(9.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Já úplně nevím, jak jinak na to odpovědět. Vy mně stále říkáte, prostřednictvím paní předsedající: vy jste mi neodpověděl, kdy to bude! Já tady podruhé, potřetí říkám, bude to v rámci července řešeno na vládní úrovni. Odpověď číslo jedna, snad už jsme se teď slyšeli, a je celkem jasná a řekl bych jednoznačná, ten červenec ten čas docela přesně definuje.

Potom druhá odpověď na vaši otázku, která se stále týká toho, jestli to bude propláceno. Ano, bude stejně jako doposavad, stejně jako v předchozích letech, stejně jako vždycky za mého ministrování - které vím, kdy začalo, v prosinci 2021.

A chtěl bych poděkovat panu poslanci Langovi, který, mám pocit, poslouchal ty odpovědi, tedy reagoval věcně na to, co jsem tady řekl. A to že ocení i do budoucna, pokud se to jako rozpočtový řádek objeví. A já říkám, to je ambice. To je ambice, kterou mám právě kvůli tomu, abychom předešli nějakým finančním přesunům v rámci roku, že z Ministerstva vnitra se nějaké peníze budou doposílat krajským ředitelstvím a podobně. Ten systém chceme, bylo by dobré, kdyby šel napříč vládami. Je to věc, která v sobě nemá až tak politický obsah jako takový. Je to zabezpečení a jistota policistům, hasičům v České republice, že to, na co mají dlouhodobě nárok ostatní sbory, na to budou mít nárok i oni. A ten stravovací příspěvek jim bude vyplácen, zdůrazňuji, stejně jako dnes, stejně jako loni, jenom s nějakým transparentnějším a předvídatelnějším systémem financování.

A já dokonce dávám paní poslankyni, paní předsedkyni Schillerové za pravdu, ano, skutečně v mnohých ohledech ten obrovský rezort Ministerstva vnitra měl nastaveny ty systémy financování a toku finančních prostředků velmi netransparentně. A proto my se snažíme i z pozice Ministerstva vnitra ty jednotlivé položky skutečně konkretizovat do maximálního detailu. A proto chceme, aby do tohoto detailu bylo i dáno, že jsou tady přesně alokované peníze na stravovací příspěvek, byť takový rezort, jako je Ministerstvo vnitra, je doteď našel a určitě i najde.

Já už asi teď opravdu nebudu reagovat, ať přijde jakákoliv poznámka. Počítám s tím, že načtete, paní kolegyně, nějaké usnesení, k tomu se vyjádříme hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vaše vystoupení, pane ministře, vyvolalo dvě faktické poznámky, nejprve paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan poslanec Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak pane ministře, vy tady říkáte, že to tedy v červenci budete projednávat na vládě. Já nevím, jakou mám garanci toho, co tady říkáte. Protože když tady dneska otevřel můj kolega Jirka Mašek transformaci České pošty, tak jste tady, v uvozovkách, trochu vylít jak čertík. Jaký... že se tady bavíme úplně o ničem jiném. Já bych vám jenom chtěla říct, že jsem vás v březnu prosila o to, abychom si k České poště sedli, abychom řešili uzavírání 300 poboček. A co jste mi napsal do esemesky? Že transformační projekt v období duben a červen bude konzultován taky se zástupci parlamentní opozice. A ejhle, včera se transformace České pošty schválila na vládě. V eKLEPu o tom není ani čárka, z opozice o tom nikdo nic neví! A to vám mám v tuto chvíli věřit, že to, co tady říkáte v rámci stravování, bude pravda?

Tak já nevím. Tak když tedy vy s opozicí prakticky nehovoříte, tak já nevím, jakou tu garanci mám. Já si myslím, že nemám vůbec žádnou, a proto bych si dovolila dát, že nesouhlasím s odpovědí na tuto interpelaci prostřednictvím ministra vnitra Víta Rakušana. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Mašek, poté pan ministr Rakušan a následovat bude pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážený pane ministře, jsem rád, že jsme dospěli k tomu, že ten řádek tam vznikne. Ale skutečně je to z mého pohledu marginálie, to těch 300 milionů, o kterých jste říkal, že vznikl ten řádek v roce 2021, v červnu, pak tedy nějakým způsobem se tam ty peníze nedostaly a oba dva jsme se tady utvrdili, že ty peníze se vždycky najdou pro ty policisty na to stravné. Obvolal jsem si teď několik známých policistů, a jak říkal kolega Lang, tak různou formou 15 let zpátky prostě dostávají příspěvek na stravné, ať to byly stravenky, nebo to byl konkrétní příspěvek na stravné a podobně. Takže to je věc, která je řešitelná. Vy sám jste tady inovativně řekl, že je možné to vzít třeba z těch odposlechů, které jsou předražené u ČTÚ za 480 milionů, a že si dovedete představit, že tím se zamázne stravné. Ale ono je to takové zamazávání jenom.

Ten podstatný problém, který jste tady řekl - a vy jste mě tady za něj i vyplísnil, že jdu hrozně doširoka, ale ono to všechno spolu souvisí. Vy opravdu slibujete u pošty, že všechno bude zalité sluncem, že to bude dostupná služba, že i zekonomizujete, že bude na nule v roce 2025, a přitom tam lijete miliardy, nebo je tam plánujete. Prostě ono to tak nefunguje. Slibujete, že bude dostatek služeben, že bude dostatek policistů v ulicích, ale to regulérně s podtržením rozpočtu Ministerstva vnitra o 8,9 miliardy prostě nejde. Vy to dobře víte. A jsem zvědavý na vaši vyjednávací pozici, a co v tom chcete udělat. Protože to, co se chystá, by znamenalo, že řada těch služeb, které Ministerstvo vnitra zajišťuje, prostě zhavaruje. A řekněte to nahlas. Řekněte, co potřebujete, jaké finanční prostředky, anebo přiznejte, že se budou redukovat ty služby a budou se redukovat počty služeben a že uvidíme, co se ještě bude v rezortu Ministerstva vnitra dít v příštím období. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr Rakušan bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Už úplně naposled. Já už jsem myslel, že se s paní kolegyní Vildumetzovou Mračkovou - nás furt zvou proti sobě do těch debat, je to logické, že už se známe dobře a že už dokáže trochu posoudit stupnici mých emocí a ví, kdy vylítnu jako čertík. Já jsem dneska mírný a hodný. (Pobavení.) To rozhodně nebylo, to rozhodně nebylo čertíkovské vylétnutí, tohle. Já jsem tady pouze řekl, že dnes budu odpovídat na interpelaci, tak jak je podána, to znamená na stravné a stravovací příspěvek. A nenechám se vyprovokovat k jiným typům diskusí, byť se o to teď snažíte. Odpověděl jsem na stravné, tak jak jsem uměl. Vidím, že vás to neuspokojilo. Vyjádříme svůj názor hlasováním, zda to bylo dostatečné, nebo nebylo. A samozřejmě já se budu výsledky hlasování řídit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Lang - pardon, nejprve pan poslanec Letocha s faktickou, poté pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Vážený pane ministře, vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, já to tady nějakou dobu poslouchám a upřímně nerozumím tomu vývoji. Pochopil jsem, že jste nebyla, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedkyně, spokojená s odpovědí pana ministra, a tak jste podala tuto písemnou interpelaci, respektive dala jste na plénum Sněmovny. Pan ministr za mě tady několikrát odpověděl na to, na co jste se ptala, a vy jste vlastně v závěru, a proto jsem se přihlásil, řekla, že navrhujete to usnesení v podstatě ne proto, že by vám neodpověděl, ale protože nevěříte tomu, co vám odpověděl. A to je samozřejmě legitimní. Otázka je pak, proč se tedy vůbec ptáte, když i ta otázka, která vlastně od vás jde, někdo na ni odpoví, tak vy řeknete aha, tak děkuji vám za vaši odpověď, ale já tomu nevěřím.

Za mě je důležité, že policisté a obecně všichni ty stravenky proplácené mít budou. Zároveň vám pan ministr také odpověděl na to, kdy se to bude řešit na vládě. Tu garanci vám řekl nejenom pan ministr, ale zároveň paní předsedkyně Schillerová tady naznačila a řekla, že těch 300 milionů se v rozpočtu vždycky najde. Takže opravdu nerozumím tomu návrhu usnesení, nicméně je to vaše legitimní právo. Ale opravdu si nemyslím, že to, že nevěříte té odpovědi, znamená, že vám na tu otázku neodpověděl. Děkuji za váš čas.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Lang stáhl svoji přihlášku k faktické poznámce. (Z lavic poslanců ANO: Hlasovat!) Děkuji za to, že mně radíte, jak mám postupovat. (Smích v sále.) Je jasné, že budeme hlasovat, ale nejprve, než takto učiníme, pokud se již nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím a táži se paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové, zda navrhuje usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi. (Už navrhla.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP