(23.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dostáváme se do rozpravy. Faktická poznámka pana poslance Foldyny. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju. Mně vlastně paní ministryně odpověděla na tu otázku, když jsem si ji kladl, proč ti Američané tady chtějí být, co vlastně tady chtějí? Oni vlastně přicházejí chránit vás. Oni přicházejí vlastně zajišťovat bezpečnost a pořádek v zemi, kde vlády a ti, co vládnou té zemi, ztrácí podporu veřejnosti a ztrácí podporu lidu. Tak už mi to je jasný! Teď mi to bylo objasněný! Vlastně přicházejí chránit stávající vládní garnituru, která samozřejmě si to chce zajistit ještě sama svým korespondenčním hlasováním, ale protože veřejnost a lidé už mají této vlády dost, tak najednou se objeví tady žádost o nějakou základnu. A není to pro nic za nic, protože tady je Ramstein a tady jsou vedle, vlastně oni přicházejí chránit vládu České republiky, která ztrácí půdu pod nohama. Asi to takhle tedy vypadá, když mi na to odpovídala teď paní ministryně svým projevem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou se hlásí pan předseda Fiala, pak pan poslanec Hofmann a pan poslanec Vomáčka. Takové je pořadí faktických poznámek.

 

Poslanec Radim Fiala: Odpovím velmi stručně, paní ministryně. Já myslím, že je to jednoduché. Je to salámová metoda. Nebude se to nazývat základna. Jak jste správně řekla, v té příloze smlouvy, kterou má například Slovensko, jsou dvě místa, kde by se mělo vytvořit něco, čemu se nesmí říkat základna. Je to Sliač a Malacky a ti vojáci Spojených států amerických tam prostě jsou. Jsou! A u nás je v té příloze 11 míst, já jsem je tady vyjmenoval, a ti vojáci Spojených států amerických tady budou. A co se stane? Po určitých letech, až nás bude Česká televize každý večer informovat, jak jsou důležití pro naši bezpečnost, třeba po pěti sedmi letech se řekne, no tak když už tady vlastně jsou a jsou tak důležití a dobří a skvělí, tak bychom jim měli umožnit jejich budovy, tu jejich základnu, už by tady měli mít i svoje zázemí, protože jsou pro nás strašně důležití, a tak to prostě bude, až si na ně zvykneme. Já si pamatuju, jak to začínalo. Vlastně Spojené státy americké tady žádné vojáky ani nechtěly. Oni říkali, že s tím přišla česká strana, že je tady chce. Ale to je začátek té salámové metody, která se prostě pořád prodlužuje, a bude to dál a oni tady budou a už je odsud nikdo nikdy nedostane a bude to znamenat pouze posilování síly Spojených států amerických uvnitř evropských zemí, ať už je to Německo, Finsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko.

Paní ministryně, odpovězte mi prosím vás ještě na jednu věc. Slováci si vyjednali doložku k této smlouvě, doložku po obrovských demonstracích, které na Slovensku proti pobytu cizích vojsk proběhly, tak si vyjednali doložku...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče! Nyní v pořadí vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Hofmann, připraví se pan poslanec Vomáčka.

 

Poslanec Jan Hofmann: Děkuji. Já jenom prostřednictvím předsedajícího. Pane Foldyno, vy říkáte, že Spojené státy tedy vstupují do zemí, kde jsou ty vlády slabé, tudíž v Maďarsku, když Viktor Orbán udělal 51 %, to je slabá vláda, myslíte? V Rumunsku, to je slabá vláda? Finsko, Dánsko, Švédsko, kde tedy jednají nyní, tak jsou slabé vlády? Jenom touhle logikou se na to podívejme.

Slovensko - proč má doložku? Protože ta jejich smlouva nebyla tak dobře napsaná, jako je ta naše, proto museli udělat tu doložku k tomu. Není stejná. Naše je originální a lepší, tak jak říká, prostřednictvím předsedajícího, paní předsedkyně Schillerová, a já za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Vomáčka.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuju za slovo. Vážený pane předsedající, já také musím reagovat na kolegu Foldynu, vaším prostřednictvím. Sedím tady, poslouchám, slyším spoustu - čeho? - výroků, abych byl slušný, z levé strany spektra a nestačím se divit. Ale to, co tady teď řekl pan kolega Foldyna, prostřednictvím předsedajícího, že vlastně Američané sem přijdou, aby chránili pětikoalici, tak to je spíš tedy na Národní divadlo a na cenu Thálie, a nikoliv na Poslaneckou sněmovnu! Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktická poznámka - pan předseda Fiala ještě jednou se hlásí.

 

Poslanec Radim Fiala: Jsem rád, že jste to zvedl, protože to byla podle mě od kolegy Foldyny velká nadsázka, ale koneckonců může se to začít používat.

Ale já dokončím tu svou otázku na paní ministryni. Interpretační doložka. Slováci mají takzvanou interpretační doložku, že na jejich území nebudou základny a nebudou tam skladovány jaderné zbraně. Za prvé. Maďaři mají také doložku vyjednanou v tom, že pokud tam budou základny, a z té jejich smlouvy plyne, že tam mohou být základny, třeba se to nebude jmenovat základna, ale budou tam vojáci Spojených států amerických, že jim bude velet Maďar, aby věděli, co se tam děje. My nic takového nemáme. Nic takového nemáme. Ale všecky ty smlouvy v celé Evropě, paní ministryně, počítají s tím, že tam budou vojáci Spojených států amerických. A vy nám tady říkáte, že to tady nebude. Prostě jenom se to nebude jmenovat kachna. Kejhá to jako kachna, vypadá to jako kachna a jenom se to nebude jmenovat kachna. Ale bude to kachna. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ještě je tam faktická poznámka pana poslance Foldyny, pak paní ministryně s přednostním právem. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju. Vy jste mi nahrál, pane kolego. Podívejte se, já to neberu jako nadsázku. V šedesátém osmém, když ztrácel komunistický Tálibán půdu pod nohama, tak sem Alois Indra, Kapek a Bil'ak také pozvali sovětské vojáky. Taky sem pozvali okupanty a říkalo se tomu bratrská pomoc. Také podepsali smlouvu. Byla to možná smlouva ještě propracovanější, než je tahle. Já si vůbec nemyslím, že ti Američani mají až takovou tužbu tady být. Ale vy a vaše politická garnitura ztrácí půdu pod nohama. Vy tady šlapete na kejhák důchodcům! Vy tady drancujete státní rozpočet. Vy přivedete zemi k bankrotu! A máte obavu. A proto jsem to řekl.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s přednostním právem paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Nevím, jestli nám přísluší komentovat to, co si vyjednává jiná členská země. Nejsme slovenský parlament, jsme česká Poslanecká sněmovna a vyjednáváme smlouvu nebo ratifikujeme smlouvu tak, jak ji vyjednaly vyjednávací týmy. Jak jsem tady říkala, ty smlouvy jsou rozdílné. Slovensko například k rozšířeným notifikacím prosadilo i povinné konzultace, naopak Češi a Maďaři zase odkazují na respekt k mezinárodním právním závazkům, což se právě týká pokusu ovlivňovat přítomnost jaderných zbraní na svém území.

Pane kolego Fialo, prostřednictvím pana místopředsedy, Česko je přece vázané smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Tak nás tady nestrašte jadernými hlavicemi. Já jsem část svého dětství prožila před články z Rudého práva, kde seděl Reagan na pershingu. A prosím, nezkoušejte to tady znovu tou nějakou vaší rétorikou obnovit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. To bylo přednostní právo paní ministryně a vracíme se do obecné rozpravy. Hlásí se pan předseda Benda s procedurálním návrhem, jestli tomu dobře rozumím.

 

Poslanec Marek Benda: S přednostním právem, ale bude se týkat procedurálního návrhu.

Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, pane premiére, dámy a pánové, pokládám tuto smlouvu za natolik důležitou, že její projednávání po půlnoci pokládám za v podstatě nedůstojné, nedůstojné této Sněmovny. Proto navrhuji, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do zítra do 15. hodiny, a tím pádem posléze přerušili projednávání dnešní schůze s tím, že zítra dopoledne by pokračovala třetí čtení, která jsou tam pevně zařazena, a v 15 hodin bychom pokračovali projednáváním tohoto bodu. Pokládám za férové, aby takto zásadní smlouva byla hlasována za denního světla. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. To je procedurální návrh. Já jsem mezitím zagongoval. Ano, slyším žádost o odhlášení. Všechny vás odhlašuji a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili opětovně. Já hlasuji dneska s náhradní kartou číslo 20 - pro stenozáznam.

Počkáme, než se počet poslanců v sále ustálí... Počet poslanců se pomalu ustálil.

 

Já jenom zopakuji, že budeme hlasovat o procedurálním návrhu, který přednesl pan poslanec Benda, a ten procedurální návrh zní, že tento bod bychom přerušili do zítřka do 15. hodiny. Tím bychom dneska přerušili schůzi a pokračovali bychom zítra v 9 hodin třetími čteními.

Myslím, že je všem jasné, o čem budeme hlasovat, a já si dovolím zahájit hlasování a ptám se, kdo je pro takový procedurální návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 42 bylo přihlášeno 136 poslanců, pro hlasovalo 119, proti 13. Procedurální návrh byl přijat a já konstatuji, že jsme tento bod přerušili do zítřka do 15 hodin.

 

Přerušuji tedy dnešní schůzi. Potkáme se zítra v 9 hodin, kdy budeme pokračovat v projednávání třetích čtení. Děkuju pěkně a přeju vám dobrou noc.

 

(Jednání skončilo 28. 6. v 0.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP