(15.50 hodin)
(pokračuje Mikuláš Bek)

Na druhé straně musím říci, že jsem měl příležitost se seznámit s některými výstupy toho ústavu, například směrem k integraci ukrajinských dětí v našich školách, a tam se domnívám, že ten výzkum přináší relevantní údaje, které umožňují možná lépe zacílit podporu státu, tak já vůbec tu instituci nezpochybňuji, jenom říkám: naše vláda přišla k hotovému, všechna nastavení, způsob řízení té instituce jsou dílem předchozího rozhodování a já mohu jenom apelovat na kolegy na univerzitách, které dnes řídí tu činnost, aby využili těch prostředků maximálně efektivně. Ale teď není žádný prostor pro revizi těch rozhodnutí, protože vyplývají ze závazků České republiky vůči Evropské komisi, které jsou zakotveny v rozhodnutí o Národním plánu obnovy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je zájem o doplňující dotaz? Ano, prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Teď samozřejmě nemohu takto narychlo potvrdit nebo si ověřit, nakolik předchozí vláda nastavovala fungování tohoto institutu, zda vůbec - to se samozřejmě ale dá ověřit, zvláštní je ale, že to financování bylo nastaveno až od roku 2022 do roku 2025, tedy po dobu fungování vaší vlády, a evidentně z různých výstupů je patrné, že to fungování SYRI je velmi provládní.

V materiálech se objevují i formulace, že výsledek prezidentských voleb byl výhrou jedné z bitev proti populismu a že osoby jako Andrej Babiš by vůbec neměly v politice figurovat, takže toto jsou jedny z výstupů fungujícího SYRI institutu. Nevím, co si vy od výstupů slibujete, jestli mají příjemci vůbec nějaké závazné výstupy, zatím to vypadá, že jenom píšou články a pořádají kulaté stoly za více jak půl miliardy korun. Jenom za loňský rok vyprodukovali třicet dva textů a asi dvě konference (Předsedající: Čas.), takže mně to nepřijde jako účelně vynaložené (Předsedající: Čas, prosím.) prostředky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A opět prostor pro reakci, prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: A tak jste jim to nastavili vy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní přistoupíme k další interpelaci, kterou bude přednášet paní poslankyně Pavla Golasowská, dále se připraví pan poslanec Lubomír Wenzl. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, mám tady dotaz ohledně nového systému zálohování obalů, kdy jste přišli s tím, že plast, který je aktuálně pro obce tím, z čeho mají v rámci odpadového hospodářství obce peníze, teď bude vybírán mimo odpadový systém, a obce by tímto tedy měly o tento příjem přijít, a mě se ptají starostové, kdo obcím tenhle výpadek finančních prostředků vynahradí. A ptám se vás: Co jim mám odpovědět? A taky jak zajistíte, aby za odpad, jako jsou například reklamní letáky, platili právě ti, co ho vyrábí, a nedopláceli na něj právě obce i občané? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní odpoví pan ministr životního prostředí Petr Hladík. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji moc za ten dotaz jako takový. Ten systém tak, jak jsme ho představili, a tak, jak ho teď diskutujeme na pracovní skupině, kde je velmi široká pracovní skupina všech aktérů, včetně Svazu měst a obcí, Svazu místních samospráv, samozřejmě všech zástupců, včetně obchodů a tak dále, vychází ze tří důležitých principů, proč to děláme.

První a zásadní princip je littering, to znamená, aby se nám dál nepovalovaly petky a plechovky různě po škarpách a v lesích. Druhý důležitý důvod je, že máme splnit 90, aspoň 90 % vysbíraného materiálu - recyklovaného materiálu - do roku 2029 a my dneska sice plníme nějaký 75, 77 %, ale těch 15 % navíc je tím současným systémem dost složitě dosažitelné. A třetí zásadní důvod je, my dneska z těch PETů, které obce prodávají, děláme mikiny, koberečky do auta a tak dále, a my chceme ze staré láhve mít novou láhev.

A teď k tomu, k té otázce zapojení obcí. My jsme velmi pečlivě poslouchali, co obce potřebují a chtějí, proto na rozdíl od Slovenska jsme ten systém navrhli, že by povinně byla zapojena každá prodejna a benzinka nad 50 metrů a obec a menší obchody by se mohly zapojit dobrovolně, protože obec stále bude mít starost s tím, když nevrátím tu petku nebo plechovku a zůstane v černé nebo ve žluté popelnici, 15 % z nevybraných záloh by dostaly obce, což by aktuálně zhruba odpovídalo částce příjmů všech obcí v České republice za prodej PETu jako takového.

A druhá věc, a vy jste to také zmínila, že dneska jsou tam černí pasažéři v odpadovém hospodářství, například letáky tvoří zhruba 35 % procent obsahu modrých popelnic, takže my chceme tyto černé pasažéry také zpoplatnit. Pokud bude méně letáků z obchodních řetězců, budu nejšťastnější ministr na světě a tady tímhle chceme také toho dosáhnout.

A třetí záležitost, která také bude v tomto legislativním návrhu obsažena: tam, kde je vožen odpad na optické dotřiďovací linky, což například v Ostravě už je, nedává smysl ten popelnicový smog, tolik popelnic. Můžeme do jedné popelnice dávat PET, můžeme dávat plasty, můžeme dávat papír, můžeme dávat oblečení, můžeme dávat kovy, můžeme dávat hliník - všechno do jednoho, protože tato optická dotřiďovací linka to dotřídí. Tím snížíme cenu svozu, tím snížíme nároky na systém jako takový. Podle našich propočtů po zavedení zálohování obce průměrně získají na příjmech o 65 korun na obyvatele více, než tomu je doposavad. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji, pane ministře, za odpověď, a pokud to tak bude, doufám, že i obce a starostové budou spokojeni.

A ještě když jsme u zálohování obalů, tak já jsem se chtěla zeptat doplňující otázkou, protože jsem slyšela, že je chystáte nebo připravujete také zálohování vinných láhví, tak jsem se chtěla zeptat, jak to máte vymyšleno a co je na tom pravdy? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a opět pan ministr.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Díky moc za doplňující dotaz. To není záležitost, kterou bychom teď legislativně připravovali, to znamená, určitě se to v tom návrhu neobjeví, ale ano, dává smysl se bavit o vícecestných obalech na nápoje - není to jenom víno, můžou to být samozřejmě různé džusy a tak dále - které dneska jsou v distribuční síti, vybíráme je a z toho starého skla děláme sklo nové, ale víme, že třeba u pivních láhví, dneska život pivní láhve zhruba pět až deset let a otočí se zhruba dvacetkrát.

To znamená, ano, klademe si i ty otázky, nicméně takovýhle návrh nepřipravujeme, ale i ve spolupráci s panem poslancem Smetanou na podzim chceme udělat nějaký seminář, kulatý stůl, a začít diskutovat s tímto segmentem nápojových obalů, které dnes se nezálohují, jestli by nedávalo řekněme ekonomický i environmentální smysl třeba s nějakou formou jako takovou přijít. Ale znovu opakuji, teď to na stole není, v návrhu zálohování PETu a plechovek to nebude, ale samozřejmě jdeme principem cirkularity, principem využití materiálově tak jenom, jak to bude možné, to znamená, bavíme se o celé řadě záležitostí v oblasti cirkularity - a samozřejmě vícecestné obaly jsou jedním z nich. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času, nyní přistoupíme k interpelaci pana poslance Lubomíra Wenzla a připraví se pan poslanec David Štolpa. Ujměte se slova já předávám řízení schůze. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP