedná o usnesení 835, a druhý tisk je z 29. září 2020 a to usnesení má číslo 1247. V obou těchto případech, kolegyně a kolegové, se jedná o návrh na prodloužení doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v České republice na území České republiky. A k mému velkému překvapení po těch silných slovech Tomia Okamury, která tady zaznívala, a já jsem si to tady napsala přesně s citací, že "ne cizím základnám a vojákům na našem území" - tak možná si to pan Okamura nepamatuje, ale myslím si, že ten náš systém Poslanecké sněmovny asi zpochybnit nelze, hlasování zanášená do tohoto systému tam jsou i do dávné historie.

Takže když se podíváte na hlasování na 263. schůzi (správně: na hlasování 263 na 29. schůzi) z 9. července 2015, bylo to hlasování, které probíhalo v 19.09 a já jsem tehdy byla zpravodajka toho návrhu, tak si představte, že tehdy nezařazený poslanec - protože poté co vytuneloval Úsvit, tak se rozloučil s kolegy a stal se nezařazeným poslancem - tak pan Tomio Okamura hlasoval pro. Pan Tomio Okamura hlasoval pro pobyt - pobyt! - britských vojáků na území České republiky a vyslovil souhlas dokonce s prodloužením doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v České republice na území České republiky v počtu 30 osob s předpokládanou dobou pobytu - hádejte na kolik? Na pět let! Počínaje dnem 10. října 2015. Zároveň pan Tomio Okamura souhlasil s pobytem příslušníků ozbrojených sil členských států organizace Severoatlantické smlouvy, Evropské unie a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír v počtu do 100 osob v jednotlivém kurzu na území České republiky za účelem jejich účasti ve výcvikových kurzech pořádaných Britským vojenským poradním a výcvikovým týmem v České republice od 10. října 2015. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP