(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou zatím jako poslední paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem vystupovat nechtěla, ani reagovat, ale chtěla jsem říct, že ti lidé, to není, že bychom my tuto informaci jako nějak pouštěli o základnách do toho prostoru mediálního, ale já jsem zaznamenala, že třeba i celá řada právníků se k tomu vyjadřovala, konkrétně třeba pan doktor Dostál, a upozorňoval v té smlouvě na články, že samozřejmě ty prostory a objekty, které americké straně poskytneme, že tam mohou být provedeny stavební úpravy a oni tam mohou skladovat zbraně. Takže na základě tohohle on pak umožňuje tu myšlenku, že by tam ty základny nebo něco takového mohlo vzniknout.

A co se týká té nedůvěry lidí a těch e-mailů. Nedivte se, vždyť váš pan premiér Petr Fiala už tolikrát lhal! Tak se proboha nedivte těm lidem, že už vám nevěří! Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To byla zatím poslední faktická poznámka. Nyní s přednostním právem paní ministryně Černochová.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju. Já myslím, že i pan poslanec Zlínský si zaslouží odpovědi na otázky, které mi tady položil, takže omlouvám se, jestli tady zdržuju, ale prostě slíbila jsem, že budu reagovat, a reagovat chci. Budu reagovat vlastně od konce, možná tím, že vysvětlím, jak se DCA liší od smlouvy SOFA, která platí v rámci NATO, protože to je taky věc, která se touhle Sněmovnou z té vaší části nese. Tak dovolte mi, abych vám to ještě jednou vysvětlila.

Dohoda mezi členskými zeměmi NATO o statutu jejich ozbrojených sil, takzvaná NATO SOFA, podepsaná v roce 1951, je mnohostrannou mezinárodní smlouvou platící v České republice již téměř 23 let od našeho vstupu a upravuje právní postavení ozbrojených sil států NATO na území jiných členských států. Sama NATO SOFA předpokládá, že si členské státy mezi sebou mohou některé záležitosti podrobněji upravit, čímž ji de facto doplní. DCA upravuje i ty oblasti, kterým se NATO SOFA nevěnuje, právní postavení dodavatelů amerických ozbrojených sil, ochrana životního prostředí. Ačkoliv je NATO SOFA dobrým a již dlouhá léta platným základem pro obrannou spolupráci v rámci NATO, je pro obě strany výhodné nastavit si bilaterální obrannou spolupráci nad její rámec a podrobněji. Proto tedy teď bych doplnila, že NATO SOFA obsahuje v článku 2 - pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně - obecný zákaz činností neslučitelných s duchem dohody, zvlášť politické činnosti v přijímajícím státě. To je odpověď na vaši otázku.

K tomu uloženému materiálu. Tady ta reciprocita funguje. Takže Armáda České republiky nemůže v zahraničí nechat svůj obranný materiál jen tak volně ložený, vždy musí nad tím materiálem mít neustálou kontrolu. Je to zákonná povinnost těch vojáků.

Tady bych ještě ráda doplnila ty vaše dotazy k těm zbraním hromadného ničení. Ne, DCA nepovede k rozmístění jakýkoli zbraní hromadného ničení na území České republiky. Rozmístění jaderných zbraní USA v Evropě je v souladu s jadernou politikou NATO dlouhodobě etablované již od té éry studené války a rozhodně se nepředpokládá, že by se na něm cokoliv měnilo.

Nad rámec toho, co jsem vám teď říkala, bych vám ještě, pane kolego, doplnila, že Česko je vázané smlouvou o nešíření jaderných zbraní. Dále bych ještě řekla, že v současnosti, abyste tu informaci měli, mají Američané jaderné zbraně v řádech desítek kusů v Belgii, v Itálii, v Německu, v Nizozemsku, v Turecku. Tady ovšem jde o součást aliančního konceptu zvaného Nuclear sharing. Zbraně jsou rozmístěné se souhlasem - se souhlasem! - přijímajících států. Takže tady opravdu se něčeho takového ani vy, ani kolegové z SPD a hlavně ani občané České republiky nemusíme obávat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Faktická poznámka bude následovat prostřednictvím pana poslance Balaše a poté se připraví pan poslanec Zlínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem se nechtěl hlásit původně, ale už mně to nedalo, když jsem poslouchal ty vaše některé připomínky, které se týkaly mezinárodní smlouvy a mezinárodního práva. Ale to pominu, protože tam byla celá řada dezinformací a naprostého nepochopení toho, jak to mezinárodní právo funguje, včetně interpretace té smlouvy. Ale chci jenom říct, že v samotné preambuli navrhované smlouvy, kterou teď projednáváme, se píše, že - musím to tady najít - obě strany to chápou tak, že... "uznávajíce, že přítomnost ozbrojených sil USA na území České republiky podle této dohody je se souhlasem České republiky a s plným respektem k Ústavě České republiky a českému právu". Není tedy pravda, že si tady kdokoliv může dělat cokoliv, zakládat, stavět, jak si vzpomene. Naopak je tady jasná povinnost respektovat právní řád země, na kterou ty ozbrojené síly budou umístěny. A v zásadě ta ustanovení v preambuli mají vlastně význam zejména interpretační. Takže v tomhle ohledu nemá smysl se bát toho, že by tady někdo dělal nepravosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Poslední faktická prozatím, pan poslanec Zlínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji za slovo. Já jsem rád, co tady řekla paní ministryně ohledně těch jaderných zbraní, protože to je jedna z nejhorších věcí, které zneklidňují naši veřejnost.

A co se týká té kontroly, já jsem tady vznesl dotaz ohledně té kontroly, jestli skutečně je to tak, že ty naše možnosti kontroly, co ta americká armáda sem bude přivážet, jsou v podstatě významně omezené. Takže já jsem vás chtěl ještě požádat, jestli byste byla tak hodná a nějak blíže to specifikovala.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Vomáčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Já bych teď využil toho, že jsem měl čas se podívat na Novinky.cz, a chtěl bych tady pana svého předřečníka Zlínského potěšit, protože vlastně i předseda druhé opoziční strany prohlásil - cituji - včera: "Žádné americké základny ani vojáci tu nebudou, zpražil Babiš Okamuru." To je titulek ze včerejších novin. Já jsem teda u toho nebyl. (Šum a poznámka zleva.) Já vím, že co bylo včera, třeba pro někoho už je předevčírem, ale tady to je teda citace, že i pan předseda řekl, že žádné základny ani američtí vojáci tady nebudou. Jedna věc.

Jestli tedy s prominutím někdo porovnává rok 1968 a pobyt ruských vojsk tady s tou smlouvou, doporučil bych, běžte se podívat do kina, ten film se jmenuje Muž, který stál v cestě. A tam je přesně popsáno - nebo není to popsáno, je tam hodně obrázků, tak by se to mnohým z vás mohlo líbit, a je tam přesně popis, jak to vypadalo, když jediný František Kriegel odmítl podepsat ten zvací dopis. A jestli to někdo chcete porovnávat s tím, jak se dneska demokraticky tady diskutuje, no tak to opravdu s tou naší demokracií začíná být něco špatně. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní ministryně Černochová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju. Pan kolega mě požádal o odpověď, já mu odpovím. DCA umožní ozbrojeným silám Spojených států umisťovat a skladovat svůj obranný materiál na území České republiky a mít k němu přístup. Takové skladování však bude vždy předem oznámeno české straně a bude s ní koordinováno. To je ten běžný materiál, nebavíme se tady o těch zbraních hromadného ničení. Obranný materiál bude moci být umístěn pouze v dohodnutých zařízeních a prostorách, které jsou českými vojenskými prostory. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP