(15.50 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Za třetí. Výkonné orgány stanoví postupy týkajících se přístupu českých orgánů z mimořádných bezpečnostních či jiných důvodů do dohodnutých zařízení a prostorů nebo jejich částí, které byly určeny k výlučnému užívání ozbrojenými silami USA. - Jestli bych se to jako laik pokusil analyzovat, tak že musí se domluvit orgány odpovědné, což jsou Ministerstva obrany České republiky a Spojených států amerických, obě dvě se musí domluvit, jestli je to mimořádná situace a jestli tedy české orgány mohou vstoupit do dohodnutých zařízení a případně nějakou kontrolu tam provést. Tak to jediné, co jsem tam tedy, přiznávám se, takhle jsem to analyzoval, tak jediným tímto složitým způsobem mohou české orgány nějakým způsobem zkontrolovat, co vlastně na těch základnách je.

Článek 11. Pohyb letadel, plavidel, vozidel. Letadla, plavidla a vozidla provozovaná ozbrojenými silami USA nebo výlučně pro ně mohou volně vstupovat, pohybovat se na území České republiky a opouštět ho za podmínek respektování relevantních pravidel pro bezpečnost, ochranu a pohyb v oblasti letectví, vnitrozemské plavby a pozemní dopravy. Na palubu takových letadel, plavidel a vozidel nebude možné bez souhlasu Spojených států amerických vstupovat nebo je podrobovat prohlídce.

V každém případě veřejnost nebude informována o typu zbraní a munice Armády Spojených států amerických dislokovaných na území České republiky. Předpokládám, že to bude tajné. Otázka zní, jestli budou informovány naše zodpovědné orgány, kterým smlouva poskytuje velmi omezené možnosti kontroly při skladování ve zvláštních případech a nikoliv při převozu.

A teď další otázka, kterou mi velmi často občané zasílají. Občané se obávají, že vojenské síly Armády Spojených států amerických se mohou angažovat na našem území ve prospěch podporovaných politických nebo názorových sil. Pokoušel jsem se tam hledat něco, co by to potvrzovalo.

Článek 3 Přístup k dohodnutým zařízením, prostorům a jejich užívání. Bod 1. Při plném respektování suverenity České republiky jsou ozbrojené síly USA, dodavatelé USA, čeští dodavatelé, závislé osoby a další osoby podle vzájemné dohody oprávněny k nerušenému přístupu a užívání dohodnutých zařízení a prostorů pro účely... A teď těch účelů je tu mnoho a já vyberu tři, které mně připadají trochu, jako že by to mohlo být podezřelé: činnosti v oblasti bezpečnostní podpory a spolupráce - není blíže specifikováno; řešení krizových situací - já si myslím, že taková krizová situace mohou být i občanské nepokoje, ale třeba se mýlím. A pro takové účely, na kterých se strany nebo jejich výkonné orgány dohodnou. Tak to je hodně gumové, pod tím se může schovat cokoliv. Ale říkám, já rád si to nechám vysvětlit a vyvrátit, že ty mé obavy a obavy těch občanů jsou neopodstatněné.

No a teď jsou tady ty nešťastné základny Spojených států amerických. Jak tady opakovaně zaznělo, já to tady už moc nebudu omílat, ono to tady několikrát už padlo. Pokusím se přečíst ten článek, protože možná někteří jste to nečetli.

Článek 3 Přístup k dohodnutým zařízením, prostorům a jejich užívání. Je to bod 2. Strany budou dohodnutá zařízení a prostory užívat společně a budou k nim mít společný přístup, s výjimkou těch dohodnutých zařízení a prostorů nebo jejich částí, které byly výkonnými orgány specificky určeny k výlučnému přístupu a užívání ozbrojenými silami USA.

A teď, co to je, ta dohodnutá zařízení a prostory? Označují zařízení a prostory na území České republiky, jejichž soupis je obsažen v příloze A - a to už vám tady číst nebudu, to tady četl náš pan místopředseda - této dohody poskytnuté Českou republikou podle podmínek této dohody ozbrojený silám USA, dodavatelům USA, českým dodavatelům, závislým osobám a dalším osobám podle vzájemné dohody. Za účelem podpory těchto činností a účelů opravňuje Česká republika ozbrojené síly USA, aby kontrolovaly vstup do dohodnutých zařízení a prostorů nebo jejich částí, které byly poskytnuty k výlučnému užívání ozbrojenými silami USA.

Bod 6. Česká republika poskytne veškerá dohodnutá zařízení a prostory bez nájemného či obdobných nákladů pro ozbrojené síly USA.

Takže z mého pohledu má pan premiér pravdu. Nebudou tu základny Spojených států amerických, ale dohodnutá zařízení a prostory. A kdo najde rozdíl kromě názvu, tak budu rád, pokud mě doplní. Já samozřejmě chápu, že ta dohodnutá zařízení budou obsazena vojsky Spojených států amerických někdy v budoucnu, ale vzhledem k té situaci bezpečnostní, která je, tak se dá očekávat, že se to stane. A pak z mého pohledu tedy, ať už to nazveme, jak chceme, dohodnutá zařízení nebo základny, prostě budou to prostory, kde budou umístěna americká vojska. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reagovat bude s přednostním právem paní ministryně. Pardon, omlouvám se, paní ministryně, máme tady ještě faktické, tak musíte vyčkat. Děkuji za trpělivost. S faktickou poznámkou pan poslanec Horák, poté pan poslanec Žáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já bych taky krátce reagoval. Ona zaznívá nejenom dnes, ale i včera právě spousta dezinformací. A jak pan předřečník řekl, taky nám chodí maily a ty jsou právě, tam jsou reakce na ty dezinformace a ti občané se ptají na základny, na umístění vojáků, na raketovou obranu, na protiraketové systémy. A na to se ptají proto, protože to právě zaznívá i v této Sněmovně. Tady dva dny zaznívají informace, že tady budou umisťováni vojáci, budou tady vznikat základny. A není to pravda. Takže ty dezinformace, ty právě vznikají tady a ti důvěřivější a citlivější lidé na ně reagují a toho se právě obávají. Samozřejmě že se jedná o smlouvu technickou, která upravuje jisté technické a právní specifikace, které v současné době již funguji.

A ještě k nějakým řekněme historickým otázkám. Srovnávání okupace v roce 1968, kdy tady jezdily cizí tanky, byli stříleni naši lidi a zabíjeni, s nějakou technickou smlouvou, kterou notabene podepsalo 24 států Severoatlantické aliance, to je přece - no buď je to naprostá neznalost historie, nebo je to skutečně učebnicová demagogie. Nebo to chcete říct, že v těch 24 státech, které podepsaly tuto smlouvu, tak tam jezdí americké tanky a zabíjejí tam lidi? To je přece takový nesmysl! Jak to můžete říkat? Ale člověk za rok a půl v této Sněmovně si opravdu na to strašení zvyká. To je, jak když jsme tady byli hodiny a noci v zimě a vykládalo se o pandemickém zákoně, že je to konec demokracie a totalita, diktatura. Kde to je? Kde jsou ty řeči? Je nějaká omluva? Zazní to? Nezazní? Takže je to strašení lidí. (Předsedající: Čas.) A myslím si, že to strašení lidí není fér. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická, pan poslanec Žáček, poté pan poslanec Zlínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já bych zareagoval, odpověděl na jednu otázku svého předřečníka. Samozřejmě vaším prostřednictvím. Protože my tady za tímto pultíkem jsme chráněni imunitou a máme indemnitu, tak sebevětší hloupost, sebevětší dezinformace, sebevětší nesmysl zde může zaznít. A co vám jediné hrozí, je, že veřejně budete označen za šiřitele hlouposti, šiřitele dezinformací a šiřitele bludů, kterými se snažíte ovlivnit naši veřejnost. Nic víc. Takže znovu opakuji, imunita, indemnita bohužel opravňuje některé naše kolegy snad až na nějakou hranici vulgarity k tomu, aby zde říkali cokoliv. A my se s tím musíme samozřejmě nějakým způsobem demokraticky konfrontovat a vyvrátit to vzhledem k tomu, že přece jenom nějaký vliv na veřejnost máte. Byť vám píšou jenom desítky nebo stovky mailů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou je přihlášen pan poslanec Zlínský, připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážení kolegové, kolegyně, já samozřejmě chápu, že ta smlouva je jakási technikálie, která má umožnit pobyt amerických vojsk u nás. Já to chápu. Ale prostě mně se ty dikce, které tam jsou, nelíbí. Prostě pak až k tomu dojde, k tomu rozmístění, tak... a proto se ta smlouva vlastně přijímá, aby ta armáda tady byla. Ona se nepřijímá proto, aby tady nebyla. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP