(9.20 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

V současné době, a to jste odpověděla za mě, v ne úplně jednoduché ekonomické situaci se děje následující - a to je to podstatné. Ten stravenkový paušál je vyplácen, všichni policisté, policistky, hasiči a hasičky v České republice tento stravenkový paušál dostávají, nikoliv že nedostávají, mají ho jako součást svých platů. Takže těm policistkám a policistům v České republice je celkem jedno, jakým způsobem je tento finanční obnos zajištěn. Ale samozřejmě, a tady vám dávám za pravdu, já osobně jsem pro systémové řešení. Myslím si, že tady má být rovnost mezi jednotlivými sbory. Nevím, proč by měl být rozdíl mezi celníkem, mezi příslušníkem Vězeňské služby a policistou a hasičem. Proto je s Ministerstvem financí skutečně vyjednáno, že částka 300 milionů korun ročně, která bude dostatečná jak pro policisty, tak pro hasiče, se rozpočtovým opatřením objeví v rozpočtu a zpětně tyto peníze, které do toho musela vydávat jednotlivá krajská ředitelství, jim tímto způsobem budou vykompenzována.

Chceme, aby od příštího roku to byl takzvaný - a teď mě opravte termínově, omlouvám se těm, kteří tomu rozumí lépe než já - aby to byl trvalý nárok do státního rozpočtu, abychom jednou provždy i pro ty další vlády tuto debatu o stravenkovém paušálu, to každoroční handrkování mezi Ministerstvem vnitra a Ministerstvem financí, jednoduše uzavřeli. Ale ten fakt, který... Ještě jednou opakuji, tento příspěvek je vyplácen. Je vyplácen. Jednání s Ministerstvem financí běží, ta nejsou samozřejmě z logiky věci za žádné vládní konstelace úplně jednoduchá, obzvlášť v této nejednoduché ekonomické situaci. Na druhou stranu vytvořit rovnost mezi jednotlivými ozbrojenými sbory, i co se týče stravovacího příspěvku, je z mého pohledu samozřejmě žádoucí. A je můj závazek po dohodě s vedením těchto sborů, že tento příspěvek tedy bude trvalým nárokem rozpočtu pro příští rok a ta suma se objeví i v rozpočtu letošního roku. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nejprve dáme příležitost vystoupit panu poslanci Langovi, který má faktickou poznámku. Poté pan poslanec Jiří Mašek a poté s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju za slovu, paní předsedající. Ano, pane ministře, máte pravdu, že tedy nějakou formou ten příspěvek do jednotlivých sborů doputuje. Já jsem si teď dělal prověrku ve dvou krajích, kde jsem se dotazoval, jak je to se stravenkovým paušálem. Musíme si uvědomit, že vlastně ve své podstatě třeba v policii je 14 krajů, to znamená, je to 14 samostatných účetních jednotek. Každý ten kraj prostě má na to trošku jiný pohled, to znamená i třeba z toho objemu prostředků, které na to dává. Někdo dává více, někdo dává méně.

A když jste tady zmínil, že tedy když jste přebíral úřad tam, mluvil jste s panem Hamáčkem, já se tedy dotazuji, proč jste vlastně na to nezareagoval a už jste to nedal do toho rozpočtu 2023? Vy jste vlastně už mohl nárokovat do státního rozpočtu tady ten objem finančních prostředků, aby se to tedy sjednotilo. Ano, máme to u celníků, máme to u hasičů, máme to u policistů. Jestliže je to částka řádově 300 milionů korun, nevím, já tu částku neznám, takhle jsem ji slyšel od vás poprvé, tak vlastně udělejme to, abychom to narovnali, abychom opravdu nesahali do jiných částí rozpočtu toho každého krajského ředitelství, protože potom logicky ty peníze můžou chybět někde jinde. Ale dneska je situace taková, že ty proseky (?) jsou vypláceny nerovnoměrným způsobem, a opravdu třeba u policie je to čtrnáctkrát jinak. Je to asi špatně. To znamená, tady asi nebude z naší strany nějaký rozpor. Já se domnívám, že naše stínová ministryně vnitra pouze na to upozorňuje a vlastně se vás dotazuje, abychom to nějakým způsobem narovnali. Udělejme tedy řádek v rozpočtu Ministerstva vnitra na rok 2024, tam asi nebude rozpor, ale doplňme to i pro ten rok 2023. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická, pan poslanec Mašek. Vaše dvě minuty, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, ono se o těch 300 milionech mluví proto, že to je citlivá částka. Vždycky to stravné byla citlivá částka, ale v rozpočtu Ministerstva vnitra to zase tak veliká částka není. Jsem rád, že jste, pane ministře, uvedl, že ten řádek se tam objevil v tom červnu 2021, i když jste zpochybnil proč. Jestli to nemělo náhodou souvislost s volbami. Ten názor vám nemůžu samozřejmě brát. Nicméně těch 300 milionů se vždycky najde. Jak jsem řekl, je to pro ty policisty velmi citlivé, takže to dokážeme.

Ale když jsem slyšel vaši tiskovku třeba k otázce České pošty, kde jste slíbil, že Česká pošta bude v roce 2025 na nule, čili už nebude generovat propad, ale na druhou stranu jste zase ve druhé větě řekl, že tam plánujete do roku 2026 posílat v celkové částce 4,5 miliardy, tak to taky není žádná nula. Čili je to kouzlení s číslovkami. Můžeme se tvářit, že to bude báječné. Ale vy sám jste také v pořadu OVM tuším uvedl, že potřebujete 8,9 miliardy, které vám chce kolega Stanjura seškrtnout v rozpočtu. A řekl jste tam i docela otevřeně, že bez té částky se neobejdete. Nedokázal jste tam specifikovat, na kolik si představujete, že by ta vaše úspora v rezortu mohla klesnout. Já si myslím, že ona nemůže klesnout téměř vůbec. A vy tady hrajete v tomto rezortu, do kterého docela vidím, podivnou hru, protože tam máte podstav 6 000 policistů, slibujete všem všechno, nebudou se snižovat počty policejních stanic, všechno bude lepší, pošta bude dokonalá, bude poskytovat služby, budou to kontaktní místa pro všechny občany, pro fyzický kontakt. Přitom jste ten kontakt omezil o 300 pošt škrtnutím perem, jedním rozhodnutím. (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Pan ministr bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Obdivuhodný tematický rozptyl během faktické poznámky, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající. Já bych se pro dnešek rád držel tématu. To znamená, máme tady odpověď na interpelaci, která se týká stravovacího příspěvku.

No, ještě jednou. On ale vyplácen historicky nebyl. Víte to? Za vaší vlády, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. Až od toho června 2021. Protože do té doby, nevím, jste se tím nějak nezabývali? Chápu, že to byl koaliční partner a podobně, nevím, jakým způsobem to bylo, ale za ten loňský rok prostě ten stravovací příspěvek, a jsem rád, že to pan kolega Lang tady řekl na mikrofon a uznal, prostě vyplácen byl. A byl vyplácen ve všech krajích v České republice a byl vyplácen všem policistkám a policistům. A to ještě jednou zdůrazňuji. A vůbec neslibuji všem a všechno. Samozřejmě že budeme hledat úspory v rezortu, a to podstatné úspory. Je tady x věcí, které se mají řešit.

Třeba náklady na odposlechy v České republice stouply na 480 milionů korun ne kvůli tomu, že se více odposlouchává, ale kvůli tomu, jaký systém nastavil ČTÚ, jakým způsobem se proplácejí. Myslím, že jsme se o tom i spolu bavili a byli jsme v tom zajedno. Tady to jednání s ČTÚ může znamenat, že třeba právě úsporu přesně na ten stravovací paušál, který tvoří 300 milionů ročně, najdeme. A to jednání ČTÚ po dohodě s šéfy všech sborů a služeb v České republice skutečně probíhat bude. To jsou možné úspory, a je jich celá řada, o kterých samozřejmě jednat budeme. A to, že to chceme jako trvalý nárok rozpočtu, ano, ta jednání nejsou jednoduchá, ale ty peníze jsme vždycky policii dokázali i zpětně dodat a to já považuji za nejdůležitější. Ale znovu je to ambicí, aby to bylo jako trvalý řádek rozpočtu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, za dodržení času. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já vám to, pane ministře, přesně řeknu, jak to bylo. Já u toho seděla, u těch jednání, vy ne. Tak u těch jednání za naší vlády, logicky jste u nich sedět nemohl. Takže já vám to vysvětlím. Tam nešlo o žádnou politiku, o žádné volby. Naopak jako ministryně financí jsem se o to velmi zajímala, o každý rezort. Já jsem chtěla mít přehled o tom, kam dáváme peníze. A když jsme navyšovali peníze pro Ministerstvo vnitra, tak jsem vždy chtěla rozumět tomu, kam ty peníze jdou. A ty peníze nemají mašličky. To znamená, těch 300 milionů tam vždy v tom rozpočtu bylo. To znamená, bylo, i když neměly konkrétní mašličku, tak se navyšovaly peníze na provoz a bylo možné je vzít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP