(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde tři faktické poznámky. První pan poslanec Okamura Hayato, připraví se paní poslankyně Peštová a následně pan poslanec Haas. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážení páni ministři, vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, velice oceňuji ten klidný a věcný tón, ve kterém probíhá tahle velmi důležitá debata. Vážím si paní předsedkyně Markéty Pekarové Adamové, prostřednictvím paní řídící schůze, ale přece jenom bych k tomu, co před chvílí řekla, něco dodal, nebo poznamenal.

Ano, jsou tady práva určité skupiny lidí, můžeme o nich diskutovat, o přání části z nich, protože víme, že ne každý, kdo žije v homosexuálním svazku, touží po tom manželství nebo po tom názvu manželství. Ale prosím vás, jedná se o důležitou věc, je to institut manželství, který souvisí úzce s institutem rodiny, souvisí úzce s výchovou dětí, vnuků, budoucích generací. Nezapomínejme stejně tak na velmi důležitá práva právě dětí, vnuků, těch, kteří žijí v tom manželství jako svazku muže a ženy a autenticky si váží tohoto svazku právě v této podobě. Ne všechno, co tady bylo dlouhou dobu, je špatné. Ne všechno je třeba za každou cenu inovovat a nahradit něčím novým. To, že je něco nové, že to část jiných států přijala, to automaticky neznamená, že ta věc je správná.

Takže jenom nabádám k takové větší opatrnosti v argumentaci a především v přemýšlení, abychom byli racionální. Děkuji moc za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Haas. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já bych jenom dopověděla to, kde jsem předtím skončila.

Nejsem si jistá, že v té podobě, jak je to sem předloženo, to znamená manželství pro všechny, a to tady dávám za pravdu panu poslanci Dufkovi, který to tady řekl jednoznačně. Prostě tady se bavíme o tom manželství pro všechny. Ale je pravda, že tady bylo řečeno mým předřečníkem, že je připravená novela, kterou připravil pan poslanec Navrátil, prostřednictvím paní předsedající, plus další poslanci, která toto řeší. Protože jestliže máme tady manželství pro všechny, a říkám, tím, že jsem tu legislativu osm let dělala, tak my tady máme manželství pro všechny. A je tu ta legislativa. A ve své podstatě pouze upravuje to, že se něco rozšiřuje. Teď je to manželství a rozšíří se to o manželství pro všechny a ve své podstatě se nic neděje, jenom tím názvem. Takže to, co by následovalo v tom druhém čtení, já si nedovedu představit, do všech kterých zákonů by to muselo zasáhnout, ať je to občan... Říkám, nevím to penzum těch zákonů, které by se muselo otevřít. Takže už ve své podstatě ty pozměňovací návrhy, které vy říkáte, by přebilo to, co tady je předkládáno. Takže si myslím, že podstatně legislativně čistší by bylo, kdyby se vzal ten pozměňovací... nebo ta novela zákona nebo jak to máte nazvané, ta vaše, prostřednictvím paní předsedající, a byla předložena místo této. Protože, s tím já musím souhlasit, protože ve své podstatě, jak tady řekl správně pan poslanec, papír je papír a není to dřevo. A o tom tady ta diskuse je, myslím tím po té legislativní stránce. Já chápu obsah, co vy chcete, ale toto legislativně není dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Haas a připraví se pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Já jsem své věcné argumenty, své osobní, sdělil už minule, tak s nimi opravdu nebudu zdržovat. Ale v návaznosti na vystoupení paní předsedkyně Pekarové Adamové, vaším prostřednictvím, která tady velmi vstřícně nabízí kompromis, tak mám v zásadě dotaz k zastáncům a zastánkyním a byl bych rád, kdybychom si ho zodpověděli, pro mě bude úplně klíčový pro to mé rozhodování, až dojdeme k hlasování o jednotlivých návrzích ve třetím čtení. Jestli je ten kompromis, a teď se ptám opravdu vážně, korektně, férově, jestli ten kompromis je opravdu míněn vážně?

Proč se ptám? Já jsem zaznamenal včera velký rozhovor kolegyně Báry Urbanové pro iRozhlas. A já si vážím srdcařů, kteří táhnou nějakou skupinu, takže beru opravdu třeba kolegyni Urbanovou jako srdcařku řekněme té skupiny zastánců manželství pro všechny. A z toho rozhovoru, snad ho dobře interpretuju, pro mě vyplynulo: ústupek od názvu manželství je špatně, ústupek ke kompromisu předloženému Jiřím Navrátilem je špatně a novela ústavy je taky špatně, byť ty body dva pro mě souvisí. A pro mě kompromis musí být o tom, že se potkají někde na průsečíku argumenty dvou stran a obě dvě názorové strany nějakého problému, který je řešen, ustoupí.

Tak jenom se chci zeptat - a kladu to tak obecně k té skupině zastánců návrhu manželství pro všechny - kde zhruba, jestli můžete třeba vystoupit s podobnou faktickou, jako se zcela otevřeně ptám já, kde zhruba - a chápu, že nejste homogenní skupina, že jste skupina velmi silných individualit. Ale jestli můžete aspoň naznačit, kde třeba leží ty kompromisy, které pro vás jsou přijatelné, a kompromisy, které pro vás přijatelné nejsou? A já to budu zcela respektovat. Děkuju moc.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka a připraví se paní předsedkyně Pekarová Adamová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu reagovat nejen na pana poslance Haase v tuto chvíli, ale i na svou ctěnou kolegyni paní poslankyni Peštovou, poněvadž všechny tady tyto věci skutečně můžeme vyřešit tím, že v tuto chvíli já tedy - poněvadž jsem byl na to upozorněn legislativou a i paní místopředsedkyní Sněmovny - dám procedurální návrh na hlasování o tomto usnesení: Poslanecká sněmovna přerušuje a odročuje projednání tohoto návrhu do doby doplnění zákona a/či důvodové zprávy o vymezení rozsahu dopadu na celý právní řád České republiky. - A abychom věděli, do kterých zákonů to bude samozřejmě zasahovat a bude to projednáváno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: To je procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat hned. Já zagonguji pro kolegy z předsálí a zopakuji, že procedurální návrh pana poslance Juchelky je přerušit bod a jeho odročení do doplnění všech souvisejících věcí a všech zákonů, které se toho dotýkají. Říkám to správně, pane poslanče Juchelko? Snad to interpretuji správně. (Hlásí se poslanec Jakob.) Ano, s protinávrhem. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Vážené dámy, vážení pánové, jak z té diskuse vyplývá, tak ta problematika je velmi složitá. Já rozumím návrhu kolegy Juchelky, nicméně nemůžu souhlasit s takovýmhle přerušením, protože to má smysl podle jednacího řádu vrátit k přepracování, nedávat takovýto procedurální návrh. Abychom si v tom udělali jasno, zdali tahle procedura má smysl v tuto chvíli, tak si dovolím dát protinávrh, abychom přerušili na pět minut. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Návrh pana předsedy Jakoba je přerušit bod na pět minut. Vnímám zájem o odhlášení, takže jsem vás všechny odhlásila, prosím, abyste se přihlásili znovu svými identifikačními kartami.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat o protinávrhu pana předsedy Jakoba na přerušení tohoto bodu na pět minut. Já už jsem gongovala i v průběhu všech vystoupení, takže si myslím, že to je dostatečné.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh pana předsedy Jakoba na přerušení na pět minut? Kdo je proti?

Hlasování 116, přihlášeno 126 poslanců a poslankyň, pro 8, proti 62. Návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP