(10.00 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Dobrá. To znamená, že navrhujete, aby Poslanecká sněmovna vyjádřila nesouhlas. Já jsem zaznamenala žádost o vaše odhlášení, všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Zagonguji a přivolám kolegy z předsálí... Počet přihlášených se nám ustálil.

 

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro toto usnesení, jak ho navrhla paní poslankyně Mračková Vildumetzová? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 109, přihlášeno 91 poslanců a poslankyň, pro 50, proti 39. Návrh, respektive usnesení bylo přijato a podle § 112 odst. 5 jednací řádu Poslanecké sněmovny...

 

A mám tady ještě k hlasování? Pan poslanec Letocha.

 

Poslanec Petr Letocha: Omlouvám se, stalo se mi to poprvé v této Sněmovně a omlouvám se, nicméně stiskl jsem, že jsem proti, a nefungovalo mi hlasovací zařízení, zpochybňuji toto hlasování. Děkuji. (Nesouhlas poslanců ANO. Ozývá se: Takhle to nejde, pane poslanče!)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Panu poslanci, jak konstatoval, nefungovalo hlasovací zařízení. Ano? Je to tak? (Poslanec Letocha souhlasí.) A podle jednacího řádu, pokud nefunguje hlasovací zařízení, musí se hlasování opakovat.

Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já si myslím, že by se to hlasovací zařízení mělo zkontrolovat, jestli tedy nefungovalo, nebo funguje... Máme určitě kamerový záznam, tak se to určitě ověří. Já panu poslanci nemám důvod nevěřit, ale takhle by se mělo postupovat. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím pěkně, mám takový pocit, že pokud někdo konstatoval, že mu nefungovalo hlasovací zařízení, tak jsme to nenechali kontrolovat přes kamerový systém. Že se všem poslancům důvěřovalo, že se takto opravdu stalo. (Velký šum zleva.) Prosím pěkně, jestli máte nějaký problém, prostřednictvím těch, kteří mají přednostní právo, se můžete k tomuto vyjádřit.

Pan poslanec Letocha konstatoval, že mu nefungovalo hlasovací zařízení, to znamená, že se hlasování podle jednacího řádu musí opakovat. (Ťukání kartou do lavice.) Ano, zaznamenala jsem žádost o vaše odhlášení, proto vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

Než se ustálí počet hlasujících, přečtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Bělor od 9 do 11.30 - pracovní důvody, pan poslanec Benešík Ondřej do 13 hodin - pracovní důvody, Vondrák Ivo od 14.30 - pracovní důvody, Výborný Marek celý jednací den - pracovní důvody. A z členů vlády pan ministr Jurečka do 12 hodin z pracovních důvodů.

Počet hlasujících se nám ustálil, budeme tedy opakovat hlasování o usnesení paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, která navrhla vyslovit nesouhlasné stanovisko s odpovědí pana ministra... (Hlásí se poslanec Nacher.) Prosím, k hlasování? (Ne.) S procedurálním návrhem?

 

Poslanec Patrik Nacher: Já bych chtěl podat námitku na postup předsedající, tedy vás, protože zase to, co se teď tady odehrálo u takhle nevinného hlasování, je podle mě úplně mimo jednací řád. I kdyby to nakrásně bylo, jak říkal kolega Letocha, to se můžeme podívat na kamerové záznamy, což jste s tím začali vy, tak by to nezměnilo ten poměr, protože to bylo o čtyři hlasy. Takže vždycky se říká: nefungovalo, ale nezpochybňuju hlasování. Takhle to vždycky bylo. Kdyby to bylo o hlas, tak byste měl pravdu, pane kolego. Já tohleto považuju fakt za zneužití toho, kdy mezitím potom půlka sálu přijde.

Takže já mám návrh, jak jsem to řekl na začátku, námitku proti postupu předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zaznamenala jsem vaši námitku. Prosím, pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, já jenom reakce krátká na Patrika Nachera. Nezpochybňuji jeho právo podat námitku proti postupu předsedajícího. Ale prosím, fakt neříkejme, že je to vždycky, když je to o hlas. To přece není, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, to přece není pravda. Když někdo zkazí hlasování nebo hlasovací řízení funguje jinak, než byla jeho vůle, naprosto běžně zpochybňujeme, naprosto běžně povolujeme i opozici, i když má o 20 hlasů méně. Naprosto běžně to povolujeme. Na tohle si fakt nehrajme. A jestli pan poslanec říká, že mu hlasovací zařízení nefungovalo, já mu to věřím. Jestli najdete na záznamech, že pravdu nemluví, pak si běžte na mandátový výbor. Já mu to věřím, já jeho námitce vyhovím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní budeme hlasovat o návrhu pana... Pane poslanče Oklešťku, vy se hlásíte k tomu hlasování? Nejsme v rozpravě a vy nemáte přednostní... Nebo k hlasování? Ano? Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Mě mrzí, že nemám přednostní právo, ale myslím si, že mě rádi vyslechnete. Já věřím taky panu kolegovi Letochovi, protože já nevěřím tomu, že by tady řekl něco, co není v souladu s jeho vůlí. Ale chtěl bych poprosit, aby informatika šla a dala panu Letochovi zařízení do pořádku, protože věřím, že to potřebuje, pokud nefunguje, tak je potřeba s ním něco udělat. A pokud na to nestačí informatika, tak alespoň předseda klubu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, jenom upozorňuji, že takováto péče samozřejmě je chvályhodná, ale netýkalo se to bohužel hlasování. Nemáte přednostní právo. Takže budu toto tolerovat, ale propříště buďte si vědom toho, že můžete vystupovat pouze v okamžiku, kdy máte možnost vystupovat.

Prosím, pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo. Prosím opravdu jenom fakticky. Mně se to taky stalo, že mi nefungovalo... (Smích poslanců ANO) Ne teď, ale v minulosti se mi to opravdu stalo, že to hlasovací zařízení občas vypadne a musí se pak člověk odhlásit a přihlásit. Tehdy taky tady byly náznaky, že jsem si to vymyslel. Paní poslankyně Vildumetzová potom za mnou přišla a omluvila se, že to viděla na kamerovém záznamu. Takže může se to stát každému, nedělejme z toho velkou vědu. Někdy to jde vyřešit tím, že se člověk odhlásí a přihlásí, někdy to potřebuje zásah informatiky.

Jenom jsem se chtěl tedy zastat paní předsedající, skutečně jednací řád stanoví jednoznačně v § 74 odst. 3, že dojde-li k poruše hlasovacího zařízení, musí se hlasování opakovat. Nelze-li poruchu neprodleně odstranit, rozhodne Sněmovna o jiném způsobu hlasování. Takže myslím si, že paní předsedající postupovala zcela korektně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní bychom tedy... Prosím pěkně, hlásíte se mi s faktickými poznámkami. Nejsme v rozpravě, takže není možné, aby poslanci vystupovali s faktickými poznámkami, pouze ti, kteří mají přednostní právo.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Nachera, který zpochybnil postup předsedající.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 110, přihlášeno 128 poslanců a poslankyň, pro 49, proti 70. Návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP