(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V této souvislosti nabyla... Mimochodem u nás bylo x Ukrajinců, kteří dostávali pracovní povolení v Polsku a byli tady načerno. To všichni vědí a nikdo to neřeší. MPSV neřeší. Neřeší. Když kontrolovali, tak kontrolovali samozřejmě stavbu Babiše v Průhonicích. Tam přišli a ty dělníky opřeli o zeď. A to bylo... Takhle to funguje. Takže 615 000 Ukrajinců.

V této souvislosti nabyla v roce 2022 na významu kriminalita spojená s agenturním zaměstnáváním. Pracovní agentury ovládané kriminálními organizacemi páchají především daňovou trestnou činnost, kdy za zaměstnance agentur nejsou odváděny platby sociálního či zdravotního pojištění a zpravidla ani daň z příjmu. V roce 2022 v návaznosti na přesun majetných osob z postsovětského prostoru do České republiky byly v Jihomoravském kraji zaznamenány dosud izolované případy, kdy byly kriminálními skupinami od těchto osob nárokovány finanční prostředky za ochranu. - To bylo normálně výpalné.

V roce 2022 se stalo rizikem etablování cizojazyčných kriminálních skupin v České republice. Migrace osob z postsovětského prostoru využili někteří členové kriminálních organizací k přesunu do některé ze zemí schengenského prostoru. Tyto přesuny byly doprovázeny přesunem obvykle kriminálního kapitálu, který byl transportován často hotovostně a u něhož byly činěny pokusy o investování a legalizaci v ČR.

Začátek ruské agrese a na něj navazující přijímání mezinárodních sankcí přiměly významnou část občanů Ruska, včetně členů ruských kriminálních struktur, k převodům vlastnických a investičních aktivit. Tato vlna odprodejů urychlila předchozí pokles majetkových účastí občanů Ruska v českých podnikatelských právnických osobách pozorovaný v letech 2020-2021. Jedná se však jen o částečné a často fingované stažení z majetkových účastí, jejichž vlastnictví je nahrazeno formálními vlastníky.

Trestná činnost na poli porušování mezinárodních sankcí je prováděna na sofistikované a organizované úrovni. Jejími aktéry jsou kriminální struktury, které spolupracují s podnikatelskou sférou a pomáhají v obcházení sankčního režimu. Dále spolupracují se zpravodajskými službami Ruska, které koordinují dovoz embargovaného vojenského materiálu - elektronické součástky pro výrobu naváděcích zařízení a tak dále.

A samozřejmě máme tady i balkánské zločinecké struktury a tak dále.

Takže já si myslím, že z toho jde strašný strach. A bylo by dobré, aby nám řekl pan ministr vnitra, jak tohle chce řešit, když má ještě velký úbytek vlastně policistů, protože když je nezaplatí, tak samozřejmě tady je velký boj o lidi mezi armádou, hasiči a policií.

A potom samozřejmě máme tady nelegální migraci. Celosvětového uvolnění protiepidemických opatření v roce 2022 využily kriminální organizované skupiny specializující se na páchání trestné činnosti v oblasti migrace a zvýšily svoji aktivitu. V roce 2022 zůstal zachován trend z předchozích období, kdy na území České republiky byli kriminálními organizacemi pašováni migranti především v rámci takzvané západní balkánské migrační trasy směřující z Turecka do západní a severní části Evropské unie. Došlo však ke značnému nárůstu počtu zachycených migrantů, u většiny z nich bylo z použitého modu operandi možno usuzovat na asistenci kriminálních organizací při jejich cestě.

Kriminální struktury používaly k zajištění sekundární migrace přes území ČR zejména osobní a dodávková vozidla, která si pachatelé obstarávali převážně v různých autopůjčovnách, někdy i se sídlem na území České republiky. Při komunikaci mezi migranty a kriminálními organizacemi zajišťujícími jejich transport - a to mluvíme, pane premiére a vážení spoluobčané, o České republice. Mluvíme o České republice, kde vláda se tváří, že migranti nejsou žádné riziko, nelegální migranti nepáchají trestné činy, nenavyšují kriminalitu... No, tak se podívejte do Německa a do Švédska. Takže šifrované mobilní komunikační aplikace - WhatsApp, Telegram. Migranti byli též instruováni k popírání využití služeb kriminálních struktur.

Kromě uvedeného byl i nadále používán modus operandi spočívající v letecké přepravě migrantů z Řecka do České republiky, kdy kriminální organizace před cestou migranty vybavily padělanými osobními doklady některého ze států schengenského prostoru. No je to normální mafie! Je to organizovaný zločin! A pan premiér říká ne, migranti - to je fajn, kvóta 30 000. Minulý rok bylo 846 000, možná bude milion. Ano! Tak já jsem na to zvědav, jak tomu pan premiér s Rakušanem zabrání, aby se nás to netýkalo. No nezabrání! Protože už jsou tady! Už jsou tady.

A v roce 2022 byly využívány padělané identifikační karty Rumunska, které jsou používány s cílem obcházet povolovací procesy při získání povolení k pobytu za účelem zaměstnání u osob, které nedisponují občanstvím některého ze států EU. Ano, kdysi tam byl na ministerstvu vnitra jeden ředitel, já jsem zapomněl jeho jméno, který byl zásadně proti, a žádný azyl nebyl. (Poslanec Lang napovídá jméno.) Prosím? Ano, Haišman, správně. Bohužel, myslím, že už zemřel. To byl frajer! Ten se staral, aby nás tady nic neohrožovalo. Protože to nás ohrožuje. Oni mají jinou kulturu. Oni se jinak chovají.

Mimochodem, když tedy řešíme samozřejmě tady, a jsem rád, že paní Malá s panem ministrem Blažkem zásadně posunuli sexuální násilí na ženách u nás podle našich zákonů, ne žádná Istanbulská úmluva. Žádná. Tak tihle migranti fungují úplně jinak, mají jiné pudy. Ano. Padělané doklady. Takže to nejsou dobré zprávy.

V roce 2022 byl zaznamenán také vznik nových kriminální organizací zajišťujících převoz migrantů do České republiky a přes české území blíže k cílovým destinacím - Německo, severské státy. Ale ty už zavřou za chvíli, už je tam nebudou brát. Na činnosti těchto kriminálních struktur se podíleli také státní příslušníci České republiky. To je to, jak jsem byl na maďarské hranici, kde mi ten náš policista říkal, no, představte si, že mezi pašeráky jsme zatkli i mého souseda. Ano, byl tam s německou espézetkou a čekal na toho migranta, zkasíroval to a odvezl ho.

Tito pachatelé v postavení řadových členů kriminální organizace obstarávali vozidla pro převoz migrantů a zajišťovali řidiče pro jednotlivé převozy, případně byli dokonce sami využíváni jako řidiči jednotlivých převozů. Dalšími členy těchto kriminálních uskupení byli v podobném postavení také různí cizinci disponující pobytovým oprávněním na území ČR. Vyšší řídící články těchto organizací představovali většinou cizinci dlouhodobě působící ve více státech mimo území České republiky, čímž zůstal potvrzen dlouhodobý trend působení nadnárodních kriminálních organizací v této oblasti kriminality. Ilegální migrace - to je kriminalita, to jsou pašeráci! Šest miliard eur kdysi, když já jsem byl premiér, kasírovali tihle pašeráci ročně.

Jako zásadní výzva se jeví skutečnost, že zejména vzhledem k množství migrujících osob, jejich anonymitě a nemožnosti zjistit jejich případnou kriminální historii v zemi původu i nadále přetrvává latentní a dlouhodobé riziko s možnými mimořádně závažnými následky. Další výzvou je migrace takzvané válečné generace, která má osobní výraznou zkušenost s občanským či náboženským konfliktem - Blízký východ, africké země -, do EU, kdy migrující mladí lidé mají navíc očekávání, která nejsou adekvátní reálným možnostem cílové země.

Takže to je ta migrace. To je Česká republika. To je zpráva NCOZ. A když si to přečtete, co všechno se tady děje, jak stoupla ta kriminalita, a teď se stalo něco na Letné. A samozřejmě minulý rok, když ten, teď nevím, jestli to byl Syřan nebo Afghánec, pobodal ty dvě ženy a znásilnil v Karlových Varech, protože šel si užít silvestra, no, tak to nějak bylo. Ale pokud se to zopakuje, tak věřte mi, že budu strašně řvát. Protože ti, kteří pozvali ty migranty - a je to kvóta, 30 000, nikdy nebyla předtím, žádné číslo. My jsme nedovolili legislativu! A ještě Rakušan se s tím chlubí, že to připravoval v rámci předsednictví? Že to připravovali? A premiér říkal, že ne, to se mě netýká. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP