(9.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Jenomže víte, na Ministerstvu vnitra byla taková zvláštní zvyklost, na kterou nemohl ani žádný ministr, tak si na to dávejte pozor, protože mně to trvalo dost dlouho, než jsem to rozklíčovala. - Já se tak k vám otáčím, abych nebyla nezdvořilá, abych nebyla otočená jenom zády.

Tam byla taková zvyklost, že - já to porovnám s Ministerstvem financí. Já jsem řídila kapitolu Ministerstva financí, to je jedna kapitola a ta má pod sebou i ekonomicky - teď se bavíme o ekonomice - Finanční správu, Generální finanční ředitelství, protože to není samostatná kapitola, má pod sebou Celní správu, ÚZSVM, no a vyjedná se nějaký rozpočet, a já jako ministryně financí, jsme se samozřejmě s těmi součástmi té naší kapitoly dohodli, že v roce tom a tom budou hospodařit s touto částkou, a ta částka se jim přidělila. A přidělila se jim na začátku roku, hned jak byl schválen rozpočet. Na Ministerstvu vnitra to tak nebylo. Tam byla taková paní - já jsem její jméno radši už zapomněla, byla to tedy úřednice a já do úřednic nekopu, ale toto mě tedy nadzdvihlo, a mně trvalo velmi dlouho, než jsem na to přišla, že když se ty peníze pro tu kapitolu vyjednaly a já jsem potom, až jsem se do toho dostala prostě více, tak jsem jednala i s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru, jednala jsem s ředitelem generálním policie, protože jsem chtěla rozumět těm jejich potřebám. Jak provozním, tak investičním. A bavili jsme se samozřejmě i o tom příspěvku. A v tom rozpočtu vždy bylo dost peněz, aby na tyto stravenky se daly peníze, tak jak je dostali celníci, jak je měla Finanční správa, a byla schopna si to prostě v rámci toho rozpočtu, který jsme jim přidělili na ten rok, najít. Jenomže ta paní, co to tam řídila na tom ekonomickém úseku Ministerstva vnitra, ten rozpočet si nechávala celý pod sebou a přidělovala postupně. Takže ta policie to nedostala v tom lednu, aby věděla, mám tenhle balík. Ti hasiči to nedostali v tom lednu, až jsem na to začala dohlížet. Dohlížet jsem na to mohla jedině tak, že jsem se neustále ptala: Mají to přiděleno? Hospodaří s tou částkou jako celou? Takže se mi pak stalo, že byl tam dostatek peněz, který jsem třeba ještě i navyšovala jako ministryně financí, prostě po dohodě, po tom vyjednávání, a pak mně Honza Hamáček řekl: No my na konci roku nebudeme mít na benzin. Já řekla: Jak na benzin? Vždyť tam prostě šly tyto peníze, tyto peníze, tyto peníze. No jo, ale ona na nich seděla, ta úřednice. A ona jim je přidělovala jednou za čtvrt roku podle sebe, prostě nechala si celou tu kapitolu pod sebou a dávala jim to tak jaksi s čepicí v ruce na příděl. Takže to nebyla žádná politika. To nebyly žádné volby.

Nám záleželo vždycky na policistech. Nám záleželo na celnících. Nám záleželo na vojácích. A oni si dobře pamatují, kdo byl ve vládách, kdy se jim osvobodilo od daně z příjmu, osvobodily výsluhy. Oni si dobře pamatují, kdo, za kterých vlád se jim navyšovaly platy. Oni dobře vědí, za kterých vlád toto získali. Tak prosím, netahejte do toho politiku. Netahejte do toho marginálii 300 milionů korun, na které vždycky ta kapitola měla, jenomže tam bylo velmi podivné, velmi podivné hospodaření, proti kterému jsem nahlas brojila, a nahlas jsem neustále i na vládách vyzývala, aby věděli přesně hasiči, že v lednu mají takovouhle částku na celý rok. Aby to věděli policisté. Takže já věřím, že to rozklíčujete taky a že taky na tohle dohlédnete, aby se toto nedělo. Takže vždy bylo možné tuto částku vzít. To, že se tam dělo to, že tvrdili, že to dali někam jinam, a tvrdili, že na to nemají, to prostě byl problém těch konkrétních úředníků. Ani bych to nevyčítala žádnému ministrovi, předpokládám, že ani vám.

A ještě k té poznámce - budu se držet stravného. Ale pokud vám bude naordinován ten škrt, ten škrt, který vám zatím v tom prvním podivném plánu neplánu, naordinoval ministr financí, tak stravenky, to bude to minimum, které budete řešit.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou bude reagovat pan ministr Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní předsedkyně, za vysvětlení, prostřednictvím paní předsedající. No ale jedna poznámka. A teď se držme faktů. A tady doufám, že i ti, kteří do sboru vidí, mi dají za pravdu. Tak srovnejme realitu. Vy říkáte - záleželo, hlídali jsme, dohlíželi jsme, byl problém v systému. Já chápu, že tam seděl ministr z jiné strany. Já chápu, že z pozice ministryně financí nevidíte do toho, kam jdou jednotlivé peníze na jednotlivých rezortech v detailu. A vůbec bych to po vás nechtěl. Já jenom srovnávám fakta a realitu životů a výplatních pásek policistek, policistů, hasiček a hasičů za vlády před červnem 2021, tedy téměř celé volební období bez tří měsíců, a teď. Tehdy drtivá většina z nich stravovací příspěvek neměla proplacený. Neměla. Nevím proč, jestli na to Ministerstvo vnitra nedbalo, nevím. Já nehledám ty příčiny a také nejsem schopen je najít. Já jenom říkám, že za naší vlády nebyl jediný měsíc, jediný měsíc, kdy by policisté a hasiči nedostali proplacený stravovací příspěvek. Můžeme se bavit o technikáliích. A vy jste mně možná, prostřednictvím paní předsedající, i nahrála. Vy jste říkala ano, přece se vždycky v tak velkém rezortu těch 300 milionů najde. Přesně tak - vždycky se najde. Proto dostávají vyplacený příspěvek na stravování. Proto já neříkám, že by snad někdo neměl na benzin. Na benzin samozřejmě mají a na něj mít vždycky budou. Já pouze říkám - a tady jsem ve shodě s paní poslankyní - ano, pojďme tomu dát systém, aby ten řádek byl jasně definovaný, tak jako to u jiných sborů třeba bývá. Ale za nás stravovací příspěvek, na rozdíl od bývalé vlády, dostávají, a to každý měsíc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová je přihlášena? (Nechce vystoupit. K pultíku jde poslankyně Mračková Vildumetzová.) Jdete s faktickou? Ne, tak musíme dát přednost... Vy jste zrušila, dobrá. Takže paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já tedy v rámci obecné rozpravy si dovolím reagovat na vystoupení pana Rakušana. V úvodu bych chtěla říct, že tady opět nemluví pravdu, až bych si dovolila říct, že tady opět lže. Protože on tady říká, že v roce 2022 byl stravenkový paušál vyplácen. Ano, pane ministře, ale sám jste tady přiznal, že ty finanční prostředky jste jim nedal prostřednictvím Ministerstva vnitra, že si to musela všechna ta krajská ředitelství hradit ze svého rozpočtu. Přiznal jste tady, že z těch 300 milionů jste tam možná poslal 100 milionů. Takže ano, měli to hrazené, ale museli si to hradit ze svých rozpočtů. Z Ministerstva vnitra to v žádném případě nedostali.

Zároveň musím říct, že za vašeho vedení, za vašeho ministrování, došlo k tomu, že policisté od policie odcházejí. Nikdy teď za posledních pět šest let neodešlo tolik policistů od bezpečnostních sborů, jsme už na čísle 39 500. Tabulková místa jsou zhruba na 46 000. To znamená, že nábory se nám daří, ale řada policistů odchází. A je nutné vzít v úvahu, že věková struktura - skoro 60 % je vyšší věku padesáti let.

Musím říct, že já jsem vlastně tu odpověď nedostala. Já pořád chci vědět... Vy říkáte, že probíhá komunikace s Ministerstvem financí. No to je skvělé! Ale já bych chtěla vědět, kdy tady bude novela rozpočtu na rok 2023, kde uvidím v řádku, že 300 milionů dostanou policisté na stravování. Na to jste mi do současné chvíle neodpověděl. Říkáte, že pořád probíhá nějaká komunikace a že dochází k nějakému handrkování a že ti policisté to dostávají. Ano, znovu to opakuji, dostávají. Ale platí si to ze svého rozpočtu, protože ministr vnitra Vít Rakušan to nedokázal prosadit v rámci projednávání rozpočtu na rok 2023 a v té kapitole a v tom řádku to pro policisty neměl a neprosadil! A to je prostě fakt, který je. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reagovat bude pan ministr Rakušan s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Já se do těch dvou minut vejdu, abych nezdržoval diskusi a žádosti o další interpelace.

Mně to přijde ale opravdu licoměrné. Zástupkyně strany, kdy v tom minulém období to nebylo vypláceno, teď to je vypláceno, říká, že vlastně teď jako hledáme ten systém - který ale neexistoval ani historicky. Dobře, my ho hledáme. Já mám příslib od pana ministra Stanjury, že v rámci července, tam máme vládu ještě dvanáctého, tahle věc bude systémově vyřešena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP