(9.10 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Navrhuji přerušit tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu paní předsedkyně Aleny Schillerové, která navrhuje přerušit tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, přihlášeno 79 poslanců a poslankyň, pro 64, proti 1. Návrh byl přijat, tuto interpelaci tedy přerušuji do přítomnosti pana premiéra.

 

Další písemnou interpelací je interpelace na prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, který odpověděl na interpelaci poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové ve věci stravenkového paušálu příslušníků Policie České republiky a jejích civilních zaměstnanců. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 429. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 1. června 2023 do přítomnosti prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra. Pan ministr je přítomen, budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě a já se táži, zda se někdo hlásí do rozpravy. Ano, je tomu tak, paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, jsem ráda, že od 20. dubna, kdy jsem podala tuto písemnou interpelaci, a po přerušení těchto jednání zde v rámci zařazení bodu písemných interpelací, že dnes je tedy pan ministr vnitra přítomen a že snad budeme se moci vypořádat s touto písemnou interpelací, která se dotýká stravenkového paušálu příslušníků Police České republiky a jejích civilních zaměstnanců, o kterém jsme mluvili i teď v neděli s panem ministrem, kdy on moc dobře ví, a trénoval mě tam s tím, odkdy tento příspěvek mají policisté a civilní zaměstnanci - od 1. června roku 2021. Je velmi dobře, že dostávají tento příspěvek na stravování. Myslím si, že si ho všichni policisté i jejich civilní zaměstnanci zaslouží.

Bohužel problém je ten, že neměli finanční zdroje ani v roce 2022 za vlády a ministrování ministra vnitra Víta Rakušana a nemají finanční prostředky ani na rok 2023. V roce 2022 museli vynaložit ze svých rozpočtů 250 až 300 milionů a v letošním roce tam ty finanční prostředky také nejsou. A na to mi i pan ministr vnitra odpověděl, že si je toho vědom, že tam ty finanční prostředky nejsou, a že bude žádat navýšení o 300 milionů v rámci novely rozpočtu na rok 2023. Já jsem tedy na vládě ani v programu vlády zatím neviděla, že by se měl novelizovat rozpočet na tento rok. A píše tady zároveň v té odpovědi pan ministr, že v případě neposílení toho rozpočtu o těch 300 milionů existuje riziko, že dojde k ukončení vyplácení tohoto příspěvku na stravování a tím by mohl být ohrožen sociální smír. Chtěla bych ještě znovu zdůraznit, že dnes máme policistů v rámci bezpečnostních sborů okolo 40 000, byť to za ministrování Víta Rakušana velmi kleslo, dostali jsme se už pod tu hranici, a těch civilních zaměstnanců je zhruba 10 000.

Takže já bych byla ráda, aby pan ministr vnitra se tedy vyjádřil, jak to tedy s tímto příspěvkem na stravování bude. Samozřejmě v té písemné odpovědi jsem se dozvěděla, že došlo k navýšení z 39 na 41 korun, to je určitě chvályhodné. Co je méně chvályhodné, je, že si to dneska ta krajská ředitelství musí hradit ze svých rozpočtů do současné chvíle a samozřejmě v tu chvíli se omezují jiné věci, na které by mohly být ty finanční prostředky využity. Takže já jsem zvědavá, jakým způsobem bude reagovat pan ministr vnitra a kdy se tedy konečně toho navýšení dočkáme a kdy bude předložena tedy novela rozpočtu na rok 2023. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr se hlásí do rozpravy? (Ano.) Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tady nebudu číst svoji odpověď na tu písemnou interpelaci, protože ona ji celkem věrně zrekapitulovala už paní poslankyně Vildumetzová. Možná jenom ta krátká rekapitulace pro nás všechny.

Vězeňská služba, celní správa i za toho minulého volebního období - to znamená za vlády hnutí ANO se sociální demokracií, podporováni byli Komunistickou stranou Čech a Moravy - měla stravenkový paušál jako součást svého rozpočtu. I v tom minulém volebním období. Policie České republiky a Hasičský záchranný sbor tento řádek státního rozpočtu za minulé vlády vůbec neměly. Stravenkový paušál jim dokonce nebyl ani ve všech krajích vyplácen. Poprvé se tento příspěvek po jednání s tehdejší ministryní financí paní Alenou Schillerovou objevil v rozpočtu Policie v červnu roku 2021. Volby byly v říjnu 2021. Takže po celé období minulé vlády, až na ty poslední měsíce, policistkám, policistům, hasičkám a hasičům i civilním zaměstnancům nebyl stanoven stravovací příspěvek, pokud tak neučinila individuálně krajská ředitelství. Rozpočtové krytí na tento výdaj neexistovalo. To jenom poznámka, abychom neříkali a neinterpretovali tu situaci, že naše vláda něco nedělá, co ta vláda předtím dělala. Já se můžu jenom domnívat, proč byl vybrán ten červnový termín těsně před volbami. Ale byl vybrán, začalo se vyplácet.

Při přebírání úřadu a při tom, když jsem seděl se svým předchůdcem Janem Hamáčkem, dlužno říct, že předání úřadu proběhlo velmi solidně, seděli jsme spolu i podrobně nad rozpočtem ministerstva, tak jsem se pana kolegy tehdy ptal, kde je ten rozpočtový řádek na stravné, na stravovací příspěvek pro policisty a hasiče. Odpověď přibližně byla taková: no, není tam, ty peníze si musíš nějak sehnat, tak jsme to také dělali. Takže tady byl závazek, byl tady závazek, který neměl rozpočtový řádek. My v té chvíli jsme vypláceli nadále stravenkový paušál. A není úplně pravda, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, že to bylo pouze a jen ze zdrojů krajských ředitelství. Kdybychom šli dopodrobna, tak bylo během roku uvolněno cirka 100 milionů korun, které šly z rozpočtu takzvaného malého vnitra právě na tento účel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP