(12.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Zajíčková a připraví se pan poslanec Okamura Hayato. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Já také krátce zareaguji na své předřečnice, a to konkrétně na paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou, prostřednictvím vás, a i na paní poslankyni Ochodnickou, také prostřednictvím vás. Já jsem též členkou té pracovní skupiny. Potvrzuji, že se tam opravdu bavíme o těch tématech ve velmi širokém poměru, řešíme jak název, řešíme tak i obsah té změny, mluvíme o tom, zdali udělat změnu a propsat ji do občanského zákoníku, nebo zda ji udělat prostřednictvím zákona o registrovaném partnerství.

Musím říct, že na poslední schůzce došlo k významnému posunu, kdy právě kolegové přišli s možností nelpět na názvu "manželství", což my jsme přivítali. Vnímám to jako velmi vstřícné gesto, a proto i já souhlasím s tím, aby ta změna se propsala do občanského zákoníku, ne pouze do zákona o registrovaném partnerství. Myslím si, že shoda je na tom, že musíme narovnat veškerá práva ve vztahu k majetku, k informacím, ke zdravotním informacím a podobně, ano, pro nás - možná konzervativce - je důležité zachovat název "manželství", protože ho vnímáme jako svazek muže a ženy. Svazek žena - žena, muž - muž vnímáme jako jiný svazek, byť by měl samozřejmě mít zachovaná veškerá práva, tak jako mají manželé. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Okamura Hayato a připraví se pan poslanec Kubíček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážení pánové, ministři, vážená paní předsedající, vážené a milé kolegyně, vážení a milí kolegové, já si velmi vážím kolegy Michala Zuny, prostřednictvím paní předsedající, jenom chci opravit jednu asi věcnou chybu, kterou možná udělal nevědomky, jak věřím, že v tom návrhu Jirky Navrátila z našeho klubu právě stojí i oprava toho názvu, že se vypouští slovo "registrované", ale zůstává neutrální, řekl bych důstojný název, pojem "partnerství". Tak jenom na to chci poukázat. Návrh Jiřího Navrátila je už dobře propracovaný, jsou tam ošetřené nejrůznější aspekty partnerství osob homosexuálních v takovémto svazku. To znamená, kdybychom o něm debatovali, případně nakonec došli i k nějaké shodě a odhlasovali ho, tak by to urychlilo řešení této otázky a koneckonců by to pomohlo i těm, o které jde, a zároveň bychom respektovali i tu nemalou část naší společnosti, našich spoluobčanů, kterým je právě drahý ten institut manželství výhradně jako svazku muže a ženy, jako prostor pro výchovu dětí, vnuků, budoucí generací. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kubíček a připraví se pan poslanec Dufek. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Paní předsedající, děkuji za slovo. Já se velmi omlouvám a budu vystupovat ve faktické poznámce naposledy, protože ven to musí vypadat, že jsme to zacyklili schválně a uplácali jsme se v mnoha faktických poznámkách a nedává to velký smysl. Já zopakuji tři zásadní premisy, které je třeba vyřešit.

První, práva a povinnosti manželství, svazek, dědění, nahlížení. Tak bych řekl, že asi je nějaká shoda, která nemá velkou problematiku, a nelišíme se.

Pak máme druhý bod, který se jmenuje adopce a manželství. Tam už ta shoda vůbec není. Tam se bude muset nějakým způsobem hledat nějaký kompromis.

A pak je třetí bod, který se jmenuje - samotný název - a ten samotný název, tam asi dojdeme k nějakému kompromisu, protože jsem si tady vyslechl, že to pro někoho není ta kruciální překážka. Nicméně budeme-li pokračovat v nekonečném přílivu faktických poznámek, tak se nikam nedostaneme. To říkám zcela zodpovědně a tady slibuji, že faktickou poznámkou se již nepřihlásím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Dufek a připraví se pan poslanec Juchelka s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jenomže ono to tak je. Ten návrh je takový, že v podstatě vyvolává další a další faktické poznámky. Ono je hrozně jednoduché dávat nějaké mediální výstupy, protože ono to mediálně vypadá hrozně jednoduše, tady všechny tyto věci, ale když to jenom otevřeme při prvním čtení, tak si všimněte toho zmatku, zmatku, který vypukl. Já jsem si myslel, že taky dneska ve dvě hodiny jdeme domů, a my jsme se nedostali přes faktické poznámky a máme před sebou ještě osm přihlášených lidí.

A pokud jsem dobře pochopil, tak posledních třicet minut - tedy dobře, že manželství tedy ne, ale myslím, že jedna z předřečnic řekla, že... ale jde jí o to, aby mohly děti vyrůstat u stejnopohlavních párů. A kde ty děti ty stejnopohlavní páry vezmou? A budeme o tom zase diskutovat - kde vezmou stejnopohlavní páry ty děti? Pro jejich práva? Rozumíte?

Takže je to velmi zmatečné, je to velmi nedomyšlené, je to velmi nepropracované. Já osobně si jménem klubu KDU-ČSL beru dvacet minut přestávku na poradu našeho klubu. A prosím ostatní, aby fakt zvážili - hlavně předkladatelé - další postup, abychom se nedostali do těch zmatků třeba v těch druhých čteních nebo pak následně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Na základě požadavku předsedy klubu KDU vyhlašuji dvacetiminutovou přestávku do 12.25 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP