(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak vy za to budete zodpovědní. I za ty lidi, kteří se utopí. To budou tisíce, kteří se utopí v tom Středozemním moři. Protože pokud to neuděláte jako Austrálie, a vždycky jsem to říkal, nevrátíte ty lodě, nebudete bojovat proti pašerákům a nenaložíte a neodvezete je zpět a nepostaráte se tam, tak to bude stoupat. Jednoznačně.

Takže znovu opakuju... Tady jsou k tomu titulky. Nejen že to dovolili v tom Deníku N. Polský premiér chce vetovat relokace migrantů. Tady je ta rámcová pozice Hamáčka! Ještě jednou, vážení aktivističtí novináři, přestaňte už opisovat a lhát! Přestaňte podporovat tyhle lži Fialy! Tady je závěr: Lze shrnout, že návrh v tomto bodě Česká republika považuje za velice problematický a rozporný s dlouhodobou pozicí. My jsme to nikdy nedovolili! My jsme nedovolili legislativu. Nedovolili!

Takže by bylo dobré - tady jsou samé titulky, co říká pan premiér Fiala: Babišovy výzvy k vetu migračních pravidel jsou strašení a demagogie. Fakt jo? Strašení a demagogie? Ale to jsou fakta, pane premiére. To jsou fakta. Přečtěte si tu NCOZ.

Podívejte se, co se děje v Německu. Němci se bojí mluvit. Média? Ano, to je ideologie. Ideologie, která má zvrátit kulturu Evropy. Tady máte znovu ten důkaz, vážení novináři, Bakalovi pisálkové: 24. září 2020, 8.24 ráno, Babiš, titulek: Pokud nebudeme přijímat uprchlíky, nemůžeme je vracet. Má to logiku? Jaká návratová politika, jaká registrace? Co říkám? Solidarita nemůže být povinná. Podstata nového návrhu migrační politiky je nesmyslná. Tak už neříkejte, že my jsme něco odsouhlasili. Neodsouhlasili! Vy jste zradili! Vy ste neni svrchovaná vláda! Vy ste neni svrchovaný premiér! Vy vůbec nevnímáte, co se tady děje. Jste úplně mimo! Úplně mimo! Jako kdyby nežil tady v České republice. To je neuvěřitelné. (Hlas z pléna.) Už jste šéf Národní agentury sportovní? Nedali vám to? Ne? Tak nemluvte na mě.

Můžete si tady přečíst titulek: Migranty pašují Češi jako řidiči. Tučné odměny za riziko spojené s pašováním lidí lákají stále častěji Čechy. Dosud byly zločinecké gangy organizované především cizinci. Jenže případy, kterými se zabývají detektivové NCOZ, ukazují, že ani šestnáctileté (?) tresty za mřížemi Čechy, nejčastěji řidiče, neodradí. A proč? Proč jsou tam tresty jenom 16 měsíců? Proč to není 10 let? Bylo by zajímavé vědět, kolik je za to trest v jiných zemích Evropské unie.

Typicky nejzasaženější je jižní Morava, tam obvykle bývá nejvíc záchytů, a potom také na D1. Ano, na té pumpě, co jsem se nemohl mýt, protože si tam myli nohy ti migranti. Vývoz lidí směřuje přes Ústecký nebo Plzeňský kraj do Německa. Popsal taky nástroje, které zločinci používají ke komunikaci. I to, čím jsou... (Probírá se podklady.) Dozimetr nebudeme řešit, to je rozhovor o Dozimetru. Víme, že STAN je organizovaný zločin, to tady nebudu řešit. Takže je to o tom. To je u nás, jo?

Takže já už nevím, jak to mám vysvětlovat. Samozřejmě bojovat proti lžím je těžké, protože všichni víme, že tahle vláda je stále podporována. A oni si dovolí cokoliv. Včera člen TOP 09, člen TOP týmu, dobrovolník, koordinátor za okres Hodonín v týmu Danuše Nerudové, dobrovolník koalice SPOLU, normálně si sprostě vymyslel a dal tweet: včera mi pan Váňa volal, Babiš mě zklamal, podvedl mě, a že jsem mu měl něco... To je neuvěřitelné, kam jsme se to dostali. Ano, politika lží. Všichni to retweetovali, říkali ten Babiš, no to je strašný. Já jsem zvědav, jestli se za to někdo omluví. A potom tenhle člen Marek Gajoš píše: "Můj tweet k Váňovi jsem smazal, protože asi nebyl dobře pochopen." No je to dement? On neví, co píše? Tak je to třeba číst. Ne? Potom píše "raději to smažte". Tak nejdřív lže... To je úplně neskutečné. Cokoliv si vymyslí! Lžou a lžou a lžou! Dokola. Kdyby tohle udělal člen hnutí ANO, no tak určitě by dostal kartáč. Protože toto je absolutně nepřijatelné. Takže titulek tady "Šířil to člen TOP 09"... sranda, nepochopili jste, ne sranda... Cokoliv. Cokoliv.

Protože všichni vidí, co za katastrofu máme tady ve vládě. Co nám hrozí. Nejenže rozvrátí rozpočet, že berou lidem peníze, ale to největší nebezpečí jsou, ano, ty mafie, které tady jsou, a ti ilegální migranti, kteří přijdou a které oni pozvali.

A pane premiére, v Bruselu určitě budete mít zase ty coquille Saint-Jacques, to jsou ty škeble na oběd. Nevím, proč je tam stále dávají, asi je tam nějaký dobrý dodavatel. Zkuste se ještě nad tím zamyslet, jestli skutečně jste premiér, který hájí národní zájmy České republiky, a jděte na tu stáž k tomu Morawieckému. K Orbánovi vás nepošlu, ale k Morawieckému. Toho jste obdivoval, ten vás vzal tím vlakem do Kyjeva na poslední chvíli, abyste měl PR. Ten má DPH na potraviny nula a tak dále. Tak se to naučte a bojujte za zájmy občanů České republiky a ochraňte tuto zemi před ilegální migrací. Já vám za to děkuji. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Mám zde ještě jedno sdělení - pan poslanec Milan Wenzl ruší svoji omluvu, je přítomen.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí s návrhem na změnu? Nehlásí se. Nemám zde žádnou přihlášku.

Já bych si ještě jednou dovolila přivítat nového ministra zemědělství Marka Výborného. Vítáme pana ministra a přejeme mu hodně sil a zdraví. (Potlesk.)

Pan poslanec Janulík také ruší svoji omluvu.

Nyní bychom přistoupili k hlasování o návrzích na změnu programu, tak jak zde byly předneseny. Přivolám kolegy z předsálí. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Mezitím, než se ustálí počet přihlášených, přečtu omluvy. Omlouvá se Markéta Pekarová Adamová celý jednací den, zahraniční cesta, a Michálek Jakub do 10.30 z osobních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP