(10.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Zasahování dalšího orgánu, v tomto případě Poslanecké sněmovny, do činnosti státního podniku by tak bylo zcela v rozporu se stávající právní konstrukcí zákona o státním podniku. Mám tady k tomu několik dalších argumentů. Nicméně tohle je prostě exekutivní pravomoc vlády a v tomto případě má Poslanecká sněmovna obecné kontrolní principy, jako projednávání zákona o státním rozpočtu a podobně. Znovu říkám, toto jsem tady několikrát řekl.

Pokud se ptáte na předpokládaný náklad na navýšení základního jmění, předpokládaná suma jsou 2 miliardy korun. Budeme hovořit samozřejmě dál s Ministerstvem financí a budeme hledat cestu, jakým způsobem 2 miliardy korun do základního jmění České pošty přivést.

Ještě jednu poznámku k tomu celému. Úřady práce nikdo neruší, úřady práce jako takové, jako instituci. Ale to, že Česká pošta - to byl ten základní transformační smysl - bude prodlouženou rukou státní správy, to, že některou agendu státních úřadů, včetně Úřadu práce, tu základní agendu, žádosti a podobně, bude možné provést blíže občanům, rychleji a levněji než v současné době, to je pravda. Je to samozřejmě jedna z podstat toho, co v transformačním plánu, který v eKLEPu samozřejmě je k nalezení, najdete.

To je asi několik základních odpovědí na tyto otázky.

Ještě jednu poznámku. Samozřejmě, že schválení tohoto zákona vyvolala nějaká aktuální potřeba. To nikdo nepopírá. Samozřejmě, že řešíme problém České pošty, který nechaly vlády před námi dozrát do té hrůzy, v které se nachází v současné době. My to řešíme. K tomu řešení potřebujeme instrument. Tím instrumentem je samozřejmě navýšení základního jmění po dohodě s Ministerstvem financí, po dohodě a schválení celou vládou. V téhle chvíli ale zároveň musíme říci, že je to instrument i do budoucnosti pro lepší a efektivnější řízení majetku státních podniků ze strany vlády, kterékoliv vlády. Ten zákon jako takový dává jednoznačný smysl. Je to zjednodušení něčeho, co bylo v našem dosavadním systému velmi lopotné.

Takže ano, je to zákon, který nám teď pomůže s Českou poštou. Ale neříkejme, že je to exkluzivní norma pro Českou poštu, že je to lex Pošta. Nikoliv, to je zákon, který se týká státních podniků jako celku, čemuž i některé pozměňovací návrhy odpovídají. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová se hlásí s faktickou poznámkou, s reakcí na průběh rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu ministrovi vnitra za reakci. Chtěla bych mu říct, že když přinesl transformační plán na vládu, tak nebyl ani v programu jednání schůze. V eKLEPu nic do doby, než to projednala vláda, nebylo. Znovu připomínám, že jste mi v březnu poslal esemesku, že transformační plán budete řešit v období duben až červen, vy to moc dobře víte, a že zároveň ho podrobíte i komunikaci s parlamentní opozicí. Nevím, koho jste myslel. Nikoho z opozice jste neoslovil.

Zároveň jste tady odpověděl, že navýšení základního jmění bude o 2 miliardy korun, ale neřekl jste nám, kde ty finanční prostředky vezmete. Říkáte, že budou probíhat jednání s ministrem financí. Předpokládám, že vy tedy do současné chvíle jako ministr vnitra nemáte tyto finanční prostředky dojednané.

Musím říct, pane ministře, že strašně hezky hovoříte, hovoříte o tom, jak se úřady práce nebudou rušit, jak to všechno bude efektivní, jak to bude všechno skvělé. Zatím se tedy zrušilo 300 poboček. Některé pobočky zůstaly a financují si je ta města ze svých. Je to velmi nespravedlivé, protože ty obce předtím to měly financované tak, že 40 % hradila obec a 60 % hradil stát.

Ale já bych se vás tedy chtěla zeptat, když jste zrušil ty pobočky a hledáte ty úspory, proč má dozorčí rada, kterou jste si dovedl, a říkal jste, jací to budou ti odborníci, a na konci roku 2022 byla ztráta historicky největší, 1 750 milionů, tak proč je pořád 12 členů dozorčí rady? Proč jich není méně? Když tedy dochází k úsporám v rámci poboček, tak proč máme pořád 12 placených členů dozorčí rady?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S faktickou chce reagovat pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já už opravdu naposled a krátce, protože přesně tohohle jsem se obával ve chvíli, když nezhodnotím ty věci v závěrečném slově, ale vyšel jsem vstříc volání.

Bylo by asi zvláštní, kdybych přicházel s transformačním plánem a neprojevoval bych víru v to, že to po jeho implementaci bude fungovat a že to přesvědčení je takové, jdeme do toho proto, že si myslíme, že Česká pošta je v současné době neživotaschopná, nemůže přežít, musíme jí dát nové funkce, musíme jí dát nový smysl. Jestli se tohle nepovede, tak to nemá prostě žádný smysl. Ekonomický nonsens, který se ukazuje v posledních letech. Objednané služby státu, které stát vlastně de facto nepotřebuje, a ještě mu za ně stát neplatil. Vždyť přece pokud navrhujete něco, co nazýváte transformačním plánem, tak musíte mít ten optimismus. To bych byl špatný předkladatel, kdybych ho neměl. Takže ano, já věřím tomu, že po skončení transformace Česká pošta bude institucí, která bude moderní, bude poskytovat moderní služby v regionech a přežije.

Pokud se bavíte o úsporných procesech, podívejte se na letošní výsledky hospodaření České pošty. Letošní výsledky jsou výrazně lepší pod současným vedením, než tomu bylo v minulosti, zastavil se propad a nám to umožňuje i větší časový prostor na to, abychom všechny implementační kroky transformace včas načasovali a správně s nimi přišli.

Jedna otázka zcela praktická. Ve chvíli, kdy nemám schválen tento zákon, který dnes schvalujeme, na jehož základě bych mohl do rozpočtu dát 2 miliardy, na což teď nemám legální a legitimní instrument, jak to udělat, tak do té doby to v rozpočtu opravdu vidět nemůžete. Až mi schválíte tento zákon, my se s panem ministrem Stanjurou postaráme o to, aby to v rozpočtu vidět bylo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S faktickou se hlásí paní poslankyně Berenika Peštová a dále pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, to nebudu ani dvě minuty. Pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, ano, ta legislativa má nějaký postup, to víme všichni. Teď na tom ministerstvu jste si to tam nějakým způsobem osahal, máte věcný záměr, paragrafované znění a tak dále. V každém případě všichni víme, že když se mění zákon, tak se mění na základě něčeho. Tak alespoň upřímně tady řekněte, že tento zákon se prostě mění proto, protože potřebujete udělat změny ve státním podniku Česká pošta.

Ale problém je jiný. Problém je v tom, že nejdřív měl být ten transformační plán, měly být všechny ty studie dopadů, které jsou s tím spojené. Ale tak to prostě je. Každý ten zákon má další doprovodné věci - důvodovou zprávu, předkládací zprávu, studii dopadů. Proč se to vlastně vůbec mění? Za jakým účelem se to mění? (Reakce z pléna.) Že nebyl čas. Ano, prostřednictvím paní předsedající, to máte, pane poslanče Adamče, pravdu. Ale bohužel tohleto mělo předcházet tomu, než dojde ke změně té legislativy. Protože za tohleto, za tohleto jste tepali minulou vládu a tu vládu předtím. A oprávněně. Protože jste řekli, že musí být správné legislativní postupy, a ve své podstatě děláte to stejné. To stejné. A my máme za to mlčet? Když předtím ta vláda dostávala za stejné prohřešky, které teď děláte vy, tak jste tuto vládu za to tepali. A je to pravda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za to dodržení času. Se svou faktickou poznámkou chce zareagovat pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl tady zareagovat. On vlastně ve svém posledním vystoupení pan ministr vnitra přiznal, že ten zákon o státním podniku v podstatě cílí na Poštu a že to je cesta, jak do té Pošty nalít peníze. Ale já bych tady připomněl, že jste téměř 600 dní u vlády a dlouho se s tou Poštou nic nedělo. Tam pan ministr jenom anoncoval na začátku odvolání pana ředitele Knapa, toho tam nechal poměrně dlouho, a pořád se nic nedělo, a potom to šlo najednou z hrušky dolů, a to ohlášením 300 zrušených poboček a všechno, co na to navazovalo. 1,7 miliardy propad v minulém roce. Nahlášení, že bude potřeba zhruba 8 miliard v následujících třech letech, aby se ta Pošta nějakým způsobem dala do kondice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP