(19.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A vzhledem k tomu, že už nemáme žádnou faktickou... (Poslanec Benda se hlásí.) Máme ještě jednu. Faktickou? Přednostní. Ano. Pan předseda. (Poslanec Benda: Normálně se hlásím.)

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předkladateli, dámy a pánové, jsem rád, že to probíhá tak, jak to probíhá dnes, a chtěl bych říct, že chceme-li se všichni snažit o nějaký kulturní mír v této zemi, tak je nejsprávnější, aby prošla úprava partnerství, tak jak bylo včera a dnes tady předkladateli deklarováno, že netrvají na názvu manželství, aby prošla úprava partnerství, která zrovnoprávní zejména v těch veřejnoprávních otázkách homosexuální páry na úroveň řádného manželství, a současně aby prošla novela Listiny práv a svobod, která řekne, že slova mají svůj skutečný význam. Přestaneme si hrát, že slova, jak už věděl Orwell, se dají naplňovat jiným významem. Pak si myslím, že dáváme jasný signál do této země, že jsme tento problém vyřešili. Nebude to tak, jak tady zmínila ctěná kolegyně paní Válková - a já jí naprosto rozumím, vím, pod jakým tlakem těch aktivistů je - teď to ještě nebude manželství, ale za chviličku, za chviličku přijdeme s tím, že to manželství bude. Přesně tak jako se odehrálo před dvaceti lety, kdy to bylo jenom nějaké omezené registrované partnerství, a chce se stále víc a víc.

Jestli chceme dát jako Sněmovna signál o tom, že jsme připraveni zrovnoprávňovat, naplňovat právy občany této země a současně ukončovat kulturní války, pak si myslím, že je správné, aby prošlo obojí. A pak říkáme jasně, že příběh je dokončen. Jenom jsem to před závěrem tohoto hlasování chtěl říct a budu dělat všechno pro to, aby to takto, takto ve Sněmovně dopadlo. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo. A vzhledem k tomu, že zde nevidím již nikoho dalšího přihlášeného, tak tímto končím obecnou rozpravu. V tuto chvíli zagonguji, přivolám kolegyně, kolegy, protože budeme hlasovat návrh paní poslankyně Kocmanové na zamítnutí předloženého návrhu. (Ťukání kartami.) Ano, je zde zájem o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili...

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, přihlášeno 131, pro bylo 37, proti 86. Návrh byl zamítnut.

 

A nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jakožto výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jakožto garančnímu? Nenavrhuje, v tom případě přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 126, přihlášeno 132, pro bylo 124, proti byl 1. Přijato.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jakožto garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat... (Hlásí se poslankyně Nováková.) Omlouvám se. Paní poslankyně Nováková.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji. Pane předsedající, já jsem respektovala, že se jedná o výbory, ale dovoluji si navrhnout, aby to mohla projednat také stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti. Čili v tuto chvíli budeme hlasovat o tom, že to posuneme na stálou komisi pro rodinu a rovné příležitosti.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 127, přihlášeno bylo 129, pro bylo 116, proti 1. Přijato.

 

Má někdo ještě nějaký jiný návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům? Nikdo nemá.

 

V tom případě budeme hlasovat ještě návrh pana poslance Dufka, který navrhuje prodloužit lhůtu pro projednání o 60 dní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 128, přihlášeno bylo 129, pro bylo 123, proti 2. Výsledek: přijato.

 

A já tímto děkuji všem za spolupráci a připomínám, že se sejdeme zítra v 9 hodin. Děkuji.

 

(Jednání skončilo v 19.25 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP