(10.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Já ale nepůjdu do stejného tónu jako on. Já mám potřebu se zastat toho, kdo tady není, a to premiéra vlády České republiky Petra Fialy. Já se nebudu teď zabývat jednoznačně lživými výroky, které se týkají nejrůznějších oblastí, nejrůznějších ingrediencí eintopfu, které tady byly, ale potřebuji a považuji za důležité říci, co premiér Fiala včera a dnes na pokračující Radě pro Českou republiku vyjednal.

Za prvé, Evropská rada uznala úsilí České republiky a dalších států, které hostí velké množství ukrajinských uprchlíků. Premiér České republiky Petr Fiala prosadil do závěrů Evropské rady rozhodnutí, že by Česká republika měla obdržet další finanční podporu z rozpočtu Evropské unie právě na uprchlickou vlnu mířící do České republiky z Ukrajiny. Polsko a Maďarsko ovšem z vnitropolitických důvodů celou noc blokovaly přijetí těchto závěrů. Polsko a Maďarsko tedy na této Radě jednají proti českým národním zájmům. (Nesouhlasné volání v levé části sálu.) A kdo vyzývá, abychom se spojili s Polskem a Maďarskem, buď neví, co říká, anebo v této věci prostě hájí cizí zájmy.

Jak už bylo několikrát zmíněno, v této chvíli Česká republika bojuje na evropské úrovni z pozice Petra Fialy a z pozice celé vlády za české zájmy za maximální podporu ve věci ukrajinské migrace, a to je to, o co premiér dnes usiluje. Jestli Polsko a Maďarsko z toho důvodu, že se někomu blíží volby, anebo důvodů jiných má v téhle chvíli postoj, který neodpovídá českým národním zájmům, tak v té chvíli se uměle stavět za konstrukt V4 je naopak tím, co zrazuje zájmy obyvatel České republiky, finanční zájmy naší země, a dokonce i naše bezpečnostní zájmy. Říkejte fakta. Rada pokračuje a já plně doufám, že premiér vlády České republiky Petr Fiala zcela v souladu s mandátem, který od naší vlády má, prosadí co nejlepší pozici a finanční podporu pro Českou republiku.

Chtěl bych panu premiérovi za to, že tuto pozici hájí - a hájí ji statečně a hájí ji už druhý den - srdečně poděkovat. (Poslanci v levé části sálu buší do lavic, v pravé potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní otevírám bod... (Poslanec Babiš gestikuluje. Poslankyně Schillerová volá z lavice.) Pardon, pan předseda Babiš se hlásí s přednostním právem. Potom pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych rád reagoval na pana ministra, který samozřejmě lže. Lže opakovaně. Přestaňte už říkat, že máte stejnou pozici jak my. Vy jste vůbec nic nepochopil. Vy jste dokonce se přiznal k tomu, a měl jste to i v mandátu, že vy jste tenhle skandální migrační pakt, tu pozvánku zločinců, ilegálních pašeráků, vy jste to normálně připravoval. Vy jste sežral tomu Timmermansovi nejenom Green Deal a zákaz výroby aut se spalovacími motory a Euro 7 a emise, co lidi všechno zaplatí, a zničení aut a šílenost toho Green Dealu, který je potřeba změnit, ale i ten pakt.

Tak pokud mluvíte o volbách - ale Orbán nemá žádné volby, nemá. O čem to mluvíte? Vy normálně urážíte toho Poláka. Vždyť to je váš kámoš! Vy jste zradili Liberecko v kontraktu Turów. Vždyť premiér, ten ani nevěděl, co má dělat. Místo toho, aby telefonoval Scholzovi, Morawiecki dělal jeho mluvčího. Potom ho vzal do vlaku. (Hovoří velmi hlasitě, důrazně.) Nic se od něj nenaučil! Vždyť tam mlčí! Vždyť on nemá na to koule, aby tam to zablokoval a řekl: Buď mi dáte 40 miliard, buď mi dáte... (Hlas z pléna.) Nekřičte na mě! (Předsedající: Pane předsedo...) Vy si udělejte tu věznici, tam hlavně. (Poslanec Babiš dál pokračuje v proslovu.) Ať vám dá prachy Stanjura! (Předsedající: Pane předsedo, oslovujte...) Takže... (Předsedající důrazně: Moment! Pane předsedo, musím vás pře...), ať to zablokuje...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Musím vás přerušit a poprosit vás, abyste poslance oslovoval... (Poslanec Babiš: Ať na mě nemluví, poslanec.) ... mým prostřednictvím. A prosila bych vás (Poslanec Babiš: Já ho neoslovuju.), abyste přizpůsobil výši hlasitosti svého hlasu přiměřeně prostředí, ve kterém se nacházíme. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Paní předsedající, zařiďte, aby poslanec na mě nemluvil. Já na něj nemluvím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Samozřejmě, pan poslanec (Poslanec Babiš: Když nebude mluvit...) se také zdrží svých komentářů (Poslanec Babiš: No, tak fajn. Takže to, že...) na vaši adresu.

 

Poslanec Andrej Babiš: To, že premiér je absolutně neschopný, neumí řídit tuhle vládu a řídí všechno Piráti, kteří chtějí zničit Evropu. Tu Antifu, kde Bartoš 2016... ne, ten plakát, co jsme měli! (Zvýšeným hlasem.) Vždyť to se děje teď. To se děje všude, v Německu, ve Švédsku.

Takže za těmi zavřenými dveřmi to není žádná selanka, ale pan premiér na to nemá odvahu. Vždyť se tomu vyhýbal! Proč tam neletěl už 16. prosince 2021? Proč se tomu vyhýbal? Proč se něco nenaučil v předsednictví? Proč nezavolal, nežádal Charlese Michela o mimořádnou evropskou radu? Proč? Ne?

Tak já nevím, co tady obhajujete? Co tady obhajujete? Vy popíráte to, že teď stoupla ilegální migrace? To je zajímavé, že pan ministr se nevyjádřil k té zprávě NCOZ. Vždyť to je váš rezort! Proč vám stoupla kriminalita? Proč tady máme převaděče? Proč tady tranzituje podstatně větší počet ilegálních migrantů? Proč tady máte ruskojazyčné různé mafie, že za chvíli lidi se budou bát, ano? Vůbec to neřešíte, to napětí ve společnosti a ohrožení bezpečí našich lidí.

Takže nevykládejte tady nesmysly. Vy jste na evropské radě nikdy nebyl a rady ministrů jsou úplně jiné. Úplně jiné! A znovu opakuji, vy jste schválil - a ještě jste to připravoval a je to proti bezpečí občanů České republiky. Schválil jste to jako Chovanec. Já jsem to Chovancovi zvrátil, potom nás zažalovali. Ano, Timmermans a spol. nás zažalovali. A my jsme zabránili tomu, aby nebyla (byla?) legislativa. Vy jste dovolili Evropské komisi udělat tuhle legislativu, ano?

A Morawiecki tam bojuje za ty zájmy. Vy jste rozbili Vé čtyřku, protože Piráti a topka vám to zakázali. Přitom to uskupení mělo smysl. Máte předsednictví? No, jsem zvědavý, co tam budete dělat. Ještě to heslo, že... co to tam mají? Něco, že s občany se budou starat... a blbosti.

Takže, prosím vás, už vám nikdo nevěří, jenom lžete. Přečtěte si moji knížku, která začíná tím, že 29. června ve čtyři ráno (Smích a potlesk zprava.) - no, klidně si tleskejte - 2018 jsme zamezili kvótám. Nikdy nebyla žádná kvóta, třicet tisíc je kvóta, a minimální kvóta. Minimální. A můžete stokrát říkat, že se nás to netýká. No, samozřejmě že se nás to týká, tak si přečtěte tu zprávu NCOZ. A kdy tedy tam prostě v rámci předsednictví nežádali peníze? Proč jste nedostali 40 miliard pro český rozpočet, když ho máte stále v deficitu? Proč jste to neblokovali společně? Měli jste tam předstoupit, když jižní státy dostaly 9 miliard eur od roku 2015. Vy jste nedostali vůbec nic! A těch 500 000, nebo podle NCOZ 630 000, reprezentuje podle pokuty Evropské komise 238 miliard! Takže teoreticky kdybyste řekli Evropě: Vezmi si ty Ukrajince, nebo nám dej 120 000 eur, no tak to je 238 miliard! Tak Stanjura má vyřešený rozpočet. Samozřejmě že je to nesmysl, ale nevykládejte blbosti. Nemyslete si, že my nemáme informace v evropské radě, že nevíme, co se děje v evropské radě.

A premiér vůbec nepochopil, že princip je bojovat za zájmy českých občanů, a on to nedělá. Nedělal to, ano, ani tu výjimku ropy, ani to, vykládal, jak se odstřihne od ropy. No, vůbec nic. Takže není to pravda, Nevystupuje tam. Jemu je to cizí! On má jinou povahu na to. On psal knížky, to mu jde dobře. Neumí řídit, není to žádný lídr. A tam je potřeba mít lídra v Evropě! Tam je ten boj. A my jsme prosadili ty peníze! A taxonomii! A jádro! A kůrovec a tak dále. No můžete se smát stokrát, je to tak! Je to tak zkrátka. Takže nevykládejte tady nesmysly. A ať se pan premiér přijde sem obhájit. Samozřejmě, bude znovu lhát, stokrát budete říkat... Neměli jsme vaši pozici! Chcete to znovu přečíst, pane ministře? Chcete to znovu přečíst, tu pozici Hamáčka? Tak už přestaňte lhát! Jsou na to titulky protibabišovských deníků. Přestaňte lhát! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP