(16.50 hodin)
(pokračuje Petr Hladík)

Musím říct, že jsme ve velkém kontaktu s asociací minerálních vat, s asociací výplní otvorů. Všichni čeští výrobci hlásí, že na vlnu renovací jsou připraveni. To znamená, lidé mají šanci zateplit, vyměnit třeba okna prostřednictvím českých výrobků jako takových. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se pana poslance, zda nemá zájem o doplňující dotaz?

Nyní je tedy na řadě pan poslanec Lang a připraví se pan poslanec Brabec. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vláda dne 8. března 2023 schválila priority humanitárních programů MEDEVAC a Pomoc na místě, Pomoc na místě v celkové výši 150 milionů korun za rok a MEDEVAC ve výši 60 milionů korun za rok. Cílem programu je vysílání českých lékařských týmů do problémových oblastí, poskytování finančních a materiálních darů na rozvoj zdravotnické infrastruktury, přímou pomoc uprchlíkům, ochrana hranic i boj proti nelegální migraci. Dary putují do zemí s velkými uprchlickými populacemi a zemí, které čelí značným migračním tlakům. Jsem rád, pane ministře, že navazujete na rámcovou pozici vlády Andreje Babiše a že v těchto programech pokračujete.

Dále bych citoval: "Jsme jednou z nejaktivnějších zemí, důsledně pomáháme těm nejpotřebnějším zemím, které mají s migrací největší problémy. Díky našim programům pomoci každý rok v zahraničí podporujeme bezpečnost, zlepšujeme životní prostředí, podmínky i lékařskou péči. Konkrétní pomoc lidem v nouzi přímo v jejich regionech má smysl." Je to přímo vaše citace. Za to vás chválím a za to vám tleskám.

Hned pokládám otázku: Pane ministře, není toto přesně to, co by měla Česká republika dělat v souvislosti s migrací? Neměli bychom pomáhat přesně, jak jsem vás tady citoval, v místě vzniku migrace, to znamená ty programy MEDEVAC, Pomoc na místě? Není to přesně ono? To je otázka první. Jak bude tento program dále pokračovat, budete ho dále rozvíjet?

Druhá otázka je: Ptám se, pane ministře, proč jste se na Radě ministrů vnitra nezdržel toho 8. června, proč jste naboural Visegrád, proč jste se nezdržel spolu se Slovenskem? Mohli jsme o tom diskutovat, mohli jsme to podrobit nějaké kritice. Sám říkáte, neustále tady opakujete, že to teprve půjde do Rady, půjde to teprve do Evropského parlamentu a může z toho vyjít ještě úplně něco jiného. Takové ty informace máme, že z toho vyjde něco ještě podstatně horšího. Vy už jste nás tady dopředu svým podpisem uvrhl do něčeho, čemuž já říkám ostudný vízový migrační pakt.

Takže poprosil bych o odpověď na tyto dvě otázky a potom ještě položím otázku doplňující.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr je přítomen. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já s tím samozřejmě souhlasím a v první části jste i vy sám naznačil, pane poslanče, že máme absolutně shodu. MEDEVAC a Pomoc na místě jsou skvělé programy.

Já bych jenom tady chtěl připomenout, my nenavazujeme na vládu Andreje Babiše, pokračujeme v tom také, ale program MEDEVAC existuje od roku 1993. Je to výstavní klenot České republiky. Zaplaťpánbůh za to, že v České republice doposavad vládly jenom takové vlády, které se byly všechny napříč politickým spektrem schopny shodnout na tom, že program MEDEVAC je důležitý. Program MEDEVAC je realizován v Ghaně, Rwandě, Senegalu, Zambii, na Blízkém východě, v Iráku, Jordánsku, Libanonu. Jeho hlavním účelem je pomoc uprchlíkům mimo země Evropské unie, podpora azylových migračních hraničních systémů států pod velkými migračními tlaky, prevence nelegální migrace a obchodování s lidmi. To je přesně to, co jako Evropa musíme masivně dělat, a já se s vámi shoduji. My musíme masivně pomáhat v těch zemích, odkud migrace přichází. Jsem pyšný na to, že to Česká republika dělá, že díky tomu máme skvělou pověst, že díky tomu, o čem jsem se přesvědčil v Africe, umíme otevřít dveře našemu byznysu, protože tam ta pomoc a pověst České republiky je dlouhodobě v tomhle ohledu vynikající. To je to, co bych chtěl zachovat. Proto i v těch požadavcích, které samozřejmě nejsou dojednány, na rozpočet na příští rok bychom chtěli opět mít 210 milionů korun. Ale znovu říkám, to je předběžný požadavek do rozpočtu.

Odpověď na vaši otázku: rozpočet jako takový odsouhlasený samozřejmě není. To je jeden pilíř - pomoc na místě, zabránit tomu tím, že pomáháme, aby se ti lidé vůbec na cestu vydali. To je skvělé, to Česká republika dělá.

Za druhé, Česká republika musí aktivně pracovat na společné migrační politice Evropské unie. Pokud si přečtete ten azylový a migrační pakt - předpokládám, že vy jste to udělal - ten se tak na třiceti stránkách zabývá principem solidarity a na těch zbylých sto dvaceti se zabývá zpřísněním hraničních procedur, lepšími návraty do zemí původu, zpřísněním azylových podmínek pro azylanty ve třetích zemích, to znamená v těch zemích, kam oni dorazí. To je přece přesně to, na čem se jako Česká republika ve společné migrační politice podílet musíme: zpřísnění procedur, lepší registrace, lepší návraty, aby ti lidé po hraniční proceduře vlastně vůbec nedostali statut azylanta, což všechno v tom migračním paktu obsaženo je.

Pokud boj proti migraci, boj s migrací nebo práce v rámci migrační politiky nebude mít dva pilíře - jeden ten, že pomáháme v zemi původu, a druhý ten, že lépe chráníme naše hranice - a ano, jsme vzájemně v Evropě solidární k těm zemím, které dennodenně vytahují tonoucí z moře, a pokud my jim nebudeme nějakým způsobem pomáhat, tak to nebude fungovat, protože ještě nějakou dobu bude trvat, než pomoc na místě bude tak účinná, aby žádné migrační proudy do Evropy neproudily.

Pokud se podíváme na klimatické změny a podobně, prostě predikce toho, kolik důvodů lidé budou mít opustit svoji zemi v chudší části světa, no, tak ty důvody prostě neubývají. Pokud si myslíte, že tím, že budeme mít MEDEVAC a Pomoc na místě, zcela zastavíme migrační proudy - nezastavíme a musíme umět Evropu chránit. To azylový a migrační pakt dělá lépe než kterýkoliv společný migrační dokument dělal.

Já vám odpovídám i na tuhle otázku, proč jsem pro to hlasoval, protože u toho chci být. Chci, aby Evropa měla aktivní členy, abychom se my jako Česká republika podíleli na sebevědomé migrační politice Evropské unie, která se zakládá na dobré kontrole vnější hranice, dobré registraci, kvalitních návratech a aby se také Evropská unie uměla v téhle chvíli chovat solidárně ke státům, které jsou nejvytíženější a pod největším migračním tlakem. To je prostě něco, za co se Česká republika snad nemůže stydět.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující otázku, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já opět použiji vaši citaci: "Česká republika je v oblasti migrace dlouhodobě solidární se zasaženými členskými státy a poskytuje jim finanční a technickou podporu." Podepisuji. "Jako nejefektivnější pomoc se nám osvědčilo pomáhat tam, kde se s problémy skutečně potýkají. V konečném důsledku tímto způsobem snižujeme migrační tlak do Evropy." Pane ministře, tleskám vám. Je to možná divné, ale pochválil jsem vás už dneska dvakrát. Dvě výborné citace.

Ale prosím vás, proč jste se k tomu přidal teď? Tam je to meritum věci. Proč jste nenechal proběhnout diskusi v Evropském parlamentu? Něco by z toho vypadlo a my bychom potom mohli na to nějakým způsobem reagovat. Proč jste podkopl Vé čtyřku jako celek, Vé čtyřku, kde jsou velcí Poláci, Slováci, Maďaři a my? Máme i nějakou poměrně velkou blokační sílu. To, že to je jen v nějaké podmnožině - dneska to vypadlo z Rady premiérů, na které jsme chtěli, aby to tam pan premiér vrátil - to je druhá věc. Vy jste prostě podškubl Vé čtyřku. Vy jste se vyjádřil pro úplně zbytečně, úplně předčasně. My se přece tady vůbec nerozcházíme v těchto principech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Co to je podkopnout Vé čtyřku? Já se ptám, jestli bychom nepodkopli ty státy, které jsou pod silným migračním tlakem, a Česká republika jim nepomáhá. Mimochodem, Slovensko se zdrželo, pane poslanče, hlasování a nevím, jestli jste slyšel citaci pana slovenského ministra přímo z té Rady - je to také dostupné - protože mají vládu úřednickou, která se necítí být v téhle chvíli dostatečně silná v tom, aby přijímala rozhodnutí ano nebo ne. To byla citace pana slovenského ministra.

Teď se ptáte na Poláky. Já nevím, proč polský zástupce se neúčastnil toho celodenního vyjednávání, kterého já jsem se účastnil. Účastnil se ranní části a potom na jednání s ostatními členskými státy ani s Komisí jsem ho neviděl. V té chvíli já jsem chtěl definovanou výjimku pro Českou republiku. Kdyby toto nebylo akceptováno, tak by Česká republika v téhle chvíli nemohla mít tu pozici, kterou má nyní. To byla věta, kterou jsem řekl jasně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP