(23.40 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

K té trestní jurisdikci. Přesně naopak, nesmysl. Je vždy a zcela na uvážení české strany, zda si ponechá jurisdikci nad americkým vojákem, který je podezřelý ze spáchání trestného činu. Když jste zmiňoval tu lanovku, tak to je přesně ten případ, kdy by si Česká republika právě vyžádala tu jurisdikci a americká strana by ji musela dodržet. Kdyby nebyla DCA, tak by to tak nemuselo být.

Já vím, že vy jste to určitě komunikoval s panem doktorem Koudelkou, který i v tom veřejném prostoru debatoval o takzvané nevyváženosti té smlouvy. Také bych na to teda zareagovala. Česká DCA stejně jako všechny další obdobné dohody, které mají evropské země s Amerikou uzavřeny, je v tomto smyslu asymetrická. Ano, je. Je uzavírána s cílem usnadnit a zefektivnit působení amerických ozbrojených sil v Evropě. Důvodem je to, že američtí vojáci jsou pilířem společné obrany v rámci Severoatlantické aliance, tvoří páteř aliančních obranných plánů a samotná jejich přítomnost v Evropě má významný odstrašující potenciál. NATO jako takové je primárně určeno k obraně Evropy, nikoli Severní Ameriky. V jakémkoli scénáři kolektivní obrany pod hlavičkou NATO by dominantní roli sehrály právě americké ozbrojené síly, které v Evropě už působí nebo by byly do Evropy rychle vyslány za účelem posílení. Dominantní role amerických ozbrojených sil v kolektivní obraně Evropy je také hlavním faktorem, který činí členství v NATO tak atraktivním a kvůli němuž do Aliance od roku 1999 vstoupilo už 15 evropských zemí. Mimochodem v tom posledním období se jako nejlepší náborář osvědčil prezident Putin, protože po jeho invazi na Ukrajinu se rozhodly vstoupit do Severoatlantické aliance dvě země, které v minulosti členství odmítaly.

Za účelem posilování věrohodnosti alianční obrany je také důležité, aby američtí vojáci mohli v Evropě efektivně působit i ve spolupráci se spojeneckými, tedy i, pane kolego, českými vojáky, aby mohli cvičit, přesouvat se, připravovat se, činit odstrašující opatření a zajišťovat logistiku. Opačně to samozřejmě platit nemůže. Evropští vojáci sice občas v malých počtech v Americe cvičí, ale jejich nasazení k obraně Ameriky se nepředpokládá. Nebo si myslíte a vy byste byl pro, abychom tady hlasovali o vysílání českých vojáků do Spojených států, třeba na ochranu hranic? Vám se ta vaše otázka nezdá absurdní?

K tomu neplacení nájmu. Víte, mně to přijde opravdu od vás skoro až - já to slovo použiju - nechutné. Američtí daňoví poplatníci dotují obranu Evropy dlouhodobě, a víme to všichni, včetně České republiky, a pan předseda klubu SPD Fiala by je za to chtěl kasírovat?

K těm krajským a obecním pozemkům. Žádné krajské a obecní pozemky Američanům poskytovat samozřejmě nebudeme. DCA nic takového neříká, ani se k ničemu takovému nemůžeme zavázat. DCA pouze říká, že pokud by něco takového bylo potřeba, například pro parkování třeba vojenských vozidel v případě přesunu, tak česká strana zastoupená Ministerstvem obrany pomůže tomu, aby se obě strany dohodly. Nic víc, nic míň. DCA jako taková je jedním z nástrojů pro lepší realizaci Severoatlantické smlouvy.

A tady ještě k těm vízům možná bych doplnila, že víza amerických vojáků, to, co tady říkal pan kolega Fiala, je úplný nesmysl. Američtí vojáci nemusí mít pro vstup do České republiky víza už teď, to už dávno řeší právě ta NATO SOFA. A samozřejmě Česká republika bude mít vždycky přehled o amerických vojácích v České republice. Na tom se s USA vždycky domluvíme. Mají ID karty, budeme mít přehled o tom, kdo tady je, a americká strana bude neustále ty věci vzájemně konzultovat a budeme si vyměňovat informace.

K té asymetrii. Tady bych ještě zmínila, že asymetrický smluvní vztah a priori neznamená automatickou nevýhodnost takové smlouvy. Tak to prostě není a vy to tedy asi vnímat nechcete.

Možná ještě v úplném závěru bych jenom zmínila a připomněla - jste tady už docela dlouho také jako poslanec, i dlouhé období jste předseda klubu SPD a víte přece, o čem tady v této Poslanecké sněmovně buďto na plénu Sněmovny, anebo ve výborech hlasujeme. Tak mi dovolte jenom připomenout, že pravidelná cvičení Armády České republiky s cizími ozbrojenými silami na území České republiky, přelety, průjezdy přes území ČR se datují k roku 1994, kdy Česká republika přistoupila k aliančnímu programu Partnerství pro mír. A kdybych vám jenom vzala posledních pět let, ta čísla, tedy rok 2017 až rok 2022, tak za těchto pět let proběhlo cvičení s účastí jiných států celkem 218krát, z toho bylo 55 cvičení s účastí ozbrojených sil Spojených států amerických. Celkový počet zahraničních účastníků cvičení za těch pět let je 15 000. V České republice cvičilo 15 000 vojáků - s vaším souhlasem. Vy jste to tady hlasovali stejně, jako jste hlasovali ty Brity.

Když už jsme teda u toho přistávání a přeletů, tak to číslo řeknu taky. Opět za to stejné období, za těch pět let, tady bylo celkem 2 400 přistání. Bylo tady 43 200 přeletů. Víte, kolik z toho bylo přeletů ozbrojených sil USA? 30 000. Průjezdy a pozemní přepravy ozbrojených sil jiných států v letech 2017 až 2022. Takže vlaky za pět let - 58, silniční přepravy 5 301, z toho silniční proudy 448, a bylo přepraveno celkem 40 000 osob a 12 000 techniky, což rozhodně není málo.

Takže my tady vlastně řešíme něco - prostě strašíte lidi nějakými skutečnostmi, které tady už dávno jsou. Můžete mi říct, kolik amerických základen, když teda Maďaři to schvalovali v roce 2019, kolik amerických základen vzniklo v Maďarsku? Nebo kolik jich vzniklo na Slovensku? Kolik jich vzniklo v Polsku? Možná ti Poláci si to přejí ze všech nejvíc, aby tam tu základnu měli, ale nejsem si vědoma toho, že by teď v poslední době tam nějaká vznikala.

A ještě v úplném závěru. Pane kolego, když si představíte mapu České republiky, víte, kde se nachází Bavorsko. Určitě to víte, stejně jako to vědí ostatní kolegové. Tak si představte, že hodinu - dvě hodiny z Prahy, hodinu od Rozvadova se nachází největší evropská americká základna Grafenwöhr v Bavorsku. Je tam zhruba 50 000 vojáků, některých civilních zaměstnanců. Tato největší evropská americká základna je hodinu cesty od našich hranic. Jak víme, jsme v Schengenu, je tady volný pohyb osob. A tato americká základna se prosím pěkně nachází na 240 kilometrech čtverečních. Můžete mi říct, jak vás vůbec mohlo napadnout, že by - když mají takovouhle základnu v Německu, a ne jednu, mají Ramstein, tu mají zase v Porýní-Falc - tak proč by si zrovna Američani vybírali Českou republiku, že by tady chtěli mít nějakou základnu, když ji mají hodinu od našich hranic? Absurdní! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP