(16.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Znova bych chtěl připomenout, že to není smlouva mezi Českou republikou a USA, ale je to v podstatě jednostranná smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje ozbrojeným silám USA používání jedenácti prostor v České republice, kde se v podstatě můžou američtí vojáci volně pohybovat. Znovu zdůrazňuji, že z našeho pohledu je ta dohoda nevýhodná pro Českou republiku, znovu říkám, že i z toho pohledu, že nedává podobná práva českým vojákům ani našim příslušníkům nejenom ve Spojených státech a celá ta dohoda směřuje v podstatě jednostranně na jednu stranu. Znovu zdůrazním, že to ujišťování ministryně obrany Jany Černochové, že přítomnost ozbrojených sil USA bude podle této dohody podléhat schválení Parlamentem, tak to samozřejmě je těžko řekl bych nějakým způsobem přijatelné zdůvodnění.

My proto navrhujeme to referendum, protože samozřejmě ve Sněmovně má Fialova vláda většinu, takže si to schválíte sami, opět o nás bez nás, a to platí doslova, protože znova zdůrazním, že Fialova vláda získala ve volbách pouze 43 % hlasů občanů, protože milion hlasům propadl ve volbách. To znamená, tady není ani ten většinový mandát od občanů, takže tento argument v podstatě nelze z mého pohledu aplikovat, proto my navrhujeme, že by mělo na tuto otázku proběhnout referendum. Takže z našeho pohledu skutečně... my to musíme odmítnout, proto jsem taky navrhl návrh na zamítnutí.

Tady bych ještě jednou připomněl, že vláda ruku v ruce v podstatě navrhuje i tu změnu ústavy, kdy by v podstatě bez souhlasu Parlamentu mohli být vysíláni čeští vojáci, nebo čeští občané, do zahraničí a mohla by vláda tady pozvat cizí vojska do 60 dnů i z jiných důvodů, než které jsou dneska uvedeny, především je tam ten důvod ohrožení bezpečnosti, ochrany bezpečnosti, pod který se schová v podstatě v podání Fialovy vlády úplně všechno. Takže samozřejmě i ta změna ústavy, to SPD nepodporuje a myslíme si, že by to právě mělo procházet vždycky tím hlasováním v Parlamentu. V případě, že by se tady odsouhlasovali, stejně jako dosud, přestože by ta... v případě, že by se jednalo o ochranu, bezpečnost České republiky a podobně, tak si myslím, že bychom to rozhodně měli do těch 60 dnů projednávat v Parlamentu.

Takže to je stanovisko SPD. Znovu říkám, my říkáme jasné ne cizím vojákům a cizím základnám v České republice. A žádám vás tedy, aby se hlasovalo o našem návrhu na zamítnutí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné odpoledne. Pokračujeme v obecné rozpravě, přičemž přebírám řízení schůze. A s přednostním právem se hlásí pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Marek Ženíšek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si na závěr dnešní debaty dovolím navrhnout zkrácení lhůty na projednání ve výborech na 20 dnů, abychom se mohli k tomuto tisku v rámci dalšího čtení vrátit ještě v průběhu červencové schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Váš návrh jsem si zaregistroval, dám o něm hlasovat. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do obecné rozpravy? V tento moment žádnou přihlášku nevidím a z toho důvodu končím obecnou rozpravu. Chci se zeptat... paní ministryně, prosím, závěrečné slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vám za tu debatu poděkovala. Jednali jsme dlouhé hodiny, snažila jsem se odpovídat na všechny otázky, které tady padly, snad jsem alespoň ty kolegy a kolegyně, kteří chtěli reakci, alespoň jsem jim snad osvětlila některé věci, které tady vznášeli jako obavu. Jako obavu, že se na ně obracejí občané České republiky s dotazy, jak že to vlastně bude.

Odnáším si z této debaty jednu věc. Ta debata není až tak o té smlouvě a o technikáliích, které tu smlouvu provázejí, ale ta debata tady je hodně ideologická. Protože jsou mezi námi kolegové, kteří mají jiný vztah ke Spojeným státům americkým i k naší obranyschopnosti, a já jim to nevyčítám, jsme demokratická Sněmovna, každý tady má zastoupení. A myslím si, že všichni se shodneme v tom, že tady zazněla i celá řada věcí, které je dobře, že tady kolegové z SPD vznesli, protože snad část veřejnosti uklidnily naše odpovědi a třeba těch otázek ve veřejném prostoru je míň.

Ještě jednou děkuji všem, vám, kteří jste připraveni tu dohodu podpořit. Ještě jednou děkuji za tu debatu a samozřejmě jsem připravena dál vést debatu na úrovni výborů, a tedy pokud platí ta dohoda, tak nad rámec zahraničního výboru si myslím, že určitě je zcela legitimní, že by tuto smlouvu měl diskutovat i výbor pro obranu. Takže ještě jednou - díky všem a budeme se tedy těšit na další čtení. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě s přednostním právem se hlásí pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tady musím zareagovat na paní ministryni, protože nevím, co myslela tím "jiným vztahem ke Spojeným státům". Já jsem byl na veřejném seznamu podporovatelů Donalda Trumpa, na tom oficiálně jsem ho podpořil, na základě toho mě oficiálně navštívil člen volebního štábu Donalda Trumpa, rok a půl před úspěšnými volbami Donalda Trumpa si mě všimli. Objeli Marine Le Pen, objeli mě, objeli i další politiky, kteří v té době veřejně vyjádřili podporu... (Smích v sále.)

Tak mně tedy Donald Trump úplně k smíchu jako americký, úspěšný americký prezident nepřipadá, že by to bylo k smíchu. Já jsem rád, že jsem byl na tom oficiálním seznamu, a jsem rád, že jsem Donalda Trumpa před těmi jeho úspěšnými volbami, před těmi lety podpořil.

Takže nevím, o jakém vztahu ke Spojeným státům mluvíte. Já mám vztah kladný, ale to je přece úplně něco jiného. Ale jestli vy zastáváte nějakou kolektivní vinu, jestli všechny házíte do jednoho pytle, je to možné, ale já si myslím, že tenhle princip je špatně. A já myslím, že řadoví občané ve všech zemích světa nemůžou za to, co dělají ti kteří politici a jestli poštvávají někoho proti jednomu anebo druhému.

Takže co se týče mě, já opravdu nevím, o kom jste tady mluvila, a už tady včera padaly nějaké dezinformace na můj účet, ale já se za to nestydím, že jsem byl a jsem byl (?) na oficiálním seznamu veřejných podporovatelů Donalda Trumpa a že mě navštívili zástupci volebního štábu, dokonce tady ve Sněmovně byl, jako ve Sněmovně, obědvali jsme tady spolu, ukázal jsem mu i tady prostory Sněmovny před těmi lety. Takže nevím, o kom jste mluvila. Já vůbec nevím, o kom tedy mluvíte. Nebo snad Donald Trump není Američan?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Chci se zeptat pana zpravodaje, zda chcete ještě závěrečné slovo, pane poslanče? Není tomu tak. Děkuji.

Nyní tedy budeme hlasovat o jednotlivých návrzích. Eviduji žádost o odhlášení, já vás všechny odhlásím, požádám vás o opětovnou registraci.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, ten padl 27. 6. Pořadí (?) se ustálilo.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto sněmovního tisku, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 103, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro 16, proti 119. Tento návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy pokračovat. Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro obranu. Chci se zeptat, zda máte ještě nějaký jiný návrh k projednání? Nevidím. Pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já v rámci té rozumnější části debaty jsem zaregistroval, že tam jsou samozřejmě právní otázky. S nikým jsem to nekonzultoval, ale kdyby někdo přišel z ministerstva a odpověděl nám na nějaké otázky v klidu na ústavně-právním výboru, tak si myslím, že by to bylo dobré. Takže navrhuji ještě ústavně-právní výbor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP