(12.50 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Pozměňovací návrh je v rozporu se směrnicí Work-life Balance a nárokem na pružné uspořádání práce. Využití čl. 22 směrnice 2003/88/ES vyžaduje předchozí vyjednání výjimky na úrovni orgánů EU.

K těmto podstatným argumentům, které v tomto dopise byly nám všem adresovány, bych chtěl uvést za MPSV následující. My k tomuto návrhu, a já to tady budu říkat, zaujímáme neutrální stanovisko s ohledem na výsledek jednání výboru pro zdravotnictví a výboru pro sociální politiku, s ohledem na zavedení nároku na dovolenou takzvaných dohodářů. Opoziční i koaliční poslanci upozorňovali na riziko omezení dostupné lékařské péče. Další dohodnutá práce přesčas ve zdravotnictví je ryze dobrovolný - opakuji dobrovolný - institut, který je zvýhodněn příplatkem za práci přesčas ve výši 25 % průměrného výdělku. Nedochází k navýšení úvazku lékařů a zdravotníků. Žádný ze zaměstnanců s další prací přesčas nemusí souhlasit. Opatření by bylo zavedeno na dobu určitou pěti let, jež by mělo pokrýt dobu, než budou zajištěny další doplňující personální kapacity, poté dojde k derogaci.

Pozměňovací návrh zavádí další dohodnutou práci přesčas v totožných intencích, jako tomu bylo v letech 2008 až 2013. I tento institut nebyl ze strany orgánů EU podroben žádné kritice. Článek 6 písm. b) směrnice 2003/88/ES není předmětným pozměňovacím návrhem porušen, neboť čl. 22 téže směrnice, takzvaný opt-out, zakotvuje právě výjimku z citovaného čl. 6, kdy mimo jiné pravidlo maximálně 48 hodin práce týdně včetně přesčasů nemusí být dodrženo. Pozměňovací návrh obsahuje všechny předpoklady pro zavedení výjimky dle čl. 22 směrnice 2003/88/ES včetně odst. 1 písm. a), neboť je vyžadován předchozí souhlas pracovníka. Další povinné předpoklady, tedy vedení zvláštní evidence další přesčasové práce, zákaz jakýchkoli sankcí při odmítnutí práce přesčas a stanovení zvláštního dozoru ze strany orgánu SÚIP nad bezpečností práce včetně stanovení sankcí za nedodržení těchto podmínek. Využití čl. 22 směrnice 2003/88/ES nevyžaduje vyjednání předchozího souhlasu Komise, ale pouze aby Komise byla o využití čl. 22 vyrozuměna. Toto lze učinit i následně. Směrnice Work-life Balance není porušena, veškerá práva zaměstnanců vyplývající z této směrnice nejsou předmětným pozměňovacím návrhem dotčena a samotná směrnice Work-life Balance neobsahuje ustanovení o omezení pracovní doby ani práce přesčas.

Tolik ještě, myslím, že i docela podrobné, ale zároveň argumentačně myslím jasné vypořádání těchto řekněme kritických připomínek, které tady vzešly ze strany kolegů z odborů. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 423/6, který byl doručen dne 15. června 2023, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 423/7.

Otevírám rozpravu, do které eviduji několik přihlášek. Jako první vystoupí pan poslanec Milan Brázdil, připraví se paní poslankyně Andrea Babišová a další. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Vím, že jsme ve třetím čtení a tady bychom měli (mít) jenom legislativně technické, ale tak jenom lehce vás zdržím.

Při projednávání tohoto tisku, transpozice dvou směrnic Evropy, jsme žádali, abychom ji dostali na projednání zdravotního výboru. Nestalo se tak. Tak se to iniciativně vzalo na zdravotní výbor a hodně dlouze jsme o tom diskutovali. Závěr z toho byl, tady pracovnice - už nevím, jak se jmenovala, paní magistra, která tam byla z Ministerstva práce a sociálních věcí - říkala: nic nemůžete, nic do toho nedávejte, nic nemůžete, protože to je transpozice a cokoli uděláte, tak to je prostě špatně. A tak jsme se tam rozešli. Tak potom proč to vlastně do toho právního řádu dáváme? My nemůžeme nic? Evropa bude všechno jen diktovat a my ji jen musíme poslechnout?

Tak tam vznikaly nápady, jak pomoci zdravotnictví, protože vy víte, že zdravotníci jedou především s tím, že mají hodně, hodně nadúvazků, a díky tomu vůbec máme dostupnou péči. Pak to dopadlo tak, že máme nějaké pozměňovací návrhy. Já bych teď upřel pozornost na jeden z nich. Prosím, nejedná se o navýšení nějaké přesčasové práce, ale jedná se o to, že lidé, kteří chodí do práce a měli by možnost mít přestávku v té práci, by mohli sloužit 24hodinovou službu, směnu. K čemu to povede? To odůvodnění. Vy víte, že tady existuje zákoník práce, ale i služební zákon. Zatímco hasiči a policie můžou mít 24hodinovou službu, mají i osmihodinovou, mají dvanáctky, mají i 24hodinovou. A ta jejich práce je úplně stejná jako například práce dejme tomu lékaře na záchrance. Taky má možnost odpočinout si mezi výjezdy. A tam na rozdíl od zákoníku práce oni nemají možnost si říct já to chci nebo nechci, tam je jim to nařízeno. Ale já jsem chtěl, aby to byla jenom možnost těch profesí, které mají možnost mít přestávku v té práci, aby mohli sloužit 24 hodin.

Dámy a pánové, co se tím stane? Tady jsme před chvilinkou říkali, jak je důležité, aby kamioňáci dojeli domů a byli s rodinou. Ale já chci úplně to samé - aby se zmenšilo množství cest do práce. Dvanáctka - domů, druhý den dvanáctka, cesta domů, práce, cesta z práce. Větší čas na to strávit život pohodlněji, ale přitom nenavýšit množství odpracovaných hodin. To by mělo všechno zůstat, to by zůstalo. Někdo argumentuje - ale přece nemůžete, to byste mohli také jako lékaři udělat chybu. Ale tam je ta podmínka, že tam musí být přestávka na odpočinek. A to tam je, to tam je možné, v určitých profesích je to možné.

Já vás tedy chci poprosit, vím, že na tom sociálním výboru jste dali zamítavé stanovisko, vím, že pan ministr říká: nemůžu nic dovolit. Ale já si nejsem jistý, jestli tohle nějaký soud řeší, že to se nesmí, když vlastně to možné je, samozřejmě v tom služebním zákoně, 24hodinová služba. Je to jenom možnost, musí s tím ten člověk souhlasit. Budou rádi souhlasit, budou víc s rodinou, bude míň spálené nafty, benzinu a přitom práce zůstane odpracovaná. Všechno bude tak jak doteď, kvalitní pohodové. Za mě, já vás chci poprosit, zkuste se zamyslet nad tím, jestli to je něco... To není žádné politikum. Každý, kdo by v takové práci mohl pracovat, tak se buď rozhodne ano, já to zvládnu, anebo to nezvládnu a nemůžu.

Takže vás chci ještě jednou o to poprosit, je to pozměňovací návrh J. Dal jsem ho na poslední chvíli a je to jenom to, aby se umožnilo těm, kdo chtějí, aby mohli podle zákoníku práce vykonávat tu svou práci více než 12hodinovou. Děkuji vám, že mě alespoň pár z vás poslouchalo, a zkuste se prosím zamyslet. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Andrea Babišová a připraví se pan poslanec Miroslav Janulík. Prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, Česká republika je fenoménem v práci pro dohodáře. Velké množství našich občanů si takto vypomáhá v tíživé finanční situaci a kromě svého základního zaměstnání pracuje na dohodu.

Velice mě těší, že pan ministr tady dneska obsáhle zdůvodnil pozměňovací návrh pana doktora Kaňkovského, který jsme probírali na výboru pro sociální záležitosti, protože si myslím, že tento pozměňovací návrh je velice důležitý pro to, aby u nás byla zachována kontinuita zdravotní péče pro občany České republiky vzhledem k tristnímu množství našich lékařů a zdravotnického personálu. Tak jak dobře uvedl, je to práce dobrovolná, tuto práci nelze nařídit a zcela jistě tento pozměňovací návrh pana Víta Kaňkovského podpoříme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP