(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ilegální migrace je nebezpečí pro naše lidi. Obrovské nebezpečí. Je to nebezpečí pro Evropu. Evropa je plná, a když Německo zavře, tak ti lidé, je riziko, že zůstanou u nás. A já si myslím, že nemají být u nás! Máme jim pomoci mimo Evropu. Ano, to je ta část toho mandátu.

Takže ať přijde pan premiér. Proč jste neodsouhlasili - nechť nám řekne, jak to tam bylo! Potom budeme slyšet, co tedy udělal pro Českou republiku. Zatím tam neudělal vůbec nic! Předsednictví je fiasko, dopadá to negativně na lidi a migrace je absolutní katastrofa. Obrovské nebezpečí! A ty tisíce mrtvých, kteří se utopí v Středozemním moři, to bude vaše odpovědnost! Také vaše, protože jste byl pro! (Bouřlivý potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Stanjura. Pardon, ano, před panem ministrem je Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já také musím reagovat na slova pana ministra Rakušana, protože já to považuji za úplnou katastrofu, co tady vykládá, co jsou české národní zájmy v podání této vlády a Ministerstva vnitra.

Pane ministře, vy jste pozval pašeráky a vy jste pozval muslimy a ty další, kteří sem budou chodit! Běžte se podívat na jižní Moravu. Tam každou noc jezdí kamiony plné Syřanů. Tak proč nekonáte jako ministr vnitra? Co děláte na těch hranicích? Proč tam znovu nedáte kontroly? A souhlasím s tím, že Evropa je plná, ale já vám něco řeknu, pane ministře. Vaše jméno si budou vaše děti a vaši vnuci říkat, že vy jste ten viník, kdo zvedl ruku pro migrační pakt, kdo sem pozval stovky, možná stovky tisíc muslimů a Arabů a lidí, kteří tady prostě u nás nemají co dělat, protože na to za prvé nemáme peníze, bude to český státní rozpočet stát stovky miliard. Ale vy jste teď zvedl ruku pro to, že podle vás je český národní zájem to, že vám Evropská unie natiskne pár miliard eur. To je teď váš český národní zájem! Tak můj český národní zájem to není, protože tady budou žít moje děti a moji vnuci a já chci, aby se tady cítili bezpečně, a ne aby tady nemohli vyjít ani na ulici jako v Německu! Styďte se! (Potlesk opozičních poslanců.) Ministr Rakušan je viník toho, jestli sem budou chodit!

A já žádám o dvě hodiny pauzu na jednání poslaneckého klubu hnutí SPD! (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ještě paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Navážu na svého kolegu předsedu poslaneckého klubu SPD a beru také dvě hodiny na poradu poslaneckého klubu hnutí ANO po skončení pauzy poslaneckého klubu SPD.

A skutečně to, co se tady dneska odehrálo, je nehoráznost! Včera se dozví moje ctěná kolegyně Taťána Malá, že se nemá co ptát pana ministra financí na to, kde on byl během tiskové konference. Co je jí skoro po tom? se dozví na interpelacích. Dneska se s námi bavíte, že my tady vlastně nemáme co se ptát a co říkat! Tak se vraťte na zem! Vy se musíte odpovídat této Poslanecké sněmovně! (Bouřlivý potlesk opozičních poslanců, bouchání do lavic vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já tedy zopakuji jenom - prosím o klid - jsou zde tedy dva návrhy na pauzu poslaneckého klubu SPD na dvě hodiny, poté návrh ANO také na dvě hodiny, a s procedurálním návrhem...

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, víte, že já patřím k těm, kteří se pokouší ten den zklidňovat, ale to, co jste tady předvedli, to, co tady předvedl... (Projevy nesouhlasu poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím o klid!

 

Poslanec Marek Benda: ... dnes ráno Andrej Babiš, předseda opozice, a pak na to navázal pan kolega Fiala, je pro mě za hranou! Přestávka je slušnost této Sněmovny. Já žádám, aby se v tomhle případě o té přestávce hlasovalo. Fakt mám tohoto chování plné zuby! Plné zuby! (Potlesk zprava, projevy nesouhlasu zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, je zde tedy procedurální návrh. Prosím o klid ve Sněmovně! Je zde procedurální návrh pana předsedy Bendy, abychom hlasovali o přestávkách. Ještě než vyhlásím hlasování, chci se optat, zda by nebylo dobré, abychom schůzi přerušili na 5 minut. (Souhlas.) Ano, svolávám tedy poradu grémia a vyhlašuji přestávku na dobu 10 minut, tedy do 10.35. Pardon, ještě upravuji, tedy na dobu 15 minut do 10.40 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 10.26 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP