(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám všem pěkné odpoledne. Zahajujeme ústní interpelace, které jsou určené nejprve předsedovi vlády České republiky a poté ostatním členům vlády.

 

120.
Ústní interpelace

Dnes bylo za účasti ověřovatele vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky a poté na ostatní členy vlády. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice.

Upozorňuji interpelující poslance i interpelované členy vlády, že ihned po ukončení interpelací na omluveného předsedu vlády budou následovat interpelace na členy vlády.

Ještě načtu omluvy, které v mezičase došly. Omlouvá se pan poslanec David Pražák od 14 hodin z pracovních důvodů a dále pan ministr Vlastimil Válek od 14.30 hodin z pracovních důvodů. Nyní dám slovo paní poslankyni Marii Pošarové, která byla vylosována na prvním místě, aby přednesla ústní interpelaci na omluveného předsedu vlády. Prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený nepřítomný pane premiére, já bych se vás chtěla zeptat ohledně kapacity internátů. Bohužel studenti, kteří se hlásili na vysoké či střední školy, se nedostali z kapacitních důvodů na internáty. Bohužel co jsem zjišťovala, internáty jsou obsazeny ukrajinskými migranty, uprchlíky. Já bych se chtěla zeptat, když od 1. července dostávají příspěvky přímo oni, jestli by šlo udělat, aby si oni našli své privátní byty a neblokovali místa našim studentům či zahraničním studentům, a co pro to uděláte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pan předseda vlády je omluven, odpoví v souladu s jednacím řádem do třiceti dnů písemně. S další interpelací byl vylosován pan poslanec Ladislav Okleštěk. Poté se připraví pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, bohužel nepřítomný - milý Petře, přeji vám k vašemu svátku všechno nejlepší, také všem Petrům, kteří jsou přítomni v Poslanecké sněmovně, ale třeba i u televizních obrazovek. Chtěl jsem interpelovat ve věci DPH u palivového dříví, ale protože jako premiér plníte velice důležité povinnosti, já si tento bod nechám, až budete přítomen, abychom mohli podiskutovat, jakým způsobem budeme nadále žebračit lidi z venkova, lidi, kteří mají s energetickou krizí největší problém. Zkusím toto téma zatím předjednat s vaším kolegou Stanjurou, na kterého mám připravenou interpelaci právě v následujícím čase.

Děkuji vám za to, že mi určitě zareagujete a že příště se uvidíme. Pěkný den všem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět jen zkonstatuji, že předseda vlády je omluven. Odpověď přijde písemně do 30 dnů.

Nyní prosím pan poslanec Radek Koten, připraví se pan poslanec Marek Novák. Ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, vzhledem k tomu, že jste někde na zahraniční cestě, doufám, že využijete tuto zahraniční cestu k tomu, abyste jakýmsi způsobem mohl napravit to, co podepsal pan Rakušan jako ministr vnitra. Jedná se tedy o ten novelizovaný takzvaný migrační pakt a o povinnou solidaritu. Podle OSN je připraveno zhruba 5 miliard Afričanů k tomu, aby vyrazili směrem na Evropu, takže doufám, že chápete, že v tomto počtu není možné do Evropy, která není nafukovací, tento počet, který sem budou statečně dovážet neziskové organizace, které platí Evropská unie, takže nejsme schopni absorbovat.

Právě proto doufám, že jako premiér této republiky budete schopen souhlas ministra Rakušana převést na nesouhlas, protože je zcela evidentní, že státy Evropské unie takový příval nelegálních migrantů ze třetího světa nemůžou zvládnout.

Děkuji za odpověď a doufám, že se vám to podaří, nebo že budete mít vůli, aby se to podařilo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také vám děkuji za dodržení času. Konstatuji, že odpověď od omluveného předsedy vlády přijde písemně v souladu s jednacím řádem.

Nyní vystoupí pan poslanec Marek Novák, připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Pane premiére, vláda vaší pětikoalice v tomto období bojuje se schodkem veřejných financí, nedaří se vám naplnit parametry vámi sestaveného státního rozpočtu. Připravovaný úsporný balíček míří pouze na občany tohoto státu, a ne na vámi řízené instituce. Nově nastavené zdroje, jako je windfall tax, nejsou naplněny, a tak sbíráte maximum dividend ze státních organizací ne na další rozvoj a investice, ale na provoz.

V této souvislosti se jeví jako nepochopitelný fakt, že vaše vládní většina v Poslanecké sněmovně brání projednání novely zákona o platebním styku v oblasti práva na bankovní účet pro podnikatele. Ten by prostřednictvím podnikajících firem mohl přinést naprosto reálné příjmy do systému sociálního zabezpečení a odvodu daní, zejména v oblasti takzvaných FinTech společností. Tyto podnikají v oblasti, kde budou zatíženy tvrdým a důsledným dozorem České národní banky a také následnou certifikací. Nečinnost vaší vlády a bránění ve svobodném podnikání odvede tyto subjekty a jejich daňové příjmy jinam. Na tomto stanovisku není shoda pouze mezi zainteresovanými subjekty, ale právě také tady v Poslanecké sněmovně na úrovni podvýboru pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku, a to napříč politickým spektrem.

Pane premiére, jaké kroky podniknete k tomu, aby se tato vláda chovala jako řádný hospodář, rozvíjela technologie a postupy v oblasti finančních technologií 21. století? A v jakém časovém rámci, tedy kdy, takové kroky konečně podniknete? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Opět konstatuji, že omluvený předseda vlády odpoví v souladu s jednacím řádem písemně do 30 dnů. Nyní vystoupí paní poslankyně Lenka Knechtová, poté paní poslankyně Monika Oborná. Ujměte se slova, prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, vláda si půjčuje 140 miliard, přitom říká, že je potřeba šetřit. Šetření ve veřejné správě je vyžadováno i u úřadů a institucí, které není reálné digitalizovat, jejich rozpočty jsou v řádu milionů korun a počet zaměstnanců je malý. Pokud vykazují neobsazená místa, je to také proto, že na tyto pozice mohou přijímat pouze odborníky, kteří mají vysoce specializované předpoklady, například právníky, specialisty z oblasti IT, a těch je na trhu práce nedostatek. Zkrátka balancujeme na hraně a situace je v návaznosti na rozpočet 2024 neudržitelná.

Tímto jsme se zabývali i na rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny, ale bohužel, pan ministr financí na výbor nechodí. Z toho důvodu si dovoluji s tímto problémem seznámit i vás a požádat vás, abyste věnoval financování malých kapitol státního rozpočtu více pozornosti a seznámil se s touto problematikou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji za dodržení času. Odpověď přijde v souladu s jednacím řádem písemně. Nyní vystoupí paní poslankyně Monika Oborná. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, vážený, bohužel nepřítomný pane premiére, mě velmi mrzí, že ani dnes se nedočkám odpovědi, protože jsem se snažila tento bod zařadit na program jednání Poslanecké sněmovny, ale to se nepovedlo. Dnes se odpovědi také nedočkám, tak snad přijde alespoň písemně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP